Карантин обвалив якість потокової передачі Netflix, YouTube та інших сервісів

Епідемія коронавірусу  привела до того, що більшість країн Європи була вимушена ввести жорсткі карантинні обмеження, примусивши своїх громадян сидіти вдома, а не ходити на роботу. Хтось з них зміг перейти на дистанційний режим роботи, але значна кількість людей під час карантину просто дивиться телевізор, в тому числі – відео з використанням таких відомих стримінгових сервісах як Netflix та YouTube.

Наслідком вимушеної відпустки біля ТВ став різкий стрибок інтернет-трафіку, який призвів до перевантаження каналів багатьох інтернет-провайдерів. До того ж, масла у вогонь підлив відомий сервіс Pornhub, який відкрив для жителів Італії та деяких інших країн Європи безкоштовний доступ до преміум-підписки до кінця карантину в країні. Це значить, що підписники зможуть качати ще більше відео у високій якості. За оцінками експертів, люди, які залишаються вдома через новий коронавірус, можуть спричинити майже 60-відсоткове збільшення обсягу трафіку.

Але якщо для одних це стало лише незручними перебоями у відтворенні відео, то для інших – серйозною проблемою, оскільки люди не могли отримати доступ до критично важливих для них веб-ресурсів, наприклад, сайтів медичних закладів, урядових порталів, засобів онлайн-навчання, тощо.

ЄС б’є на сполох

Як наслідок, Netflix та інші розважальні компанії почали терміново знижувати бітрейт відеопотоку в Європі.  Подібне обмеження планується запровадити на найближчі 30 днів, але воно може бути подовжено і далі. Вважається, що подібні заходи зменшать трафік відео в європейських мережах приблизно на 25 відсотків.

Netflix вже не вперше зменшує бітрейт відеосигналу. Ще у 2011 році компанія впровадила технологію, яка підтримує стабільний відеопотік у зонах інтернету з низькою пропускною здатністю. Сьогодні Netflix також почав застосовувати адаптивну систему, яка автоматично регулює якість потокового відео на основі доступної пропускної здатності. Суть його в тому, що цей інструмент автоматично визначає, яка величина потоку найбільш оптимальна для глядача, щоб не було затримок в трансляції сигналу. Якщо пропускна здатність каналу невелика, відео автоматично транслюватиметься з меншою роздільною здатністю. Тому не варто очікувати якості сигналу на рівні HD або 4K.

YouTube та Amazon Prime також знизять якість передачі в ЄС, щоб уникнути перевантаження інтернет-каналів, оскільки десятки мільйонів європейців, обмежених заходами карантину, перейдуть на роботу з дому.

«Ми беремо на себе зобов’язання тимчасово перемкнути весь трафік в ЄС на стандартну якість за замовчуванням», – йдеться в повідомленні компанії Google.

Таке рішення компанії прийняли після того, як комісар Європейського союзу Тьєррі Бретон (Thierry Breton) закликав потокові платформи зменшити навантаження на телеком-інфраструктуру континенту. Потокове відео зазвичай є основною часткою інтернет-трафіку, зазначає BBC News, разом із геймінгом, в той час як різні технології віддаленої роботи, веб-пошта та відеоконференції створюють порівняно менші навантаження на мережі.

Втім, деякі інтернет-провайдери заявили, що їхні мережі мають достатній запас для роботи під час підвищеного попиту. Британський провайдер телекомунікацій BT нещодавно оприлюднив заяву, в якій повідомив, що хоча денний трафік у будній день збільшився в межах від 35% до 60%, він все ще становить лише половину від середнього пікового використання ввечері. Vodafone та TalkTalk, які надають аналогічні послуги домогосподарствам Великобританії, оприлюднили схожі запевнення, але також відзначили збільшення веб-трафіку.

Однак, хоча зараз мобільні мережі витримують навантаження, надалі вони можуть опинитися під підвищеним тиском, оскільки карантинні заходи для сповільнення пандемії стають все суворішими та ширшими. Потокове відео може складати 60% чи навіть більше трафіку у фіксованих та мобільних мережах, а запланований на 24 березня запуск OTT-сервісу потокового мовлення Disney+ (DIS.N) у Великобританії, Ірландії, Франції, Німеччині, Італії, Іспанії, Австрії та Швейцарії здатний створити нові проблеми.

Звичайно оптимальний варіант для інтернет-провайдерів та телеком-операторів – модернізувати свої мережі, вклавши значні інвестиції в інфраструктуру, вважає Ерік Брукман (Eric Broockman), головний директор з технологій Extreme Networks, американської компанії по випуску мережевого обладнання. Але це потребує чимало часу та коштів. А все, що можуть зробити оператори за короткий період часу для зменшення тиску на свої мережі та забезпечення надійного підключення для всіх користувачів – це деприоритизувати несуттєвий трафік. Саме до такого типу відноситься відео.

Ситуація в Україні

За оцінками експертів, в Україні нараховується всього 60-70 тисяч користувачів  Netflix, тому навряд чи вони можуть якось впливати на завантаження каналів інтернет-провайдерів. Водночас в країні є понад 10 мільйонів користувачів відеосервісу YouTube. І українці вже напевно відчули на собі певні проблеми в роботі цього сервісу: так, іноді відтворення відеороликів відбувається з великою затримкою і в найнижчій якості. Правда, останній параметр автоматично підвищується, коли навантаження на мережу знижується. Загалом, слабкі обмеження в рамках карантину, які дозволяють людям вільно виходити на вулицю, та досить помірна популярність ОТТ-сервісісу в країні поки що не призвели до перевантаження інтернет-каналів. Але невідомо, що буде далі, адже влада обіцяє посилити карантинні заходи. До того ж, робітникам інтернет-провайдерів тепер буде складніше добиратися до робочого місця. Всі ці фактори можуть негативно вплинути на якість зв’язку.

Джерело: The Verge, Reuters, Gadgets360

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI