В Київстарі оцінили приблизні дати початку впровадження 5G

Мобільний оператор Київстар провів зустріч з журналістами під інтригуючою назвою «Яким буде телеком завтра?», де розказав про поточну ситуацію в галузі та перспективи впровадження нових технологій зв’язку.

Про незавантажені мережі 4G

На сьогодні Київстар активно розбудовує мережу 4G в діапазоні 900 МГц. Приблизна сума інвестицій складе 4-5 млрд грн. Вже до кінця року покриття LTE охопить 14000 населених пунктів, притому близько 3500 міст та сіл будуть користуватися зв’язком 4-го покоління саме в діапазоні 900 МГц.

Для покриття країни Київстар використовує майже 8 тисяч базових станцій

Для покриття країни Київстар використовує майже 38 тисяч базових станцій

Завдяки розгортанню 4G в дрібних населених пунктах та подальшому збільшенню частки смартфонів у населення мобільний трафік постійно зростає. Наприклад, в другому кварталі минулого року середнє число гігабайтів трафіку на абонента (GBOU) дорівнювало 3,3, а у 2-му кварталі поточного року — 5 ГБ, тобто зросло на 54%. Водночас це дуже мала цифра у порівнянні з Європою, де GBOU складає приблизно 10 ГБ. А от середня кількість хвилин (MOU) в Україні навпаки у два рази вище, ніж в Європі. В наступні роки можна очікувати подальшого зростання інтернет-трафіку, але зниження MOU.

Показник GBOU в Україні набагато менше, ніж в Європі

Загальний обсяг доходів галузі мобільного зв’язку в Україні складає 41,7 млрд грн. Втрати мобільного ринку з причини пандемії COVID-19 склали близько 3 млрд грн. 35% доходів телеком-індустрії йде на податки. В ЄС ця цифра значно менша — 21%.

Олександр Комаров, президент Київстар, відзначив, що головна умова для успішного розвитку ринку телекомунікацій – не міняти законодавчо «правила гри». Адже час від часу у Верховній Раді з’являються різні популістські законопроєкти, наприклад, про регулювання контенту, необхідність зберігати датасесії абонентів 12 місяців, тощо. І це дуже негативний чинник.

Водночас держава могла б значно прискорити розвиток телеком-індустрії шляхом побудови пасивної інфраструктури. О. Комаров оцінює державні інвестиції на рівні 1 млрд гривень. До того ж ці кошти доволі швидко повернуться державі через орендні виплати. Такий крок держави міг би зіграти дуже позитивну роль ще і тому, що сьогодні закон про доступ до інфраструктури не працює, а спроба його вдосконалити не досягла успіху.

Про перспективи 5G

Мобільний зв’язок 5-го покоління обіцяє кілька серйозних переваг у порівнянні з LTE. По-перше, пікова швидкість передачі даних — в 10-20 разів вище (до 20 Гбіт/с на download). По-друге, дуже велика щільність підключених пристроїв — до 1 млн на квадратний кілометр. По-третє, затримка в мережі 5G в ідеальних умовах становить близько 1 мс (в порівнянні з 20 мс для LTE). Крім того, 5G дозволить абоненту пересуватися зі швидкістю до 500 км/год (у 4G — 120 км/год) та забезпечить гарантовану пропускну здатність.

Завдяки дуже малій затримці при передачі сигналу технологію 5G можна використовувати як базову для роботи IoT-пристроїв, безпілотних автомобілів, різного автоматичного обладнання. Наприклад, нещодавно Huawei продемонстрував можливості зв’язку 5-го покоління для дистанційного керування баштовими кранами, видобувними гірничими комбайнами та іншим обладнанням, де безпосередня присутність людини вельми небажана із-за ризику для життя.

Рік назад мережу 5G запустили в Китаї в комерційну експлуатацію, на сьогодні ця мережа охоплює понад 50 китайських міст. Також зв’язок 5-го покоління працює в Південній Кореї, в деяких містах США, Великобританії, Іспанії, Італії та Німеччини. На думку Олександра Комарова, в Україні 5G почнуть розгортати не раніше, ніж через 3-4 роки. Умови старту будівництва — достатнє число 5G-смартфонів у абонентів і вичерпання можливостей мереж 4G. Також попередньо треба навести порядок в розподіленні частот.

На сьогодні технологію 5G підтримують лише кілька десятків моделей смартфонів і це дуже дорогі апарати. Наприклад, нещодавно випущені Apple iPhone 12, HUAWEI Mate Xs, Samsung Galaxy Fold, Samsung Galaxy Note20 та деякі інші.

Та й потенціал 4G поки що зовсім не вичерпаний. Як показують цифри, наведені вище, можливості LTE легко дозволяють абонентам збільшити споживання трафіку в кілька разів. Перші пілотні проєкти також демонструють успішне використання технології 4G для IoT-пристроїв.

Пітер Чернишов, експрезидент Київстар, взагалі налаштований дуже скептично з приводу впровадження 5G. На його думку, яку він виклав у своєму блозі, нова технологія вигідна тільки виробникам обладнання, а для абонентів вона взагалі не несе жодних переваг. Врешті решт, яка різниця споживачу за скільки секунд завантажиться відео — за 2 секунди чи за 10?

Щобільше, мобільні оператори можуть сильно постраждати від фінансових наслідків цієї технології, якщо будуть поводитися занадто агресивно. По-перше, в містах базові станції треба будувати через кожні приблизно 200-300 метрів, інакше неможливо забезпечити хороший сигнал. Це значить, що щільність розташування БС має бути в кілька десятків разів більше, ніж для 4G. По-друге, одна станція 5G споживає приблизно в три рази більше електроенергії, ніж БС 4G. (До речі, смартфони 5G також споживають більше енергії й вимагають більш містких акумуляторів). Помножте цю цифру на більшу кількість станцій — і ви зрозумієте, що операторам доведеться платити рахунки за електроенергію в десятки разів більші, ніж зараз.

До речі, з метою економії в серпні 2020 року один з трьох великих китайських операторів оголосив, що з 9 вечора до ранку буде вимикати свої 5G базові станції — бо майже ніхто їх не використовує. Інші два оператори незабаром зробили те ж саме.

Не виключено, що з розвитком технології виробники знайдуть способи радикально зменшити споживання електрики обладнанням 5G, але поки що вони не досягли в цьому успіху. Тому скоріш за все зв’язок 5-го покоління в найближчі роки будуть розгортати точково, тобто тільки там, де він справді критично важливий — в промислових зонах з підвищеним ризиком для перебування людини, або ж там, де потрібно дистанційно та бездротово керувати системами автоматизації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Як залишатися на звʼязку в критичній ситуації? Поради від Держспецзв’язку

eSIM захоплює світ? Перспективи та проблеми технології

Стрибок від 5G до 6G. Коли, навіщо та що це даcть?

Що робити, коли не працює мережа вашого оператора, мобільний інтернет