Чому варто оновлювати програмне забезпечення на пристроях Android?

Чи знаєте ви, що оновлення операційної системи — обов’язковий та дуже важливий процес для підтримання працездатності вашого смартфону? Дуже часто користувачі мобільних пристроїв з ОС Android не оновлюють свої телефони до останньої версії операційної системи, і дуже даремно. Це небезпечна тенденція: ризики, за якими ховається такий підхід значно вищі за переваги.

Більшість користувачів не хвилюють останні «фішки» від Android або зміна інтерфейсу, проте елементи, які знаходяться на поверхні – це не все, що міститься у новій версії операційної системи. Оновлення версії Android майже завжди містять внутрішні оптимізації поруч із додатковим захистом даних. Розглянемо декілька причин, чому треба регулярно встановлювати останні версії платформи на мобільні пристрої.

Безпека

При кожному оновленні Android знешкоджується цілий ряд проблем, помилок та потенційних загроз. Щоденно хакери роблять все можливе для виявлення слабких місць у системі, намагаючись отримати вигоду з інформації, що вони можуть дістати, та постійно знаходяться в пошуку нових шляхів до приватної інформації користувача. Компанія Zerodium, що займається купівлею та продажем даних про такі вразливості, пропонує спеціалістам до $2,5 млн за «потужні» експлоїти для вразливостей Android. Як тільки постачальники програмного забезпечення знаходять способи розв’язання проблем у їх програмному забезпеченні, хакери знаходять нові. Це безкінечна гра у кішку й мишку, в якій компанії-розробники змагаються з кіберзлочинцями, аби захистити своїх користувачів. Чим довше не оновлювалась операційна система, тим більше «відкритих дір» залишаються доступні кіберзлочинцям.

Основна причина для регулярного оновлювання операційної системи полягає в максимальному захисті. Старий код Android не захищений від посягань хакерів та кіберзлочинців. Небезпека посилюється ще тим, що всі ці вразливі точки входу, як правило, були опубліковані після виходу оновлень.

Саме тому одна з головних заповідей інформаційної безпеки – це регулярне оновлення програмного забезпечення. Як тільки на смартфоні з’являються повідомлення про те, що вийшла нова версія Android, його треба встановити при першій же можливості. Краще приділити декілька хвилин на завантаження оновлень, ніж хвилюватися про дані, що опиниться в руках кіберзлочинців. До речі, чим частіше встановлюються оновлення, тим менше часу потрібно на їх завантаження.

Нові корисні функції

На щастя, оновлення програмного забезпечення не завжди пов’язані з негативним досвідом: розробники не лише видаляють всі можливі проблеми, але й регулярно розширяють та удосконалюють функціональність системи. Нові функції можуть суттєво покращити користувацький досвід, тому, відтерміновуючи оновлення, користувачі часто втрачають широкі можливості.

Так, наприклад чергова версія мобільної операційної системи від Google, Android 10, принесе з собою такі функції як оновлені налаштування користувацького інтерфейсу, влаштований інструмент для запису екрану, плаваючу панель налаштувань, підтримку відеокодека AV1, стандарту HDR10+ та аудіокодека Opus.

Швидкість та якість роботи

Оновлення Android дозволяє мобільному пристрою працювати швидше та ефективніше, оптимізуючи використання пам’яті та витрати енергії. До прикладу, при апгрейді смартфонів до Android 9.0 Pie, багато користувачів одразу ж відмітили збільшення часу автономної роботи гаджетів та прискорення завантаження додатків та сервісів.

Краще функціонування додатків

Окрім всього іншого, нові версії Android охоплюють розширення та обмеження для API, котрі дозволяють додаткам сторонніх розробників взаємодіяти зі смартфоном та даними на ньому, розробляючи різноманітні розширення та функції. Так, наприклад, на відміну від попередніх версій, ОС Android Pie отримала оновлений протокол Wi-Fi, котрий забезпечує більш точне визначення місцеперебування користувача в приміщенні. Розвинута система обробки та стиснення зображень, котру може використовувати у своїх додатках будь-який розробник.

Як перевірити, чи оновлений смартфон?

Оновлення ОС Android на смартфонах надходить автоматично декілька разів або раз на місяць. Основне, що потрібно зробити користувачу – не відтягувати оновлення, дозволивши пристрою перезавантажитись та оновитися до останньої версії.

Щоб перевірити, чи встановлено останнє оновлення потрібно зайти в налаштування пристрою, знайти розділ “Про телефон”. Далі знайти пункт “Оновлення системи” і натиснути на нього. Тут можна пересунути верхній повзунок в активне положення, щоб пристрій автоматично перевіряло наявність випущених оновлень або натиснути кнопку “Перевірити зараз”. Після цього почнеться автоматичне оновлення системи, або ж з’явиться повідомлення, що пристрій не потребує оновлення, тому що встановлена ​​остання версія операційної системи.

Важливо! Перед процедурою оновлення, перевірте, щоб ваш пристрій був повністю заряджений. В іншому випадку в процесі оновлення смартфон може розрядитися і потім не включитися, тому що процес оновлення був перерваний. Також перед будь-якою операцією робіть бекап даних, щоб в разі програмних помилок, повернути колишню стабільну версію.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як виглядають найменші гаджети у світі

5 технологій, які пішли в минуле через Apple

Як спеціальні датчики можуть дізнатися про пожежу ще до її виникнення

Як біометрія змінить наше життя і чому ми ще не позбулися карт, документів та ключів