Дослідження Ericsson: темпи розгортання 5G будуть найшвидшими за всю історію телекому

Компанія Ericsson презентувала свій щорічний звіт, в якому викладено основні прогнози щодо розвитку телекомунікаційних технологій – Ericsson Mobility Report. Слід зазначити, що багато прогнозів, які були надані в торішньому звіті, в цьому році змінилися в бік збільшення.

Пітер Йонссон керуючий редактор, Mobility Report: «В середньому абонент споживає 5,6 ГБ трафіку щомісячно. Але в різних країнах різні цифри. Наприклад, в Фінляндії це показник сягає 24 ГБ, а в Індії може складати 10-12 ГБ

Так, згідно з новим дослідженням компанія прогнозує 1,9 млрд підключень до 5G за п’ять років – на відміну від 1,5 млрд, що було передбачено у дослідженні в листопаді 2018 року. Таким чином, до 2024 року покриття мереж 5G виросте майже на 27% в порівнянні з даними минулого року. Оператори нарощуватимуть темпи розгортання 5G, а абоненти будуть переходити на 5G-пристрої. В цілому на 5G прийдеться 35% всього мобільного трафіку. Водночас, 4G  як і раніше, буде актуальним – цим зв’язком будуть користуватися 5 млрд чоловік.

Кількість користувачів 5G зростатиме швидко, проте до 2024 більшість використовуватиме 4G

Кількість користувачів 5G зростатиме швидко, проте до 2024 більшість використовуватиме 4G

В цілому проникнення технології 4G (LTE) у світі в минулому році складало 75%, а до 2024 року воно сягне 90%. Водночас в Україні цей показник в минулому році складав лише 55%, а до 2024 року він збільшиться до 80%.

В Україні спостерігається той самий тренд, що і в Східній та Центральній Європі, наприклад, помітний перехід українських користувачів від 2G/3G до 4G до 2024 року: частка користувачів 4G зросте з 8% у 2019 до 50% у 2024 році. Можна очікувати значного зростання споживання трафіку, оскільки користувачі 4G зазвичай споживають більше, ніж користувачі 3G

Користувачі мобільних технологій за регіонами (у відсотках). В Україні спостерігається той самий тренд, що і в Східній та Центральній Європі, наприклад, помітний перехід українських користувачів від 2G/3G до 4G до 2024 року: частка користувачів 4G зросте з 8% у 2019 до 50% у 2024 році. Можна очікувати значного зростання споживання трафіку, оскільки користувачі 4G зазвичай споживають більше, ніж користувачі 3G

Очікується, що розширення проникнення 5G у  світі буде швидшим, ніж 4G.  Розгортання в наявних частотах LTE (згідно розподілу спектра) уможливлять стрімке розширення проникнення 5G. Оператори заявляють про амбітніші цілі щодо розширення проникнення технології 5G порівняно з 4G. Частка 5G при найбільш оптимістичному сценарію може досягти 65% через 6 років

Очікується, що розширення проникнення 5G у  світі буде швидшим, ніж 4G.  Розгортання в наявних частотах LTE (згідно з розподілом спектра) уможливлять стрімке розширення проникнення 5G. Оператори заявляють про амбітніші цілі щодо розширення проникнення технології 5G проти 4G. Частка 5G при найбільш оптимістичному сценарію може досягти 65% через 6 років

Інші прогнози також суттєво змінились у зв’язку зі швидким розгортанням 5G. Близько 45% населення світу житиме у зоні дії мереж 5G до кінця 2024 року. Ця цифра може вирости до 65%, адже технологія розподілу частот дозволяє розгортати 5G на частотних смугах LTE.

Провайдери зв’язку деяких ринків перемкнулися на 5G разом з появою смартфонів, що підтримують зв’язок п’ятого покоління. Деякі провайдери мають на меті покрити 5G-зв’язком до 90% населення вже протягом перших років.

Очікується, що рівень користування 5G збільшиться швидше, ніж 4G. За прогнозами у 2024, кількість користувачів 5G зросте до 1,9 млрд. Крім того, регіони Північної Америки, Китаю, Японії, Південної Кореї та Західної Європи будуть становити понад 75% всіх користувачів 5G до2024

Очікується, що рівень користування 5G збільшиться швидше, ніж 4G. За прогнозами у 2024, кількість користувачів 5G зросте до 1,9 млрд. Крім того, регіони Північної Америки, Китаю, Японії, Південної Кореї та Західної Європи будуть становити понад 75% всіх користувачів 5G до 2024 р.

Відеотрафік прискорить впровадження 5G

Основним драйвером збільшення трафіку буде передача відеосигналу. У цій категорії з’являються нові формати: відеоподкасти, обмін відео, відеотрансляція. Збільшуються вимоги до якості відео, все частіше використовуються технології віртуальної реальності (VR), доповненої реальності (AR), 3D-відео, нерідко це тягне за собою збільшення кількості переглядів. Протягом року обсяг світового трафіку збільшиться в 5 разів,  передбачається, що цей показник досягне 131 екзабайт на місяць до кінця 2024 року, де 35% трафіку припадатиме на мережу 5G. Разом з тим, ціна передачі гігабайту інформації зменшується швидше, ніж росте трафік, тобто економічна ефективність підвищується.

Пітер Йонссон керуючий редактор, Mobility Report: «В середньому абонент споживає 5,6 ГБ трафіку щомісячно. Але в різних країнах спостерігаються різні цифри. Наприклад, у Фінляндії це показник сягає 24 ГБ, а в Індії може складати 10-12 ГБ»

На швидкість впровадження технології 5G також впливають виробники чипсетів та пристроїв. Планується, що смартфони, розраховані на основний діапазон частот, з’являться на ринку впродовж цього року. Оскільки 5G-пристрої стають дедалі доступнішими, а також запускається більше 5G-мереж, в усьому світі очікується понад 10 млн нових підключень до кінця 2019 року.

Найбільше підключень очікується в Північній Америці − 63% всіх мобільних підписок в регіоні до 2024 року. Другою стане Північно-східна Азія (47%), третьою − Європа (40%). За прогнозами, регіони Північної Америки, Китаю, Японії, Південної Кореї та Західної Європи будуть становити понад 75% всіх користувачів 5G до 2024.

Інтернет речей – один з драйверів 5G

У світі налічується 1 млрд мобільних підключень завдяки технології Інтернету речей (IoT). Згідно з прогнозами, ця цифра виросте до 4,1 млрд до кінця 2024 року, де 45% займатиме масовий інтернет речей. Його використовуватимуть у житлово-комунальному господарстві для роботи розумних лічильників, охороні здоров’я для медичних приладів та транспортній сфері для забезпечення датчиків стеження.

Масовий Інтернет речей розгортається вже зараз за допомогою 4G і обумовлений масштабним впровадженням у Китаї. Наприкінці 2018 року спостерігався 1 млрд підключень до стільникового IoT, а до кінця 2024 року ця цифра сягне 4,1 млрд підключень.

Інтернет речей для критичних сценаріїв містить потенціал для використання нових способів застосування, наприклад, це понад 10 мільйонів промислових і виробничих об’єктів та 3 мільйони складів вже сьогодні. Використання перших 5G модулів для промислового застосування очікується у 2019 та 2020 роках. Крім того, 1 мільярд домогосподарств не має фіксованого стаціонарного широкосмугового зв’язку, замість цього вони експлуатують фіксований бездротовий доступ (FWA) як розширену послугу мобільної широкосмугової мережі. І вже є перші випадки використання FWA на базі технології 5G в США.

Можливості для цифрової економіки Еволюція та сегменти мобільного інтернету речей

Можливості для цифрової економіки Еволюція та сегменти мобільного інтернету речей

Дослідження у червні 2019 року доповнене прикладами досягнень ринків, які знаходяться у зоні дії мереж 5G. Наприклад, разом з Telstra в Австралії, експерти Ericsson дослідили як впоратись з постійно зростаючим попитом на передачу даних та відео, й одночасно впливати на користувацький досвід, особливо, коли це стосується онлайн стрімінгу відео. В іншій статті, написаній разом з Turkcell у Туреччині, розглядається, як продуктивність мережі та додаткові послуги допомагають успішно встановлювати фіксований бездротовий доступ.

Масовий інтернет речей становитиме близько 45% всіх підключень до стільникового інтернету речей у 2024 році

Масовий інтернет речей становитиме близько 45% всіх підключень до стільникового інтернету речей у 2024 році

У звіті зазначається, що ключові широкосмугові мережі дозволять покращити суспільну безпеку завдяки інформованості та оперативності, зробити більш безпечними та продуктивними умови праці в шахтах, забезпечити контроль рівня вихлопних газів на дорогах.

Також це забезпечить ефективність транспортних перевезень завдяки обміну інформацією та сенсорам у режимі реального часу. Ще одна індустрія, що значно виграє від впровадження швидкісного інтернету – енергетика, де особливу роль зіграють бездротові засоби зв’язку, заміна LMR мережі на LTE та eMBMS для невідкладних повідомлень.

Оцінка приватної мережі LTE/5G в промисловості

Оцінка приватної мережі LTE/5G в промисловості

Крім того, 5G допоможе розвинути мобільний зв’язок в місцях публічного Wi-Fi, в локаціях онлайн обміну враженнями, в студентських містечках та гуртожитках, в зонах для очікування аеропортів, вокзалів та інших публічних локаціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації

Чому при виборі гаджетів важливо звертати увагу на версію Bluetooth?