Засновник Boston Dynamics про майбутнє робототехніки

Коли Марк Рейберт заснував Boston Dynamics у 1992 році, він не знав тоді, що компанія займеться роботами. Але тепер, з появою роботів Atlas та Spot, це провідний світовий експерт у галузі роботів, що можуть переміщатися. У міру комерціалізації технології Рейберт став дедалі більше цікавитись перспективами робототехніки. В інтерв’ю Spectrum він розповів, що дроїди майбутнього навчатимуться у людей, ремонтуватимуть обладнання і не перестануть танцювати.

Спочатку компанія розробляла двоногих і чотирилапих роботів, здатних виконувати всілякі дивовижні трюки. А коли настав час зайнятися маркетингом, виявилося, що нічого дійсно потрібного людині ці кумедні машини запропонувати не можуть. 2022 року Рейберт заснував на гроші Hyundai, яка за два роки до цього придбала його компанію, Boston Dynamics AI Institute. Перші проєкти інституту відразу були присвячені пошуку роботам практичного застосування.

На конференції з автоматизації ICRA 2023, що пройшла в травні, Рейберт виступив з промовою, в якій обговорив цілі компанії, зробивши особливий наголос на появу у роботів корисних для людини вмінь. Наприклад, він сподівається навчити їх спостерігати за діями людей, розуміти їх і повторювати за ними, а якщо вони чогось не зрозуміли, то питати. Інше практичне завдання, яке можуть виконувати машини — інспектувати та ремонтувати обладнання.

Журналісти Spectrum поговорили із засновником Boston Dynamics про те, що в яких напрямках розвиватиметься сучасна робототехніка. За його словами, Інститут докладає багато зусиль для того, щоб роботи навчилися краще маніпулювати предметами. За останні 50 років у цій сфері було надто мало прогресу, і Рейберт сподівається це виправити, перейшовши від статичної маніпуляції предметами до динамічної, що більше нагадує те, як поводяться з речами люди.

Щодо нагнітання страху перед роботами в суспільному сприйнятті, то Рейберт вважає, що насправді людям роботи подобаються.

«Або принаймні багато людей могли б полюбити роботів, навіть попри те, що іноді вони бояться їх. Але я думаю, що людям просто потрібно дізнатися їх ближче, і в якийсь момент я відкрив центр, в якому люди могли б поспілкуватися з роботами в позитивному сенсі. Ми активно працюємо над цим», — сказав він.

Частково завдання — показати, що роботи не небезпечні — виконують відеоролики з атласами, що танцюють і стрибають. Вони викликають у глядачів емоційну реакцію. Але для Рейберта мета таких перформансів більш приземлена — навчити роботів не просто рухатися у запрограмованій послідовності, а й справді почати танцювати: слухати музику, рухатися в такт, координувати свої рухи з рухами партнерів, передавати емоції у танці.

«Кожного разу, коли я думаю про це, я запитую себе, чи я не став сентиментальним, тому що роботи не зобов’язані ні сприймати, ні транслювати емоції, — зізнався Рейберт. — Але ця думка мене полонить».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Spectrum

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Новий Atlas від Boston Dynamics

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги