Чи прийде кінець Android — нові деталі про операційну систему Fuchsia

Нещодавно журналістам Bloomberg вдалося дізнатися нові деталі проекту Fuchsia. Ця операційна система вже протягом двох років створюється компанією Google для того, щоб удосконалити систему Android та обійти усі обмеження, які існували до цього.

Fuchsia має бути адаптована під голосове управління і часті оновлення безпеки. Інтерфейс операційної системи буде являтися єдиним для всіх електронних пристроїв.

Плани на майбутнє

Команда розробників ставить амбіційну ціль створити операційну систему, яка працюватиме як на брендових пристроях Google — смартфонах Pixel, так і на інших пристроях, які зараз працюють на Android або ChromeOS.

Fuchsia спочатку планують вмонтувати в домашню техніку, таку як розумні колонки, а через 3 роки можна очікувати появу цієї операційної системи і на ноутбуках. Протягом 5 років планується замінити Android на Fuchsia практично на всіх пристроях.

Проте, яким шляхом розвиватиметься нова операційна система голова Google Сундар Пичаї (Pichai Sundararajan) і голова Android Хироші Локхаймер (Hiroshi Lockheimer) поки що не знають.

Оскільки, Android на даний момент використовують тисячі розробників і десятки партнерів, потрібно ретельно продумати детальний план по розвитку операційної системи Fuchsia, щоб уникнути будь-яких негативних інцидентів.

Окрім цього, Android являється предметом регулятивного контролю та юридичних суперечок. Отже, всі зміни в програмному забезпеченні будуть відстежуватися спеціалізованими структурами. До цього часу розробники тільки дискутують над тим, як вони будуть забезпечувати конфіденційність системи Fuchsia.

Компанія публічно коментує вільний підхід до створення продуктів наступним чином:

«Google розглядає відкриті експерименти як інвестиції в інновації» – заявив представник компанії в почтовому повідомленні.

Над інноваційною системою Fuchsia працює більш ніж сотні робітників. За словами представників Google, такий крок підсилить конкуренцію з Apple.

«Відхід від операційної системи Android дозволить «скинути налаштування» та виправити усі ті помилки, які були допущені 10 років тому» − так прокоментував ситуацію один із засновників месенджера Confide Джефрі Гросман.

Не дивлячись на підтримку Google, розробники тримають в таємниці як можна реально використовувати Fuchsia. Ще ніхто, навіть самі розробники нової операційної системи, не використовували її як основу для додатку або сервісу на будь-якому відомому гаджеті. Також на сьогоднішній день жоден із офіційних сервісів Google не працює на Fuchsia.

Переваги та наслідки

Відмова від Android та Chrome може мати неприємні наслідки для Google. Нову версію операційної системи Android завжди очікують такі відомі виробники мобільних пристроїв, як LG, Huawei, Samsung та інші. ChromeOS хоч і не настільки популярна, але на цій операційній системі працює значна кількість організацій та шкіл по всьому світу. Перевести усі ці пристрої за 5 років з Android та ChromeOS на Fuchsia буде неможливо.

Ще одна проблема зв’язана з «основою» систем Android та Chrome OS. Обидві системи розроблені на основі Linux. ОС Fuchsia використовує інше ядро під назвою Zircon, яке значно відрізняється від Linux. Це може привести до конфліктів пристроїв та їх несумісності з новим ядром Zircon.

Але існують і переваги. Відхід від Linux означатиме вихід з судової суперечки Google та OracleCorp через технологію Java, яка вже триває досить довго. Ще одною перевагою Fuchsia являється й те, що розробники змушені розвиватися та удосконалювати свої знання в технологічному плані. А отже, вони навряд переметнуться до конкурентів, щоб виконувати ті ж завдання.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24