MWC 2023 — все найцікавіше з виставки

Виставка MWC знову стала такою, якою була до пандемії: масштабною, яскравою та, найголовніше, цікавою. Цього року в Барселоні нас чекало безліч новинок, як просто важливих, так і дуже незвичайних і навіть дивних.

Попри те, що MWC 2023 зібрала безліч компаній з усього світу, у тому числі й таких грандів, як Samsung, Dell, Qualcomm і Intel, найцікавішими для масової публіки виявилися анонси китайських компаній. Мова про Xiaomi, Honor, realme та Tecno, які представили на MWC 2023 свої нові флагманські смартфони.

Дорогі глобальні Xiaomi

Компанія Xiaomi, можна сказати, відкривала MWC 2023, анонсувавши у «нульовий» день виставки міжнародні версії флагманських смартфонів Xiaomi 13 та 13 Pro, які в Китаї дебютували ще наприкінці лютого, тож про них уже все було відомо. Всі чекали на анонс ще й суперфлагмана Xiaomi 13 Ultra, але цього не сталося. І єдиним новим смартфоном Xiaomi на MWC 2023 стала модель середнього рівня Xiaomi 13 Lite.

Xiaomi 13 і 13 Pro є типовими сучасними флагманами: вони побудовані на Snapdragon 8 Gen 2, оснащені якісними дисплеями OLED і просунутими камерами з оптикою Leica.

Що стосується Xiaomi 13 Lite, то він побудований на платформі середнього рівня – Snapdragon 7 Gen 1, має досить яскравий AMOLED-дисплей, а також потрійний 50-Мп тильний і подвійний 32-Мп фронтальні камери. Подвійною селфі-камерою навіть флагмани похвалитися не можуть, тож у чомусь цей середнячок їх перевершує.

Оскільки про Xiaomi 13 та 13 Pro і так було все відомо, головною інтригою стала ціна їхніх міжнародних версій. І тут китайський виробник по-справжньому здивував. За базовий Xiaomi 13 запросили 1000 євро, а за Xiaomi 13 Pro — 1300 євро! Стільки ж у Європі коштують відповідно iPhone 14 та 14 Pro. Також для порівняння: Samsung Galaxy S23 у Європі коштує від 950 євро, а Galaxy S23 Ultra – від 1 400 євро.

Honor з найкращою камерою

Компанія Honor провела, мабуть, найяскравішу презентацію в рамках MWC 2023, представивши на ній нову акумуляторну технологію, а також одразу чотири смартфони, з яких три — найстаршої цінової категорії.

Центральне місце на презентації Honor зайняв старший флагман Magic5 Pro. Цей смартфон вирізняється просунутим екраном з високою яскравістю та якісною передачею кольорів, а також висококласною камерою. Причому остання настільки хороша, що експерти DXoMark визнали Magic5 Pro смартфоном із найкращою камерою у світі. Сама Honor звернула увагу на дуже високу швидкість камери в новому смартфоні, що дасть можливість робити приголомшливі знімки об’єктів, що рухаються. Оскільки самому спіймати потрібний момент буває непросто, на допомогу прийде штучний інтелект — в режимі AI Motion Sensor Capture смартфон робить серію знімків і вибирає найкращий момент.

Ще був представлений базовий флагман Magic5, у якого і простіше екран, і камера не настільки досконала. Але все ж таки це потужний смартфон з широкими можливостями та висококласним оснащенням. А ось молодший Magic5 Lite є класичним представником смартфонів середнього рівня, дещо менш потужним, ніж описаний вище Xiaomi 13 Lite.

На окрему увагу заслуговує Magic Vs — перший смартфон Honor з екраном, що складається, який представили на міжнародному ринку. Щоправда, є у нього і безперечний мінус: в його основі лежить вже не найсвіжіша платформа Snapdragon 8+ Gen 1. Але, з іншого боку, все працює плавно, та й запас у торішнього флагманського чіпа Qualcomm гарний.

Хоча Honor не стала задирати ціни так, як Xiaomi, але й скромничати теж не стала. Magic5 і Magic5 Pro надійдуть у продаж у другому кварталі поточного року за ціною 900 і 1 200 євро відповідно. Молодший Magic5 Lite вже вийшов за ціною 380 євро. А смартфон-книга Magic Vs оцінений у 1 600 євро — це на 100 євро дешевше за Samsung Galaxy Z Fold4.

Нарешті, Honor представила на MWC 2023 першу в галузі кремній-вуглецеву батарею, яка має на 12,8% вищу щільність енергії в порівнянні з сучасними літієвими батареями. Фокус у тому, що вона краща за традиційні рішення зберігає заряд при низькій напрузі. Якщо літієва батарея вже практично розряджена, коли її напруга знижується до 3,5 вольт, то батарея Honor при такій напрузі зберігає на 240% більший заряд.

Realme із найшвидшою зарядкою

Поки більшість виробників змагаються у продуктивності смартфонів або мобільної фотографії, компанія realme цього року обрала інший шлях: вона нарощує потужність зарядки. На своїй презентації китайський виробник багато вихвалявся тим, як активно впроваджує швидку зарядку в смартфони всіх цінових категорій — понад 90% нових пристроїв realme підтримують зарядку потужністю 33 Вт і більше. Це, безперечно, є величезним плюсом, адже ніхто не любить чекати, коли цей смартфон нарешті зарядиться.

На MWC 2023 компанія realme представила апогей своєї роботи над швидкими зарядками — смартфон realme GT3, що має найшвидшу зарядку у світі. Він здатний приймати живлення потужністю 240 Вт і заряджатися з 0 до 100% лише за 9 хвилин 30 секунд. Менш як 10 хвилин на повну зарядку — це чудово! Так, блок живлення з потрібною потужністю поставляється в комплекті. Не те, що в деяких!

Ще одна цікава особливість — наявність на тильній панелі прямокутника з підсвічуванням, який сигналізує про повідомлення, статус зарядки та інші речі. Наче дрібниця, але в очі впадає. В іншому ж це цілком звичайний флагман, причому на не новій платформі — тут застосована торішня Snapdragon 8+ Gen 1.

У порівнянні з описаними вище флагманами Honor і Xiaomi новинка realme цілком доступне рішення — смартфон realme GT3 оцінений лише в 650 євро.

Перший складаний Tecno

Нарешті, не можна не згадати про компанію Tecno, яка вперше приїхала на MWC і відразу з гучним анонсом — вона поповнила ряди виробників смартфонів з екранами, що складаються, представивши Phantom V Fold. Його дисплей трохи більший, ніж у Galaxy Z Fold4, але при цьому трохи компактніший, ніж у згаданого вище Honor Magic Vs.

Важливою особливістю Tecno Phantom V Fold є його платформа — це перший смартфон-книжка з екраном, що складається, побудований на чіпі MediaTek Dimensity 9000+. Перш з цим чіпом виходила тільки розкладачка Oppo Find N2 Flip, а більшість смартфонів з екранами оснащені чіпами Qualcomm.

При цьому Tecno приємно здивувала ціною — Phantom V Fold буде коштувати від $ 1099, що для моделей даного формфактора є досить доступним рівнем.

На щастя, флагманськими смартфонами цікаві анонси на MWC 2023 не обмежилися. Виробники, у тому числі й дуже великі, привезли безліч незвичайних, а тому цікавих продуктів.

AR-окуляри Xiaomi

Xiaomi, крім описаних вище смартфонів, представила окуляри доповненої реальності Wireless AR Glass Discovery Edition. Подробиць про них було розказано небагато, але відомо, що в них застосовані електрохромні лінзи, які дозволяють перемикатися між віртуальним та реальним світом. Як дисплеї використані панелі MicroOLED з яскравістю до 1200 кд/м2 і роздільною здатністю 58 PPD (пікселі на градус), що близько до можливостей людського ока, який перестає помічати зернистість при 60 PPD.

Побудовано гарнітуру на платформі Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 1. Фірмова технологія бездротового зв’язку Xiaomi забезпечує низьку затримку (3 мс) під час передачі сигналу між гарнітурою та смартфоном. Також повідомляється, що при створенні гарнітури особливу увагу було приділено її зручності, оптимізовано розташування центру важкості та інші фізичні параметри. Окуляри оснащені камерами, які призначені не тільки для формування доповненої реальності, але й жестового керування.

