Зроблено в Україні — найцікавіші винаходи на першій конференції Brain&Ukraine

В Києві відбулася перша науково-популярна конференція Brain&Ukraine, що має стати комунікаційним майданчиком між владою, науковцями та бізнесом для створення наукоємної екосистеми в Україні. Окрім виступів відомих науковців, в рамках конференції проводилася експозиція українських винаходів, зібраних з усіх куточків країни. Експозицію було поділено на 4 секції: медичну, аграрну, військову та прикладну. Причому були представлені не тільки розробки, створені у науково-дослідних інститутах Національної академії наук України, а й приватні ініціативи та технічні рішення. Всього – близько 30 інноваційних винаходів. Нижче наведені найцікавіші розробки, на думку нашої редакції, представлені на експозиції.

vst_brainukraine

Наручний електрокардіограф

Українська команда Sincere Tech представила розробку, що використовує методи штучного інтелекту для аналізу біомедичних показників людей, насамперед — електрокардіограми.

Наразі ведуться дослідження в таких напрямках:

  • діагностування хвороб серця людини на ранніх стадіях;
  • створення інструментів для контролю за самопочуттям та емоційним навантаженням;
  • аналіз впливу надмірних навантажень на організм людини;
  • розробка системи для контролю за станом здоров’я людей, що перенесли тяжкі захворювання.
Наручний пристрій, що дозволяє буквально за декілька хвилин зробити кардіограму людини

Наручний пристрій, що дозволяє буквально за декілька хвилин зробити кардіограму людини

Команда Sincere Tech вже створила три типи портативних датчиків для зчитування ЕКГ, які дозволяють отримувати сигнал високої якості, що надсилається до хмарного сховища для алгоритмічного аналізу. Процес проходить наступним чином: людина одягає портативний компактний кардіограф, який надає сигнал ЕКГ високої якості. Отримана кардіограма надсилається до «хмари», де проводиться додаткова фільтрація шумів та формування набору ознак (feature extraction). Після цього системи нейронних мереж, навчені на кардіограмах більш ніж 8 тисяч людей, аналізують ці параметри та надають інформацію про стан людини.

Робот-сапер

У військовій секції найбільш цікавою розробкою став робот-сапер, призначений для запобігання та ліквідації терористичної загроз у містах. Робот оснащений системою відеокамер, маніпулятором з чотирма ступенями свободи, щупом та водяною гарматою для детонування та знищення вибухонебезпечних предметів.

Robot_Saper700

Керувати роботом можна за допомогою віддаленого пульта на відстані до 600 м. Відеосигнал з 4 камер передається на пульт управління також на відстані до 600 м. Робот здатний долати перешкоди за допомогою додаткових пар гусеней, спереду та позаду. Швидкість пересування робота сягає 6 м на секунду, час автономної роботи — до двох годин. Апарат є вологозахищеним.

Біосорбент «БАРС»

Інститут сорбції та проблем ендоекології НАН України розробив технологію очищення ґрунтових і водних екосистем від нафти, нафтопродуктів, пестицидів шляхом створення високоефективних біосорбційних комплексів. Суть винаходу — закріплення мікроорганізмів, що розщеплюють молекули забруднювачів, на сорбентах-носіях. Вчені визначили оптимальні умови одержання сорбенту-носія на основі піролізату хвойних порід деревини для фіксації нафтоокислюючих мікроорганізмів. На базі досліджень було створено нафтопоглинальний біосорбент деструктивної дії «БАРС». Біосорбент вже було застосовано на нафтовидобувних підприємствах України, РФ та при знешкодженні розливів нафти в Керченському, Феодосійському, Ялтинському, Південному портах. Одержано міжнародний сертифікат якості на біосорбент «БАРС».
BioBars

BIOsens

Команда стартапу BIOsens розробила пристрій для експрес-діагностики мікотоксинів. Нагадаємо, що мікотоксини — це токсичні сполуки, що виробляються грибами, які уражують сільськогосподарські культури. Один вид грибів може виробляти кілька мікотоксинів, а процес експрес-діагностики виглядає наступним чином: спочатку треба нанести рідину, що містить декілька перемелених зерняток, на чутливу поверхню біосенсора. Аналіз триває усього 15 хвилин, після чого інформація надсилається на мобільний телефон через Bluetooth. Далі результати аналізу передаються з мобільного телефону на сайт, де можна проаналізувати результати дослідження.

Пристрій BIOsens дозволяє за 15 хвилин визначити наявність мікотоксинів в зерні

Пристрій BIOsens дозволяє за 15 хвилин визначити наявність мікотоксинів в зерні

У середині липня команда BIOsens зі своїм біосенсором для тестування якості продуктів змагалася у фінальній частині відбору за місце у Kickstart Accelerator. Українська розробка була визнана журі, як важливий та перспективний проект.

Гамма-камера

Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» НАН України розробив вітчизняну версію так званої гамма-камери — пристрою, призначеного для реєстрації просторового розподілу радіофармпрепарату (РФП) у біологічному об’єкті. Гамма-камери використовуються для візуалізації та дослідження кінетики радіофармпрепаратів у внутрішніх органах і фізіологічних системах організму пацієнта з метою ранньої діагностики онкологічних, серцево-судинних та інших захворювань людини. Таке обладнання, як правило, застосовується в лабораторіях радіоізотопної діагностики міських клінічних лікарень, науково-дослідних медичних інститутів, онкодиспансерів та інших медичних установ.

Макет гамма-камери на стенді.

Макет гамма-камери на стенді. Пацієнту вводять невелику кількість радіоізотопного матеріалу (радіофармпрепарату). Якщо у людини немає злоякісних пухлин, радіоізотопи рівномірно розподіляються по усьому тілу. Якщо є пухлина — то вони будуть зконцентровані в одному місці, оскільки в пухлинах клітини діляться набагато швидше, ніж в середньому в організмі. Лікар може бачити на дисплеї, як саме розподіляється радіофармпрепарат в тілі людини і виявити можливу пухлину

Ще одна розробка «Інституту монокристалів» НАН України — засіб GH test, який дозволяє легко визначити жорсткість води у домашніх умовах. Червоний колір свідчить про жорстку воду. Додавайте по краплі реактив, і вода змінить колір на зелений. Кількість крапель реактиву і свідчить про жорсткість тестового зразку води

Ще одна розробка «Інституту монокристалів» НАН України — засіб GH test, який дозволяє легко визначити жорсткість води у домашніх умовах. Червоний колір свідчить про жорстку воду. Додавайте по краплі реактив, і вода змінить колір на зелений. Кількість доданих крапель реактиву свідчить про ступінь жорсткості тестового зразку води

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти