Суперсили Київстар: підсумки року та плани на майбутнє національного оператора

Коли очікувати 5G та VoLTE в Україні, чому з’явилися Суперсили та хто замовляє аналітику Big Data — компанія Київстар провела заключну в цьому році зустріч з пресою, на які озвучила підсумки року, що минає, та озвучила плани на перспективу.

4G — в села!

Зустріч відкрив Олександр Комаров, генеральний директор  Київстар. В своїй доповіді він окреслив основні вектори стратегії розвитку оператора. Отже, в поточному році оператор активно займався розбудовою мережі 4G в селах та невеликих містах.

Згідно з власною статистикою оператора, споживання 4G за три роки збільшилося приблизно в 3 рази. Якщо у 2018 році це було 2,3 ГБ в місяць на одного абонента в середньому, то тепер – 7 ГБ. Кількість смартфонів з підтримкою 4G зросла з 6,5 млн в 2018 до 16,6 млн в 2021 році. На сьогодні мобільним інтернетом 4-го покоління охоплено 90% населення і цього показника оператор досяг на 2 місяці раніше, ніж було заплановано. Можливість доступу до послуг 4G зв’язку є у мешканців майже 16 тисяч міст та сіл.

Слід зауважити, що Київстар має найбільшу мережу LTE900 у містах: всього охоплено 29 міст, де побудовано 780 базових станцій. Зазвичай у містах технологія LTE900 не використовуються, але цей крок дозволив Київстару на 10% збільшити покриття у приміщеннях.

Втім, кожний новий процент покриття населення обходиться дорожче, ніж, попоредні. Олександр Комаров навів цифри по Житомирській області, що є доволі компактною у порівнянні з іншими. Якщо зараз там 93% населення живе в зоні покриття 4G і на побудову цієї мережі Київстар витратив 500 млн грн, то для того, щоб цифру охоплення збільшити до 99% (тобто збільшити всього на 6%), треба вкласти ще 300 млн. Загалом кожна нова базова станція за містом обходиться в 10 млн грн (це сумарна вартість пасивного та активного обладнання).

Що стосується покриття 4G на стратегічних автошляхах, то в Україні нараховується близько 1830 км таких доріг, 90% з них будуть охоплені зв’язком 4G до кінця року. Майжу всю мережу Київстар побудував самостійно і тільки в місцях невеликої щільності населення він співпрацював з іншими операторами. Наприклад, в партнерстві з Vodafone побудовано 600 базових станцій спільного користування.

Загалом максимальна реалізація потенціалу технології 4-го покоління (LTE Advanced Pro) в Україні можлива протягом наступних 3–4 років. І це стосується також впровадження технології передачі голосу через LTE зв’язок (Voice over LTE – VoLTE). Так, близько 200 тисяч контрактних абонентів вже сьогодрні користуються технологією Voice over LTE (VoLTE), а підтримують її більше 60 моделей смартфонів. В 2022 році планується запуск VoLTE для абонентів передоплати.

5G – коли його чекати в Україні

Майбутнє зв’язку 5-го покоління в Україні поки що туманне. Як зазначив Олександр Комаров: «Я зараз не бачу горизонту, коли буде впроваджено 5-те покоління зв’язку в Україні». По перше, на сьогодні тільки 1,5% від загальної бази смартфонів підтримують технологію 5G. Хоча до 2025-го рока, за прогнозом, ця цифра зросте до 25%. По-друге, 5G вимагає дуже щільної побудови сайтів, фактично передавачі розміщують навіть на ліхтарних стовпах. І тут без державної підтримки не обійтися.

Найбільш затребуваними для 5G будуть частоти 700 МГц, що забезпечать максимальний радіус покриття, та 3500 МГц – для ділянок з великою щільністю абонентів. Притому по спектру 700 МГц все ще ведеться дослідна робота.

Олександр Комаров: «Я зараз не бачу горизонту, коли буде впроваджено 5G  в Україні»

Скоріш за все, активне впровадження 5G почнеться не раніше 2025 року, хоча тендер по розподілу частот пройде вже наступного року. Наразі економічного сенсу в 5G немає, вважає гендиректор Київстар. Але є інший чинник – конкурентна боротьба. І напевно в тендері буде прописано, коли оператори мають впровадити мережу. Це може дещо прискорити процес впровадження. Хоча може бути і інший шлях розвитку подій, наприклад, в Європі деякі оператори придбали частоти, але запуск мережі 5G відклали на певний термін.

Взагалі в світі спостерігається певне розчарування від 5G. Серед великих країн його активно впроваджують всього дві держави: Китай та США. В Китаї впровадження 5G зробили державною програмою, оскільки там використовуються обладнання місцевих вендорів. Тобто оператори інвестують по суті у китайських виробників.

А в США – інша причина. Свого часу там не покрили дрібні населені пункти оптоволоконним зв’язком. Тому «вистрелили» такі речі як 5G та супутниковий інтернет StarLink, вони є затребувані саме в невеликих містах та селах.

2025 рік, скоріш за все, стане кінцем 3G в Україні, зазначив Олександр Комаров. Справа в тому, що оператору буде дуже важко підтримувати всі технології зв’язку одночасно.

Суперсили Київстар

Надавати бонуси своїм абонентам — це звична стратегія мобільних операторів. Та зазвичай це стосувалося тільки самих мобільних сервісів, наприклад, додаткових хвилин розмов  в подарунок, додаткових гігабайтів та іншого. Але в Суперсилах мова йде про бонуси, які, по-перше, абонент може обирати сам, по-друге, вони стосуються не тільки телекому. Наприклад, оператор пропонує безоплатну доставку товарів з інтернет-магазинів, АЗС, Поштові сервіси, продовольчі товари, подорожі та інше.

Скільки часу абоненти проводять у застосунках

Скільки часу абоненти проводять
у застосунках

Крім того, Київстар почав співпрацювати з Альфабанком: картка Cameleon від Альфа-банку тепер пропонується в магазинах Київстар. Також оператор є партнером сервісу Helsi: більше 50% користувачів Helsi є абонентами Київстар, близько 150 тис. користувачів щодня отримують доступ сервісу без тарифікації.

Послуги для дому будуть зростати

Послуги для дому будуть зростати

Оператор вбачає майбутнє в конвергентних тарифах та побудові digital-екосистем. Драйвером зростання сервісу будуть тарифи «Все разом». Завдяки такій стратегії кількість абонентів «Домашного інтернету» в кінці року досягла 1,5 млн, це на 300 тисяч більше, ніж в минулому році.

Попит на хмарні рішення

Костянтин Вечір директор з розвитку бізнесу на корпоративному ринку, озвучив тенденції серед бізнес-клієнтів. Серед них: зростання споживання big data та хмарних сервісів, сучасне робоче місце мігрує в онлайн, а кібербезпека набуває все більшого значення. Це призводить до того, що доходи операторів зростають завдяки нетелеком-послугам. Саме тому набір суперсил для бізнесу відрізняється від тих, що пропонуються для приватних споживачів. Підприємці можуть обирати віртуальна мобільні АТС, Office 365, Star.Docs, Azure та інші.

Нові можливості Big Data

Нові можливості Big Data

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Стрибок від 5G до 6G. Коли, навіщо та що це даcть?

ЄС запровадив безкоштовний роумінг для українців

Huawei представила в Україні планшет MatePad 11, ультраширокий дисплей MateView GT та десктоп-ПК MateStation S

20 технологій, які будуть визначати наше майбутнє