«Льняний» ноутбук Lenovo та слайдер Motorola Rizr

Lenovo показала одразу дві незвичайні новинки. Перша – це екологічний ноутбук ThinkPad Z13 Flax, кришка якого покрита спеціальним матеріалом із натурального льону. Після спеціальної обробки з льону виходить легкий і міцний матеріал, за текстурою і зовнішнім виглядом схожий на деревину. Тонка панель з лляного матеріалу кріпиться на алюмінієву основу, і разом вони складають кришку ноутбука. В іншому ж це цілком звичайний компактний ноутбук із 13,3-дюймовим екраном та процесором AMD Ryzen 7000.

Друга новинка – прототип смартфона-слайдера Motorola Rizr з висувним гнучким екраном. При використанні у складеному стані частина екрана вимкнена та загорнута на тильну панель – так у користувача у розпорядженні залишається 5 дюймів дисплея. Але після натискання кнопки смартфон відкриває користувачу повнорозмірний екран діагоналлю 6,5 дюйма. Процес, щоправда, не миттєвий — на плавний перехід між станами (зі згорнутого до розгорнутого і назад) йде близько 3 секунд. У заблокованому стані частина дисплея, що заходить на тильну сторону корпусу, служить додатковим екраном для показу повідомлень, інформації про дату і час, погоду та інші корисні дані.

Представлений прототип повністю працездатний, але Motorola Rizr все ще залишається концептом, і потримати в руках новинку широкому загалу не дали, показуючи зразок за склом. Коли може бути представлена серійна версія пристрою, поки невідомо.

Рідке охолодження OnePlus для смартфонів

У OnePlus найцікавішою новинкою стала концептуальна версія флагманського смартфона OnePlus 11, яка так і називається: OnePlus 11 Concept. Від серійного флагманського смартфона, що вийшов цього року, новинка відрізняється новою технологією активного охолодження під назвою Active CryoFlux.

У OnePlus 11 Concept розташувалася невелика помпа, роботу якої можна почути, якщо прикласти апарат тильною частиною до вуха. Щоб наочніше продемонструвати, як функціонує Active CryoFlux, дизайнери OnePlus оснастили концепт напівпрозорою задньою кришкою і підсвічуванням, що дозволило побачити в реальному часі, як рідина, що охолоджує, прокачується по трубках системи.

Система Active CryoFlux призначена для охолодження OnePlus 11 Concept під час заряджання або використання в іграх з інтенсивним використанням GPU. За словами компанії, Active CryoFlux дозволяє скоротити час заряджання на 30–45 секунд, а в іграх отримати кілька додаткових кадрів за секунду та знизити температуру телефону більш ніж на 1,7 °C.

На цьому експерименти OnePlus із рідинним охолодженням смартфонів не закінчуються. Компанія показала на виставці пристрій 45W Liquid Cooler, який є зовнішньою системою рідинного охолодження, що підходить практично для будь-якого смартфона. І за словами компанії, новинка здатна остудити смартфон на цілих 20 °С, що дозволить уникнути тротлінгу, і, відповідно, просідання FPS в іграх.

Пристрій є коробкою розміром з роутер або навіть трохи більше, всередині якої розміщений радіатор, помпа і вентилятор. За допомогою досить довгого шланга до радіатора підключений своєрідний водоблок, який кріпиться до смартфона за допомогою спеціальних пружних затискачів. На корпусі кулера можна вибрати інтенсивність охолодження. Пристрій починає охолоджувати смартфон миттєво після підключення: різниця температур відчувається тактильно відразу. Про ціну та терміни початку продажів, на жаль, поки що нічого не відомо.

3D-планшет ZTE

На стенді компанії ZTE велику увагу привернув планшет Nubia Pad 3D, який дозволяє насолодитися переглядом 3D-фільмів без спеціальних окулярів. Звучить як привіт з минулого — років 10 тому, а то й більше був справжній бум популярності 3D, коли всі поспіль випускали 3D-телевізори, 3D-смартфони й так далі. Тепер бренд Nubia вирішив спробувати повернути згаслий інтерес до технології.

Nubia Pad 3D — це перший Android-планшет ZTE з 3D-екраном, який не вимагає стереоскопічних окулярів. Новинка розроблена у співпраці з компанією Leia, яка займається розробкою технологій 3D-екранів та різних сервісів для них. Планшет Nubia Pad 3D оснащений 12,4-дюймовим дисплеєм зі спеціальним шаром DLB з режимом Leia 3D Lightfield. За допомогою попередньо встановленого програмного забезпечення можна в реальному часі конвертувати 2D-зображення — у тому числі YouTube-відео — в 3D.

Пристрій має дві 8-Мп передні камери з функцією відстеження погляду користувача, які необхідні для створення стереоскопічного ефекту. Крім того, камери можуть використовуватися для створення тривимірних фото та відео, а також для сканування навколишніх об’єктів у кадрі. Ті самі функції підтримують дві тильні 16-Мп камери.

Дивовижною є і начинка Nubia Pad 3D — відверто старий процесор Qualcomm Snapdragon 888. Зате як операційна система тут використовується свіжий Android 13. Зауважимо також, що на планшет встановлений магазин Leia Appstore з більш ніж 50 іграми з підтримкою 3D і більш ніж з 1 додатками для навчання.

Розбірний смартгодинник Huawei

Huawei на виставці MWC хоч і зайняла практично цілий павільйон, проте по-справжньому нових споживчих продуктів майже не було. Хіба що глобальна версія смартгодинника Watch GT Cyber. Головною їх фішкою є можливість змінювати дизайн на власний розсуд: у новинки можна замінити не тільки ремінець, як у більшості смартгодинників, але навіть і сам корпус.

Китайський виробник описує новинку як «годинник зі швидкозмінним корпусом» — власник може оперативно адаптувати зовнішній вигляд пристрою під будь-який стиль, просто вставивши основну частину в новий корпус з ремінцем. Також замінити можна бічне коліщатко. А без корпусу новинка нагадує старовинний кишеньковий годинник — залишається лише ланцюжок прикріпити.

З погляду характеристик та можливостей Watch GT Cyber нічим особливим не примітний. Він має 1,32-дюймовий дисплей, забезпечує до 7 днів автономності, працює під управлінням HarmonyOS, підтримує виведення повідомлень, різні програми, може стежити за серцевим ритмом, якістю сну та іншими показниками здоров’я.

Інше

Увагу також привернула серія смартфонів Jelly — за словами виробника, це найкомпактніші у світі смартфони з підтримкою 4G LTE. І в це твердження нескладно повірити: габарити новітньої моделі Jelly 2E – всього 95×49,4×16,5 мм.

Смартфон має крихітний за нинішніми мірками 3-дюймовий екран, чотириядерний процесор, батарею на 2000 мА год і навіть дві камери: основну 16-Мп і фронтальну 8-Мп. Передбачено два слоти під SIM-картки. На смартфон встановлений повноцінний Android 12. А ще тут є 3,5-мм роз’єм для навушників, якому не знаходиться місця в більш габаритних повнорозмірних смартфонах.

Крім того, Unihertz пропонує захищену версію описаного вище смартфона під назвою Atom. Вона має ще більш крихітний 2,45-дюймовий екран, але товстіший і міцний корпус, а також захист від пилу і вологи відповідно до стандарту IP68.

Нарешті, Unihertz представила на барселонській виставці більш традиційний смартфон Luna зі лініями, що світяться, на задній прозорій панелі. Чимось це дуже сильно нагадує задум Nothing, реалізований у Phone (1). Що ж, поява наслідувачів вважатимуться ознакою успіху. Хоча Unihertz пішла далі та зробила підсвічування різнобарвним.

На закінчення

Як бачите, у 2023 році виставка MWC безперечно вдалася. Світ справді оговтався від пандемії та великі технологічні виставки знову стали цікавими. Засмучує тільки, що MWC, як і раніше, більшою мірою зосереджена на корпоративному сегменті, а не споживчому: багато компаній цього року показували рішення для мереж 5G, але саме їх внутрішній частині, яка не видна і за фактом не цікава рядовому споживачеві.

Але втішно бачити, що подібні виставки не перестають дивувати нас часом дуже незвичайними рішеннями на кшталт крихітних смартфонів чи 3D-планшетів. Нехай багатьом це здасться дивним, але те ж рідинне охолодження в смартфонах може отримати серйозний розвиток у майбутньому — адже в комп’ютерах воно з’явилося не так давно, а вже стало мейнстримом.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Історія BBK Electronics: як бренди Oppo, Vivo, Realme та OnePlus завоювали світ смартфонів