eSIM захоплює світ? Перспективи та проблеми технології

Повсюдна цифровізація торкається дедалі більше сфер. Ось уже на носі повна відмова від звичних нам SIM-карток. Їх передбачається замінити технологією під назвою eSIM. Що це таке і чи можна вже говорити про повсюдну заміну звичних слотів — розберемо детальніше нижче.

Що таке eSIM

Embedded SIM — SIM-карта, що вбудовується, стала розвитком стандартних сім-карт. Останні з кожним новим поколінням ставали дедалі дрібнішими. Однак зменшувати розміри нескінченно не можна було, тому з 2010 року почалися обговорення щодо вбудованої електронної сім-карти, а у 2016 році з’явилася перша версія стандарту.

Формфактори SIM-карт

eSIM – це спеціальна програмована схема, яка фактично замінює сім-карту. Спочатку технологія застосовувалася в промисловості, однак, оцінивши її переваги, багато виробників мобільної електроніки стали впроваджувати такі чіпи у свої гаджети.

Переваги eSIM

Зниження витрат — один із пріоритетних напрямків практично будь-якої компанії. Саме тому фірми, наприклад, переходять до електронного документообігу та намагаються автоматизувати різні процеси. Використання eSIM дозволяє не лише заощадити, а й пропонує інші зручності.

Економія коштів оператора. Сучасна SIM – це невеликий комп’ютер із флеш-пам’яттю, на яку записується різна робоча інформація. Найбільшими виробниками чіпів є компанії Samsung і Huada Semiconductors.

Купівля сімок безпосередньо у виробника – це додаткові витрати для оператора. І згодом вони тільки зростатимуть з огляду на планомірне збільшення вартості виробництва. Освоювання технології eSIM – це можливість знизити витрати на покупку чіпів, а також підвищити свою конкурентоспроможність, адже все більше людей віддасть перевагу використанню eSIM, а не платити за “пластиковий чіп”.

Економія місця для виробників мобільної електроніки. Як ви могли помітити, eSIM практично вдвічі менше nano-SIM, а якщо порівнювати з самим гніздом під карту, то різниця виявиться ще більшою. Якщо у смартфоні ще можна знайти місце для слота під SIM, то в смарт-годиннику або інших мініатюрних гаджетах це проблема. Перехід на eSIM якраз дозволяє заощадити цінний простір.

Втім, як саме використовувати місце, що звільнилося, поки тільки належить придумати. У тому ж iPhone 14 замість слота інженери поставили звичайну пластикову заглушку.

Неможливість втратити SIM-картку. Для рядових користувачів eSIM також пропонує безліч зручностей. Одне з найголовніших – більше жодних проблем із маленьким шматочком пластику. Вбудований чіп не можна втратити хоч би як ви намагалися, а значить — не потрібно боятися втрати важливих номерів, які зберігаються на сімці.

eSIM чіп в iPhone 13 Pro Max

Зручне підключення та зміна операторів. З eSIM вам зовсім не обов’язково йти до салону зв’язку для підключення якогось тарифу. Зробити це можна віддалено через інтернет. Ще не всі оператори пропонують таку послугу, але це питання часу. Також можна змінити оператора, не виходячи із дому. Особливо це актуально під час поїздок за кордон, коли доводиться купувати місцеву SIM-карту.

Один номер для кількох гаджетів. Поки що ця ідея тільки теоретична, оскільки з клонуванням sim є обмеження на законодавчому рівні. Але, якщо вони будуть вирішені, то ви зможете відповідати на дзвінки, наприклад зі смартфона або робочого планшета. І все це без будь-яких переадресацій чи інших «танців із бубном».

Додаткова безпека. Оскільки eSIM неможливо переставити в інший смартфон, то зловмисникам буде складніше отримати доступ до банківських та інших сервісів із СМС-підтвердженням. При цьому, оскільки eSIM вбудована, блокування можна накласти на весь смартфон і дуже швидко повернути собі номер.

Здавалося б, eSIM це суцільні плюси як для операторів, так і для клієнтів. Однак про повсюдне поширення поки що говорити зарано — є низка складнощів.

Проблеми та недоліки eSIM

Низька швидкість застосування. Перший гаджет з підтримкою eSIM з’явився ще у 2015 році – це був смартгодинник Samsung Gear S2. Зараз на ринку можна зустріти понад 80 моделей із підтримкою технології: це гаджети від Apple (iPhone, iPad, AppleWatch), Samsung, Huawei та Google (Pixel). Є окремі пристрої з підтримкою eSIM у Lenovo, Motorola, Oppo та Microsoft. Ось тільки це зазвичай гаджети із високого цінового сегмента.

Багато інших виробників все ще не вбудовують чіпи eSIM у свої пристрої. Такі низькі темпи застосування багато в чому зумовлені необхідністю інтеграції з операторами. Покупцям просто немає сенсу брати смартфон з eSIM, якщо місцевий оператор навіть не пропонує послуг. Провайдери, своєю чергою, не поспішають впроваджувати подібні послуги, оскільки кількість смартфонів з eSIM невелика. Виходить замкнене коло, вихід з котрого йде дуже дрібними кроками.

Порушення балансу. Впровадження eSIM дійсно дозволить операторам позбутися закупівлі сотень тисяч чіпів. Однак на противагу виникають інші проблеми. Можливість віддаленого підключення призведе до необхідності позбавлятися численних салонів зв’язку, оскільки в них фактично відпаде необхідність. Достатньо залишити кілька точок по місту для розв’язання питань, що вимагають особистої присутності. Здавалося б, ще одна економія. Але все не так просто. Віддалене підключення тарифного плану відкриває шлях так званим «віртуальним операторам». Цим компаніям нема потреби утримувати численні точки продажу та витрачатися на чіпи. Отже, і послуги з підключення вони пропонуватимуть за вигіднішими цінами.

Запитання з безпекою. У випадку зі звичайними сім-картами чіпи закуповувалися в іноземних виробників (Samsung і Huada Semiconductors), а встановлення операційної системи SIM-карти та криптоядра виконували фахівці на територіях самих країн операторів. З переходом на eSIM розробка ОС, Java-аплетів, платформ завантаження профілів операторів, сертифікатів для автентифікації та криптографічного протоколу будуть проводитися за межами країн операторів. Це несе низку проблем із безпекою:

  • Необхідність укладання угод у сфері безпеки безпосередньо з виробниками пристроїв, які використовують eSIM чіпи. Проте великі компанії на кшталт Apple не підуть на якісь поступки чи зміни лише заради законодавства окремих країн.
  • Можливість відкликання сертифікатів. Оскільки справжність сертифікатів безпеки, що використовується, буде підтверджуватись закордонними центрами, у гіршому зі сценаріїв можна просто відключити всі eSIM.
  • Потенційно-небезпечний код. Ніхто не дає гарантій, що розробники гаджетів не вбудують в eSIM чіп будь-який код для збору інформації користувача, включаючи історію дзвінків, повідомлень і локацію.

До того ж володіння криптографічними ключами дозволить клонувати профіль користувача або навіть виконати прослуховування. Тобто вашу сім-карту можуть вкрасти віддалено – це складно, але цілком реалізовано.

Big brother is watching you. Поява eSIM спричинила проблему ідентифікації користувачів. У деяких країнах купівля SIM карток виконується за паспортом, проте як тоді реалізувати головну перевагу eSIM – можливість отримати номер, не виходячи з дому? В деяких країнах користувачеві необхідно надати зразок свого голосу та фото. З повсюдним використанням вбудованої сім-карти доведеться забути про «сірі» сімки та хоч якусь анонімність. Звичайно, для законослухняних громадян це не є проблемою. Правильно?

Висновок

Технологію eSIM можна умовно порівняти із віртуальною реальністю. Так, на ринку вже є асортимент просунутих VR-шоломів та досить великий вибір ігор. Однак віртуальна реальність ще не скоро замінить звичну мишку з клавіатурою.

Схожа ситуація і з eSIM – гаджетів із підтримкою стає дедалі більше, а великі оператори пропонують підключення без необхідності відвідування офісу. Але клієнти поки що не бачать особливої ​​потреби переходу на вбудовану сім-карту, тим більше за відсутності гаджета з відповідним чіпом.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

5 технологій, які пішли в минуле через Apple

MWC 2023 — все найцікавіше з виставки

Як залишатися на звʼязку в критичній ситуації? Поради від Держспецзв’язку

На що здатна NFC: неочевидні способи застосування