ЄС запровадив безкоштовний роумінг для українців

Європа продовжує робити кроки, спрямовані на допомогу вимушеним переселенцям з України. Так, 24 мобільні оператори ЄС та 3 оператори України (а саме «Київстар», «Vodafone Україна», Lifecell) підписали спільну заяву, якою закріпили бажання про надання доступного та безкоштовного роумінгу для українців. У майбутньому кількість таких операторів може збільшитись.

Трохи відомих деталей

Агресія росії проти України порушила нормальний спосіб життя мільйонів українців. Близько 4,2 млн наших громадян були змушені рятуватися від війни в сусідніх країнах. Ідея угоди полягає в тому, щоб біженці могли підтримувати контакти з рідними та близькими, які залишилися на батьківщині, «не за всі гроші світу».

Таким чином, мобільні оператори можуть знижувати оптові тарифи на роумінг та інші платежі, пов’язані з міжнародними дзвінками з України та в Україну.

Безкоштовний роумінг буде доступним протягом трьох місяців. Після цього очікується перегляд ситуації та рішення про продовження або припинення програми з урахуванням:

  • Майбутньої ситуації;
  • Гуманітарних цілей;
  • Доцільності у межах інших довгострокових заходів із боку країн.

Крім цього, європейські компанії в перші дні війни вжили й інших дій щодо забезпечення українців зв’язком. Наприклад, безкоштовно роздали мільйони SIM-карток біженцям на кордоні. Багатьом із їхніх власників вдалося безоплатно телефонувати в Україну. А деякі оператори надали можливість користуватися free Wi-Fi та заряджати мобільні гаджети у прикордонних районах чи притулках.

Як підключити роумінг

Розглянемо як підключити роумінг на прикладі оператора «Київстар». Тут справді все просто і зрозуміло.

Коли та де діє роумінг? Роумінг починає діяти автоматично після перетину кордону дев’яти країн: Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини, Молдови, Німеччини, Італії, Литви та Чехії. Вам не доведеться телефонувати оператору і просити його вручну включити опцію.

Які умови використання роумінгу? По суті немає ніякої екстра процедури. Клієнт може користуватися за кордоном гігабайтами, хвилинами та SMS, які входять до існуючого його тарифу. Тобто ви зможете дзвонити в Україну без переплати. Також надається безлім на вхідні дзвінки з України.

Як довго діятимуть такі умови для роумінгу? Оператор не уточнює період дії лояльного роумінгу. Проте обіцяє попередити у разі якихось змін.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Kyivstar

Читайте также:

Як залишатися на звʼязку в критичній ситуації? Поради від Держспецзв’язку

eSIM захоплює світ? Перспективи та проблеми технології

Що робити, коли не працює мережа вашого оператора, мобільний інтернет

Суперсили Київстар: підсумки року та плани на майбутнє національного оператора