Лайфхак: що робити до та після крадіжки телефону

Щороку у користувачів викрадають мільйони телефонів і є ризик того, що ви станете одним з них. Але не все так погано — адже ви можете заранше здійснити певні кроки, що дозволять мінімізувати втрати у випадку крадіжки гаджету. В цій статті ми покажемо, як це зробити.

Крок 1: увімкніть дистанційне відстеження

Функція дистанційного відстеження під назвою «Знайти мій пристрій» на Android та «Знайти мій iPhone» на iOS дає можливість відстежувати місцеперебування телефону та дистанційно видаляти з нього всі дані. Це означає, що ви можете визначити місцеперебування телефону, якщо його загубили, або ж видалити з нього дані, якщо його вкрали.

Якщо ви користуєтесь телефоном Android, перейдіть у розділ «Налаштування», відкрийте опцію Google, прокрутіть униз до пункту «Безпека» та ввімкніть «Знайти мій пристрій». Тепер ви зможете відстежувати, де знаходиться телефон, або стерти  інформацію на ньому за допомогою веб-сайту Find Your Phone.

Якщо ви користуєтесь iPhone, перейдіть до пункту «Налаштування», торкніться свого Apple ID, відкрийте «Налаштування iCloud» та увімкніть «Знайти мій iPhone». Тепер ви можете відстежувати телефон або видаляти з нього дані через сайт iCloud.

Крок 2: використовуйте надійний пароль

Складний пароль блокування екрана може принести чимало незручностей під час користування, але це найкращий спосіб запобігти тому, що злодії будуть копирсатися у вашому телефону. Спробуйте встановити сильний пароль на всіх своїх пристроях. В ідеалі пароль повинен містити великі літери, цифри та спецсимволи. Ви можете скористатися сервісом «Наскільки безпечним є мій пароль» (How Secure Is My Password), щоб переконатися в тому, що ви користуєтесь паролем, який неможливо зламати.

Сервіс «how secure is my password» показує, що для зламу паролю «parol1» зловмисникам буде потрібно всього 54 мілісекунди

Сервіс «how secure is my password» показує, що для зламу паролю «parol1» зловмисникам потрібно всього 54 мілісекунди

Якщо ви не хочете вводити складний пароль щоразу, коли використовуєте телефон, увімкніть біометричну автентифікацію. Розпізнавання обличчя (Face ID), сканування райдужної оболонки ока або відбитків пальців — зручні та доволі безпечні варіанти. Але візьміть до уваги, що найбільш надійний захист забезпечують телефони з ультразвуковим сенсором відбитків пальців, зокрема Samsung Galaxy S10, Galaxy A80 та Galaxy A70. Що стосується розпізнавання обличчя, то надзвичайно важко обдурити системи, що створюють тривимірну модель обличчя. Наприклад, такою є технологія Face ID від Apple. Дешеві пристрої застосовують двовимірну модель обличчя, тому їх можливо обдурити навіть за допомогою фотографії власника телефону.

Біометрична автентифікація дуже зручна в користуванні і надійно захищає пристрій

Біометрична автентифікація дуже зручна в користуванні та надійно захищає пристрій

Крок 3: приховайте зміст сповіщень на заблокованому екрані

Навіть коли екран гаджету заблокований, у сторонніх людей є можливість читати текстові повідомлення та сповіщення. Саме так встановлено стандартні налаштування в операційній системі й тому варто приховати зміст цих сповіщень на екрані.

Для цього на пристрої Android перейдіть у розділ «Налаштування», відкрийте «Звук і повідомлення», знайдіть опцію «Коли пристрій заблоковано», а потім встановіть його на «Сховати вміст чутливого повідомлення». Якщо ви натиснете «Не показувати сповіщення взагалі», то не побачите сповіщення, навіть коли телефон розблокований (і це не обов’язково погано).

Слід зазначити, що те чи інше налаштування можу бути розташоване в інших пунктах меню, в залежності від версії Android та фірмової оболонки виробника смартфонів. Наприклад, функція відключення сповіщень може знаходитися в пункті меню «Сповіщення та рядок стану»

Слід зазначити, що те чи інше налаштування може бути розташованим в різних пунктах меню, в залежності від версії Android та фірмової оболонки виробника смартфонів. Наприклад, функція відключення сповіщень може знаходитися в пункті меню «Сповіщення та рядок стану»

На iPhone перейдіть до «Налаштування», відкрийте меню «Сповіщення» та торкніться опції «Показати попередній перегляд». Звідси ви можете приховати попередній перегляд сповіщень на заблокованому екрані або повністю позбутися від них.

Якщо у вас iPhone з Face ID, він за замовчуванням приховує сповіщення на заблокованому екрані, поки ви не розблокуєте телефон. Це не дозволить злодію бачити сповіщення з кодами безпеки.

