Новий Atlas від Boston Dynamics

16 квітня 2024 року донька компанії Hyundai – американська компанія Boston Dynamics – повідомила про закриття програми з розробки антропоморфного робота Atlas. З цього приводу компанія опублікувала прощальне відео з добіркою найкращих чи курйозних моментів випробувань Atlas. Попри назву ролика «‎Прощавай, Atlas» відео закінчується словами «‎Поки ми не зустрінемося знову».

Компанія Boston Dynamics почала створювати робота-гуманоїда, як часто характеризують роботизовану платформу Atlas, майже 11 років тому. У липні минулого року виповнилося 10 років із моменту дебюту двоногого робота. Спочатку Boston Dynamics співпрацювала з DARPA при розробці «Атласу», але потім почала розвивати його самостійно, поки у 2021 році компанія Hyundai не придбала її та розробки.

Треба відзначити, що у лютому цього року компанія Boston Dynamics виклала відео, яке демонструє роботу Atlas на заводі BMW. Робот займався ручною працею, що компанія подала як особливе досягнення, показуючи нове захоплення у маніпулятора та систему комп’ютерного зору з доповненою реальністю. У світлі сьогоднішнього оголошення, можна було припустити, що це була остання спроба комерціалізувати розробку антропоморфного робота.

Але вже наступного дня Boston Dynamics представила повністю електричного людиноподібного робота Atlas. Роботи-гуманоїди колишнього покоління працювали на гідравлічних приводах. Ролик-знайомство з роботом компанія опублікувала на YouTube.

На відміну від попередньої моделі робіт Atlas, які були оснащені гідравлічними приводами, нове покоління працює на електромоторах. Внаслідок цього можливості робота розширилися – кінцівки стали рухливішими, маніпулятори стали виконувати нові захоплення.

Нового робота Atlas тестуватимуть з кількома клієнтами, зокрема компанією Hyundai, яка інвестувала у проєкт.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: YouTube

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT

Робособака встановила новий рекорд Гіннеса в спринті на 100 метрів