50 проєктів, які змінили наше життя назавжди. Частина 1

Інститут управління проєктами (PMI) склав перелік 50 найбільш значних та впливових проєктів за останні 50 років. У нього ввійшли проєкти, що вплинули на свою сферу та на світ в цілому.

Переможці були обрані з більше тисячі проєктів, запропонованих 400 експертами, включаючи членів PMI, а також вченими та іншими експертами. Окрім основного списку, PMI опублікував тематичні добірки, що включають архітектуру, космос, розваги, ігри, біотехнології, сферу охорони здоров’я, фінанси та багато іншого.

1. Всесвітня павутина – за з’єднання всіх та всього

«Туманно, але захоплююче…»

Саме так схарактеризував концепцію проєкту по створенню Всесвітньої павутини керівник Тіма Бернерса-Лі, IT-спеціаліста видавницької лабораторії ЦЕРН, у 1989 році. Не дивлячись на невизначеність, проєкт був вже початий, а вже через два роки була розгорнута віртуальна бібліотека веб-сторінок та перший веб-сайт. У 1993 році Всесвітня мережа стала публічною.

2. Аполлон-11 — за підтвердження того, що управління ризиками та неземні амбіції можуть зробити неможливе можливим

Легендарний проєкт, завдяки якому людство зробило перші кроки на Місяці.

Щось менше, ніж беззаперечне виконання, могло привести проєкт до смертельних наслідків – за два роки до запуску Apollo 11 троє космонавтів загинули під час репетиції запуску.

У результаті NASA внесло 125 змін у конструкцію та безпеку корабля, котрі забезпечили успіх Apollo 11. Майже для кожної системи та процедури знадобилося резервне копіювання, та навіть системи, які успішно пройшли випробування обов’язково проходили сторонні аудити. А матриця розв’язання проблем забезпечила наявність протоколу усунення несправностей для будь-якого сценарію.

3. Мікропроцесор Intel 4004 — за демократизацію комп’ютерних технологій

Перший комп’ютер займав усю кімнату. Але дещо розміром з ніготь переклало всю потужність комп’ютера у руки людини: мікропроцесор Intel 4004.

Він з’явився завдяки випадковому замовленню Intel від японської Busicom, котрій знадобився набір мікросхем для лінійки запрограмованих мікрокалькуляторів. Добре, що Intel в цей час знадобилося фінансування та компанія прийняла замовлення.

4. Євро — за бездоганну реалізацію наймасштабнішої зміни валюти

Запуск єдиної європейської валюти міг обернутися колапсом та привести за собою фінансовий хаос. Замість цього 1 січня 2002 року після десяти з гаком років планування 12 європейських країн плавно перейшли на євро, яка стала другою по популярності валютою у світі.

5. Проєкт «Геном людини» — за зняття меж для пізнання людства та можливість новітніх інновацій в медицині, біотехнологіях та суспільних науках

Головна ціль проєкту – визначити послідовності нуклеотидів, котрі складають ДНК, та ідентифікувати гени. В цьому проєкті, офіційно запущеному у 1990 році, взяли участь експерти з Міністерства енергетики, Національного інституту охорони здоров’я США та Британського центру Sanger при підтримці 17 університетських та лабораторних центрів секвенування. Проєкт визнають найбільшим міжнародним співробітництвом в області біології.

6. Alibaba Singles Day — за створення наймасштабнішого дня електронної комерції у світі та фундаментальну зміну підходу до покупок

День Одинаків виник як альтернатива Дню святого Валентина в Нанкіні (Східний Китай). День так би й залишався місцевим святом, якби у 2009 році на нього не звернула увагу компанія Alibaba. По обсягу продажів на День Одинаків (перейменованих у 11.11 Global Shopping Festival) обходить та Чорну п’ятницю та Кібер понеділок разом узяті: тільки Alibaba у минулому році заробила більш як $30,8 млрд.

7. Toyota Prius — за ведення автомобільної промисловості до більш сталого майбутнього

У 1995 році компанія пообіцяла за три роки зробити комерційно життєздатний автомобіль з гібридним двигуном та скороченою витратою палива.

«У той час ми розглядали гібрид як технологію, котра не може бути досягнута до початку 21 століття.» — Сатоші Огісо, проєктний інженер Toyota

Проєкт завершили на рік раніше планованого строку, а компанія продала більш як 10 млн гібридних автомобілів.

8. Фестиваль Live Aid — за переосмислення значення та моделі благодійності за участю знаменитостей

За десять тижнів британські музиканти Боб Гелдоф та Мідж Юр організували 16-годинний концерт на двох континентах у підтримку постраждалих від голоду в Ефіопії.
Результати вражають:

  • $127 млн зібрано для допомоги постраждалим.
  • 1,5 млрд — саме така кількість людей дивилися Live Aid по телевізору.

9. M-Pesa — за надання Кенії передових мобільних технологій, дозволивши почати банківську революцію та обігнати більш розвинуті економіки

M-Pesa, запущена у 2007 році, дозволяла клієнтам використовувати прості текстові повідомлення для відправлення грошей, внесення і зняття коштів, а також для покупки хвилин ефірного часу.

За перші три роки обслуговування користувачі перевели понад $600 млрд. До 2019 року M-Pesa має 31,8 млн активних користувачів в Кенії, а країна стала технологічним хабом Африки.

10. Всесвітнє насіннєве сховище на Шпіцбергені — за створення страховки для забезпечення продовольства у світі

Ідея створення глобального насіннєвого сховища почала запроваджуватися у 2001 році, коли ООН розробила правила обміну генетичними матеріалами рослин та доступу до них. До 2004 року уряд Норвегії вивчив технічну та політичну реалізацію проєкту. Був обраний віддалений острів в архіпелазі Шпіцберген, приблизно 1000 км від Північного полюса.

Гірський регіон виключив ризик затоплення, а вічна мерзлота у цьому районі полегшила б підтримку холодних температур у сховищі, навіть якби система охолодження установки вийшла б з ладу та зовнішні температури підвищились.

Команда створила 146-метровий тунель, що веде на 120 метрів всередину гори до трьох окремих сховищ, кожне довжиною близько 27 метрів. Сьогодні там зберігається майже 1 млн зразків насіння.

11. Стримінговий сервіс Netflix — це доказ того, що один проєкт може повністю перевернути компанію, індустрію та звички глядачів по цілому світові

Команда проєкту запустила стримінговий сервіс ще у січні 2007 року. Замість того, аби розвернути всю свою збірку DVD на всіх глядачів, Netflix відкрив лише біля 1000 фільмів для невеличкої частини своїх шестимільйонних користувачів. Проєкт дуже швидко набрав популярності.

«У той час, коли масове засвоєння глядачами онлайн перегляду фільмів займе декілька років через проблему з контентом та технологіями, для Netflix саме час зробити перший крок» — Рід Хейстінгс, СEO Netflix

12. Motorola DynaTAC 8000X — за прив’язку телефонів до людей, а не місцям

Вага телефону була майже кілограм та коштував він біля $4000. Він заряджався майже 10 годин та працював 30 хвилин без зарядки. Навіть його творці називали його «цеглиною». Але Motorola все ж досягла цього – компанія випустила перший комерційний мобільний телефон DynaTAC 8000X.

Поки решта розробників намагалося сфокусуватися на влаштуванні мобільного телефону в машину, Motorola передала технологію до рук людей. Вони відповіли – компанія отримала тисячі замовлень.

13. Голосовий помічник Alexa – за те, що зробили голосових помічників частиною повсякденного життя

Історія проєкту розпочалась з придбання стартапу Yap, котрий займався розвитком технології розпізнання голосу та запуску надсекретного проєкту, виконання якого планувалося за 9 місяців. Як наслідок, проєкт розтягнули на 3 роки, а його вартість лише частини технології розпізнання голосу була перевищена на $200 млн.

14. Паризький тиждень моди – за трансформацію нудного галузевого заходу у глобальну подію

До 1973 року тиждень моди був популярний серед журналістів. Але «Битва за Версаль» все перевернула з ніг на голову. Сплановане феєричне шоу моди не тільки привернуло увагу представників соціальної та художньої еліти зі всього світу, але й дозволило зібрати біля $280 тис. на відновлення легендарного дому короля Людовіка XIV. Сьогодні подія привертає понад 5000 відвідувачів і понад €1,2 млрд.

15. Бурдж-Халіфа — за створення символу економічної диверсифікації Середнього Сходу

Архітектурний план будівлі був геніальним, хоча й не без ризиків. По ходу проєкту команда зіштовхнулася з технологічними та фінансовими труднощами та була змушена знаходити неординарні рішення: наприклад, аби забезпечити усадку бетону при температурі +40 градусів за Цельсієм його змішували з льодом та заливали вночі.

Аби підняти в небо 330 тис. м³ бетону, знадобилося для початку розробити нову систему подачі та фільтрації бетону під високим тиском. Хмарочос відкрили на 9 місяців пізніше запланованого строку, а його вартість була перевищена на $600 млн. Це не завадило Бурдж-Халіфа миттєво стати візитною карткою Дубая.

16. Walt Disney World Resort — за встановлення високої планки у світі розваг та подальше її підняття

Для будівництва парку посеред болота поруч з атракціонами, команді проєкту знадобилося створити систему контролю підтоплень, що містить 88,5 км каналів та дамб, що працюють автоматично без електрики, засновуючись на рівнях води. Сьогодні Діснейленд щорічно відвідують понад 52 млн людей.

17. Пошукова система Google — за зміну того, як ми думаємо та шукаємо інформацію

В орендованому гаражі у Менло-Парку, штат Каліфорнія, США, двоє студентів Стенфордського університету створили те, що стало найвідомішою пошуковою системою у світі. Насправді вони просто хотіли переналаштувати всесвітню мережу.

Мережа, що придумана Пейджем, була заснована на передумові цитування. Коли він дивився на веб-сторінку, він хотів знати, які сторінки та скільки разів посилались саме на неї.

Бріну сподобалась складність та масштаб ідеї, як наслідок, дует створив сканер, котрий підраховував та оцінював кожне вхідне посилання. Вони назвали проєкт BackRub, котрий через два роки, у 1998 році, став пошуковою системою Google.

18. «Один пояс та один шлях» — за запуск наймасштабнішої інфраструктурної програми

Belt and Road Initiative (BRI) — найбільша інфраструктурна програма за всю історію із загальним бюджетом, що сягає $8 трлн. З моменту офіційного запуску проєкту у 2013 році Китай інвестував у більше ніж 60 країн, де живуть 2/3 населення цілого світу.

19. Біткоїн — за появу криптовалют та народження блокчейну

У 2008 році програміст, що використовував псевдонім Satoshi Nakamoto, опублікував маніфест, де була викладена ідея створення цифрової валюти, котра буде захищена та збереже конфіденційність користувацької інформації.

У 2010 році біткоїн став реальністю. Користувач купив дві піци за 10 тис. біткоїнів, доказав, що онлайн-валюта працює. З того часу з’явилися нові криптовалюти, а блокчейн використовується у найрізноманітніших сферах.

20. МРТ — за революцію у сфері неінвазійної медицини

МРТ-машини не дітище одного генія, а результат конкуренції між двома проєктними командами у 1970-х роках. Два вчених Пол Лаутербур та Пітер Менсфілд, проклали шлях до МРТ як техніки візуалізації у 1973 році (вчені отримали Нобелівську премію по медицині у 2003 році).

Раймонд Дамадян, лікар та вчений-медик, використав МРТ як інструмент для виявлення хвороб, успішно проводячи перше сканування всього тіла у 1977 році. Ці колективні досягнення привели до створення вдосконалених прототипів МРТ всього тіла у 1980-х роках та стрімкого зросту у 1990-х роках.

21. Книги про Гаррі Поттера — за перетворення процесу читання в цікаве проведення часу

Сьома частина серії «Гаррі Поттер та Дари смерті» була випущена 21 червня 2007 року. Bloomsbury, британський видавець книги витратив 10 млн фунтів стерлінгів на міри безпеки. Німецькі типографії заборонили мобільні телефони та впаковані ланчі на своєму заводі, аби ніхто не міг вкрасти або сфотографувати сторінки.

У США книжковому продавцеві Borders не дозволялося відкривати запечатані книжні коробки до півночі – навіть на полках магазину. 8,3 млн книг були продані за першу добу.

22. Літак Boeing 747 —  за те, що зробив світ менше з першим джамбо-джетом

Boeing 747 — перший у світі далекомагістральний двопалубний широкофюзеляжний пасажирський літак. Перш ніж літак міг стати панівною тенденцією, Boeing повинен був з’ясувати, як масово виробляти новий літак.

Літак Boeing 747 був настільки великий, що жоден з чинних об’єктів не зміг розмістити його, що змусило Boeing створити новий завод в Еверретті, штат Вашингтон, США. Аеропортам також довелося адаптуватися, подовжуючи злітно-посадкову смугу та перепроєктуючи термінали. Перший літак був розроблений за 28 місяців – це на 14 місяців швидше, ніж розроблялися звичайні пасажирські літаки, не дивлячись на те, що суперечки про проєктування та конкуренція за інженерів у Boeing майже зірвали проєкт.

23. Плеєр iPod — за те, що став вікном в iUniverse

«1000 треків у вашій кишені».

Саме цими словами генеральний директор Apple Стів Джобс описав iPod, представивши його в жовтні 2001 року. Всього за шість років об’єм продажів iPod сягнув $100 млн. Що важливіше, так це те, що iPod змінив музичну індустрію та самі продукти Apple.

24. Вітряна електростанція «Хорнсдейл» — за доказ того, що одна велика батарея може перевернути уявлення про відновлювальні джерела енергії

Південна Австралія отримує до 40% енергії від повітряних електростанцій, але постійно стикається з відсутністю електроенергії через блискавки та торнадо. У Twitter в березні 2017 року Ілон Маск пообіцяв, що вирішить енергетичні проблеми Австралії, побудувавши найбільшу у світі літієво-іонну батарею всього за 100 днів, або ж вона буде безкоштовною.

Проєкт закінчили на 40 днів раніше наміченого дедлайну, а 80% інвестицій повернулися протягом року коштом зниження витрат на резервні потужності.

25. Комісія по національному єднанню та примиренню в Руанді – за створення шляху до відновлення та об’єднання

Після того, як екстремісти-хуту знищили приблизно 800 тис. тутсі та помірних хуту за 100 днів у 1994 році, сліди геноциду могли б назавжди розділити Руанду. Вирішивши врятувати країну від цієї події, урядові лідери створили Комісію по національному об’єднанню та примиренню у 1999 році.

Група зосередилась на просуненні освіти, миротворчій місії та управлінні конфліктами. Одна з програм, що була націлена на створення «мостів», вимагала, аби всі громадяни віком від 18 до 65 років брали участь у загальносуспільних роботах раз на місяць – тутсі та хуту працювали разом, пліч-о-пліч.

Хоча проблеми все ж не були вирішені, ворожість поступово відступає перед прогресом. Згідно з останнього дослідження комісії, 92,5% руандійців вважають, що в країні має бути єдність та примирення.

Продовження переліку проєктів, які змінили життя людства назавжди читайте у другій частині.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google