Starbucks для глухих, туалет без води та килимок-пандус: винаходи минулого року, що змінили світ

Люди по цілому світу зіштовхуються з багатьма проблемами, але інноватори, активісти та організації цілий рік співпрацювали разом, аби знайти рішення. У нашій статті 14 інновацій, які зробили світ безпечнішим та трішки кращим.

1. Starbucks для глухих та тих, хто погано чує

Starbucks відкрила у Вашингтоні першу американську кав’ярню для глухих та тих, хто погано чує. Всі співробітники кав’ярні знають американську мову жестів. Перша така кав’ярня у світі з’явилася декілька років тому в Малайзії, а тепер і у мешканців Вашингтона з’явилася можливість познайомитися з цією концепцією. Бренд звернув увагу до проблеми того, що багато суспільних місць недоступні людям з обмеженими фізичними можливостями та показав як саме їх можна переробити, аби догодити всім.

2. Платформа з бонусами для домогосподарок

Люди, які займаються прибиранням будинків не мають робочих переваг. Alia обіцяє це змінити. Платформа, яку запустили у цьому році Національною спілкою домашніх робітників, допомагає людям працювати у цій сфері, вимагати та отримувати пільги від своїх клієнтів. До цих бонусів відноситься страхування та оплачувані вихідні.

3. Браслет, який діагностує недоїдання

Гуманітарні служби вже давно вимірюють рівень недоїдання в окремих частинах світу за допомогою простих браслетів. Браслет був пофарбований у три кольори та показував цифри, завдяки яким волонтери могли робити висновки наскільки сильно дитина недоїдає. В минулому році Міжнародний комітет порятунку представив нову версію інструменту. Вони забрали цифри і додали два додаткових кольори, аби працівники сфери охорони здоров’я з низьким рівнем грамотності могли візуально контролювати хід лікування і збільшення ваги. Це означає, що місцеві жителі можуть самостійно діагностувати та лікувати недоїдання без допомоги гуманітарних працівників.

4. Туалет, що працює без води

Фонд Білла та Мелінди Гейтс презентував туалет, який працює без води та перетворює відходи у чисту воду та добриво. Біля 801 тис. дітей, яким не виповнилося 5 років кожного року помирають від діареї, яку частково можна уникнути, вживаючи чисту воду та маючи доступ до гігієнічних засобів.

5. Адаптивний контролер Xbox

Цей джойстик Xbox створений для ігроманів з обмеженою мобільністю. Новий геймпад містить дві великих програмних кнопки на лицьовій панелі, які приймає 19 інших функцій,  присутніх в класичному контролері, тоді коли USB-вихід на стороні може бути використаний для підключення спеціалізованого джойстика.

6. Виправлення особистих справ жителів, які були засуджені за вживання марихуани

Через рік після того, як в Каліфорнії було легалізовано вживання марихуани в медичних цілях, некомерційна організація Code for America запустила програму, що допомагає людям видаляти обвинувачення з особистої справи, пов’язані зі вживанням канабісу. До 2019 року організація сподівається допомогти 250 тис. звинуваченим.

7. Нова таксономія про сексуальне насильство на робочому місці

В цьому офіційному документі Національного ресурсного центру по боротьбі з сексуальним насиллям були вдосконалені способи класифікації повідомлень про сексуальне домагання на робочому місці. Ціль нової таксономії – краще категоризувати та організувати заяви про домагання, щоб компанія змогла їх запобігти.

8. Використання Alexa для благодійності

Хоча багатьох людей непокоїть порушення приватності голосовим асистентом Alexa та потенційні хакерські атаки, пристрій можна використовувати з добрими намірами. За допомогою голосової команди ви можете надсилати на благодійність від $5 до $5000.

9. Нові емодзі для людей з обмеженими можливостями

У 2018 році компанія Apple подала на узгодження Unicode Consortium 13 нових емодзі, які зображають різні форми інвалідності. Ціль проекту – допомогти людям з обмеженими можливостями інтегруватися у суспільство. Нові емодзі демонструють людину в інвалідному візку, вухо зі слуховим апаратом, собаку-поводиря і тому подібне.

10. Ініціатива збору даних для допомоги біженцям

У відповідь на кризу біженців Управління Верховного комісару ООН по справах біженців і Всесвітній банк підписали угоду про створення Об’єднаного центру даних по вимушеному переселенню – нового центру для збору, аналізу та обміну даними про біженців, а саме – інформації про стать, вік та рівень доходів. Завдяки даним, які приймають спілки, організації по наданню допомоги та законодавці зможуть краще допомагати біженцям та вдовольняти їх потреби.

11. Гендерно-нейтральна торгова платформа

Великий фінський магазин Stockmann побудував новий поверх між секціями чоловічого та жіночого одягу — гендерно-нейтральний відділ. Там продається одяг різних брендів, таких як Calvin Klein та Marimekko. Представлені речі не призначені для певної статі, їх може носити кожен.

12. Величезний 3D-принтер, який створить дім

New Story, некомерційна організація із Кремнієвої долини, в тандемі з компанією ICON створила 3D-принтер, який може побудувати дім за один день. Принтер може виготовити за свій строк служби біля 1000 будинків. Організація таким чином сподівається підтримати родини з низьким рівнем доходу і планує побудувати перші будинки у 2019 році в Сальвадорі. Будинок із двома спальними кімнатами, кухнею, ванною кімнатою буде коштувати всього лише $4000.

13. Тривимірний «орган на чіпі»

У жовтні минулого року дослідники повідомили у журналі Science Advances, що створили тривимірний «орган на чіпі» – міні-модель людського органу, яка може провести революцію в медичних дослідженнях і у сфері розробки новітніх ліків. Вчені вже давно використовували чашки Петрі для експериментів і тестування медичних препаратів. Але двовимірне середовище не дуже ефективно імітує клітинне середовище людини, що приводило до невірних медичних висновків. Тепер вони можуть тестувати ліки на нових органах.

14. Килимок з машини у ролі пандусу

В Бразилії компанія Ford EcoSport представила мультифункціональний килимок для автомобіля. Його можна кріпити до інвалідного візка і використовувати в якості пандусу у місцях, недоступних людям з обмеженими можливостями. Це «смарт» коврик, в який вбудований спеціальний чіп, який чітко фіксує доступність району. Коли людина дістає його і стає на бордюр, коврик відправляє цю інформацію місцевим владним структурам та правозахисникам.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Mashable

Читайте также:

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

Колишні інженери Google представили повністю автономний робот-пилосмок Matic

Висока кухня зі смаком науки або як тарілка перетворює подачу страв у шоу