Крок 4: увімкніть хмарну синхронізацію

Якщо ви дбаєте про дані свого телефону, подбайте про резервування всіх даних в хмарі. Повірте нам — дистанційне видалення усієї інформації в телефоні викликає набагато менше страхів, коли ви знаєте, що всі резервні копії всіх ваших фотографій та контактів зберігаються в хмарі.

Для телефонів Android перейдіть у розділ «Налаштування», «Облікові записи та резервне копіювання» та увімкніть «Резервне копіювання моїх даних». Це створює резервну копію ваших контактів, даних для входу та налаштувань. Потім завантажте таку програму, як Dropbox, Google Drive, Google Photos або Amazon Photos, щоб створити резервну копію ваших документів, зображень та відео. Налаштування телефону та контакти автоматично синхронізуються з новим гаджетом. Ви можете отримати доступ до своїх фотографій та відео з обраного хмарного рішення.

Користувач може самостійно обрати, резервну копію яких персональних даних треба регулярно робити в хмарі

Користувач може самостійно обрати, резервну копію яких персональних даних треба регулярно робити в хмарі

В iPhone перейдіть до «Налаштування», торкніться свого Apple ID, відкрийте «Налаштування iCloud», відкрийте «Резервне копіювання iCloud» та увімкніть «Резервне копіювання iCloud». Коли ви придбаєте новий iPhone, процес налаштування запитає, чи ви хочете відновити налаштування, контакти, фотографії та відео з iCloud.

Крок 5: поміркуйте про страхування телефону в оператора

Сьогодні деякі мобільні оператори та великі роздрібні мережі пропонують програму страхування, що покриває нещасні випадки, зламані екрани, загиблі батареї та, звичайно, загублені або викрадені телефони.

Наприклад, Київстар разом з компанією «Альфа Страхування» для своїх абонентів розробив програму по страхуванню мобільних телефонів. Максимальна сума страхового відшкодування за програмою дорівнює 15 тисячам гривень.

Застрахувати можна будь-який телефон: як новий, так і бувший у користуванні. Щорічна ціна страхового пакета складає, в середньому, 10-12,5% від вартості телефону. Абоненти можуть застрахуватися від крадіжок, втрати або різних пошкоджень телефонів — таких, як розбитий екран, потрапляння води в телефон та інше. Вартість ремонту у випадках функціональної несправності телефону, а також компенсаційні виплати за пошкодження телефону здійснюються протягом всього терміну дії договору, навіть, якщо такі випадки виникають повторно. У всіх страхових пакетах крім основної суми компенсації також передбачено відшкодування абоненту витрат на мобільний зв’язок, якщо зловмисники скористаються послугами за допомогою телефону, який було викрадено.

Що робити, якщо телефон загублено або вкрадено

Тепер, коли ваш телефон має захищений пароль, синхронізований з хмарним сховищем та дистанційно відстежується, вам не доведеться надто хвилюватися, якщо його вкрадуть.

Однак, ось ще кілька додаткових кроків, щоб запобігти доступу злодія до ваших приватних файлів, контактів, фотографій та облікових записів:

  • Відстежте свій телефон: перейдіть на веб-сторінку Find My Phone або iCloud, щоб знайти свій телефон. Якщо він десь поруч, обміркуйте, чи зможете ви його знайти.
  • Якщо його вкрали, видаліть всі дані: немає сенсу боротися з бандою лиходіїв, щоб отримати телефон назад. Якщо ви підозрюєте, що його вкрали, витріть дані.
  • Повідомте свого оператора, що його вкрали: після того, як ви стерли всі дані, зв’яжіться зі своїм оператором, щоб повідомити про викрадення. Таким чином, оператор заблокує вашу SIM-картку і її не можна буде використовувати на іншому пристрої. Крім того, ви можете отримати компенсацію готівкою відповідно до програми страхування від оператора.
  • Перевірте свої акаунти: Навіть якщо у вас активована двофакторна автентифікація, корисно перевірити, чи ніхто не заходив до ваших облікових записів. Також варто на всякий випадок змінити свої паролі (особливо для банківських та електронних рахунків).
  • Зателефонуйте в поліцію (опціонально). Якщо ви на 100% впевнені, що ваш телефон вкрали, повідомте про це поліцію. Існує великий чорний ринок викрадених телефонів, і злодій може часто з’являтися в певному районі з наміром викрасти телефон. Тільки знайте, що ви, ймовірно, не повернете телефон, навіть якщо злодія зловлять.

Можливо вам пощастить і ви ніколи не втратите свій телефон. Але в житті всяке трапляється. І хоча зазначені вище кроки можуть здатися дещо трудомісткими, вони насправді не зайві. І точно варті того, щоб захистити вашу конфіденційність та безпеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих