На що здатна NFC: неочевидні способи застосування

NFC може використовуватись не тільки для безконтактних платежів. Розповідаємо про те, на що здатна ця технологія.

Коли ми говоримо про NFC, більшість користувачів згадують лише можливість здійснення безконтактних платежів за допомогою смартфона. Але насправді ця технологія є стандартом бездротового зв’язку з малим радіусом дії (не більше 10 см). Тобто вона здатна набагато більше, ніж банальна оплата телефоном на касі. Ну а в наш час, коли оплата NFC стає все більш ускладнена, інші функції цієї технології починають виходити на передній план. Про них ми сьогодні розповімо.

Ділимося даними NFC

Технологія NFC швидко та легко дозволяє ділитися посиланнями та контактами з іншими користувачами. Причому обмін між двома смартфонами відбувається практично моментально. По суті, вам достатньо вибрати спосіб передачі NFC і піднести свій телефон до цільового гаджета. Передавати фотографії та відео в такий спосіб теж можна, але це займе чимало часу — NFC не належить до високошвидкісних технологій.

Цьому способу є і комерційне застосування. Наприклад, ви напевно бачили на вітринах багатьох магазинів та товарів значок NFC. Якщо ви піднесете до нього свій смартфон, отримайте посилання на сторінку з докладним описом товару.

NFC-мітки та сценарії роботи

Коли ми говоримо про сценарії роботи, то зазвичай маємо на увазі влаштування розумного будинку. Але ви ж не думаєте, що ваш смартфон дурніший за чайник чи розетку? Він також може створювати сценарії роботи, позбавляючи вас від рутини та заощаджуючи час. Все, що для цього потрібно — NFC-мітка.

NFC-мітка, по суті, є мініатюрним носієм інформації, на який записується унікальний ідентифікатор NFC. Коли ви підносите смартфон до такої мітки, він зчитує її ідентифікатор, звіряє його з базою, що є у своїй пам’яті, і запускає пов’язану з ним команду. У цьому випадку ідентифікатор виконує роль тригера або спускового гачка, який запускає певний сценарій роботи смартфона.

Наприклад, ви можете запрограмувати смартфон запустити навігатор при наближенні до певної NFC-мітки. Приклейте мітку до утримувача смартфона в автомобілі, і тепер, коли ви поставите телефон на утримувач, він автоматично увімкне навігатор. Таким же чином можна запрограмувати гаджет на перехід в авіарежим, коли ви кладете його на столик. Таких сценаріїв може бути безліч, все залежить лише від вашої фантазії.

З NFC всі двері відчинені

Звичайно, відкрити звичайний замок за допомогою NFC не вийде, але на ринку вже є чимало «розумних» замків, які часто встановлюються, наприклад, у номерах готелів. В цьому випадку для відкриття свого номера вам потрібно лише піднести смартфон до замку.

Ну а власники готелів можуть забути про ключі та карти доступу, що постійно губляться. Знаходить застосування NFC і на турнікетах підприємств, деякі ентузіасти ставлять такі замки на двері власних квартир. Втім, останнє — це поки що швидше поодинокі випадки.

Підключаємось до техніки за секунди

Поєднання навушників, колонок або телевізорів зі смартфоном по Wi-Fi або Bluetooth – це досить довгий процес, який часто вимагає від нас чимало дій. Але якщо пристрій підтримує NFC, таке поєднання займе у вас лічені секунди.

Наприклад, для підключення смартфона до телевізора LG достатньо піднести телефон до наклейки Tag On, а у випадку з телевізорами Sony просто прикласти його до пульта дистанційного керування. Аналогічним чином відбувається поєднання NFC з навушниками, колонками й взагалі всією домашньою електронікою, у якої є така функція.

Пароль від Wi-Fi по NFC

Багато NFC-міток не тільки мають вшитий ідентифікатор, але й дозволяють записувати у свою пам’ять невеликі обсяги даних. Це може бути, наприклад, пароль від домашнього Wi-Fi – його можна записати на мітку за допомогою WiFiKeyShare або подібної до неї програми. Наклейте мітку з паролем на роутер, стіну або ще куди завгодно, і, коли вас попросять поділитися доступом в мережу, просто відправляйте гостей до цієї мітки.

Висновки

Як ви бачите, оплата в магазинах є лише однією з багатьох можливостей NFC. За допомогою цієї технології ви можете ділитися посиланнями та контактами, відчиняти двері та навіть автоматизувати роботу свого смартфона, позбавляючи себе від рутини.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації

5 технологій, які пішли в минуле через Apple

Чому при виборі гаджетів важливо звертати увагу на версію Bluetooth?