Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

З роботом Yomi від компанії Neocis імплантація зубів стає більш точним та передбачуваним процесом. Система створює докладну просторову карту рота пацієнта, а роботизована рука, яка нагадує лікаря, знає де і під яким кутом треба свердлити. Є плюси й для пацієнтів: операція мінімально інвазивна, а відновлення відбувається швидко.

Dentist showing human teeth model and pointing to crown of Dental Implant. Knowledge about dental implants and caring for healthy teeth. Medical treatment at modern dental clinic or dentist office.

Як працює Yomi

Робот має вигляд білого медичного стоматологічного крісла з великим монітором. Єдина людиноподібна деталь – це рука зі свердлом.

Система об’єднує програмне забезпечення для створення 3D-зображень і роботизовану руку. Перед імплантацією пацієнту роблять комп’ютерну томографію черепа, у тому числі рота та щелепи. Знімок надсилається до Yomi, і той відображає детальне 3D-зображення. Потім за допомогою цього зображення стоматолог та Yomi складають візуальний план того, де, на якій глибині та під яким кутом буде встановлений імплант.

Потім просторову карту рота пацієнта слід синхронізувати зі структурою реального рота. Для цього робот використовує невеликий пристрій, який кріпиться до нижніх зубів на протилежній стороні місця імплантації.

Залежно від положення цього пристрою може синхронізувати 3D-зображення як з реальним ротом пацієнта, так і з розташуванням свердла. Оскільки всі частини системи бачать те саме, вони можуть діяти за планом разом, навіть якщо голова пацієнта злегка рухається.

Коли рука Yomi наближається до рота пацієнта, вона переходить у «керований» режим, надаючи лікареві інформацію про те, як свердло розташоване щодо рота пацієнта. Якщо напрямок відповідає зазначеному в плані, свердло вільно переміщається, а якщо відхиляється від нього, то чинить опір.

Neocis

Neocis, розробник Yomi, базується на Маямі. Компанія була заснована у 2008 році Алоном Мозесом та Хуаном Сальседо.

  • У 2012 році Neocis залучила $1,07 млн у рамках раунду серії А, який очолив підприємець у галузі медичної робототехніки Фред Молл.
  • До 2016 року Yomi пройшов клінічні випробування та став першою роботизованою системою для стоматологічної хірургії, яка отримала схвалення FDA.
  • У 2017 році Neocis продала першого робота Yomi (зараз він коштує приблизно $200 тис. плюс щомісячна плата за утримання та обслуговування).

На сьогодні компанія встановила майже 200 роботів у США. За словами Мозеса, Yomi встановив уже 40 тисяч імплантів.

За 14 років свого існування Neocis залучила $179 млн від таких інвесторів, як фонд Mithril Пітера Тіля, Norwest Venture Partners та NVentures, венчурного підрозділу NVIDIA.

Як стверджує Мозес, Yomi надає платформу, до якої стоматологічні клініки можуть під’єднати всі системи та робочі процеси, необхідні для встановлення імпланту. Він додає, що це дозволяє автоматизувати більшу кількість аспектів процесу за допомогою штучного інтелекту, щоб скоротити часовий інтервал між першим відвідуванням лікаря та встановленням коронки.

Зараз штучний інтелект та роботи допомагають виконувати широкий спектр медичних процедур. Дослідження показують, що результати лікування багато в чому залежать від підготовки та досвіду лікаря. Оскільки роботи виконують кожну процедуру однаково, то можуть зробити результати більш передбачуваними.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Новий Atlas від Boston Dynamics

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги