В київському метро стартував проект 4G, хоча київська влада гальмувала його як могла

Відсьогодні Київстар, Vodafone Україна та lifecell почали надавати послуги мобільного інтернету 4G в київській підземці, правда поки що на єдиній станції – Академмістечко. Втім, до кінця року оператори обіцяють охопити швидкісним інтернетом всі станції. Але є одне «але»…

З технічної точки зору розгортання 4G-покриття в метро не є великою проблемою. Наприклад, в Харківському метро 4G запустили ще 2018 році й це була перша 4G-мережа в Україні. В кінці 2019-го аналогічну мережу розгорнули в Дніпровському метро. То чому ж в столиці підземний 4G запускають з такою затримкою?

Комунальне підприємство «Київський метрополітен» – це стратегічний об’єкт, що має режимний статус. Виконувати монтаж обладнання там можливо тільки кілька годин вночі, крім того, для проведення робіт треба отримати спеціальний дозвіл. Але це ще не все: для старту проєкту КП «Київський метрополітен» має підготувати технічні умови, а Київська міська рада – затвердити тарифи за телеком доступ до комунальних об’єктів транспорту міста. Далі необхідно провести огляд майданчиків метро, розробити та погодити робочий проєкт з впровадження 4G, провести експертизи відповідними державними службами. Як бачимо, для виконання всіх процедур треба провести справді чималий обсяг робіт, які неможливо здійснити без політичної волі Київської влади.

Швидкість мобільного інтернету в холі станції метро Академмістечко

Швидкість мобільного інтернету в холі станції метро Академмістечко

Швидкість мобільного інтернету в тунелі, на повному ходу поїзда, неподалік від станції Академмістечко

Швидкість мобільного інтернету в тунелі, на повному ходу поїзда, неподалік від станції Академмістечко

Однак понад рік комунальні підприємства не могли отримати дозволу з боку влади Києва на укладання з операторами договорів на розгортання цифрової інфраструктури. На додаток, Київрада досі не ухвалила рішення щодо встановлення плати за доступ до комунальної інфраструктури міста, зокрема метрополітену. Оператори сподіваються, що це відбудеться вже на наступній сесії Київради, 12 березня. Якщо сподівання справдяться, то всі три оператори планують запустити 4G ще на 8 станціях метро протягом першого півріччя, а на всіх станціях – до кінця 2020 року. В протилежному разі вони не можуть давати чіткі прогнози щодо строків реалізації інвестиційного проєкту.

Запуск 4G на єдиній станції став можливим  завдяки раніше укладеному договору сервітуту між операторами та КП «Київжитлоспецексплуатація». В рамках цього договору оператори мають право на модернізацію частини обладнання, що встановлено на станції Академмістечко, до стандарту 4G.

Що отримають пасажири?

За статистикою, середньостатистичний киянин проводить в інтернеті більше 3-х годин на день. А оскільки дві третини киян регулярно їздять у метро, доступ до мобільного інтернету в цьому виді транспорту справді дуже важливий.

«Як орієнтир, можу привести приклад Харківського метро. Vodafone запустив там 4G ще в жовтні 2018, і це була перша 4G-мережа в Україні. У перші дні після запуску добовий трафік підскочив майже втричі! Я впевнена, що ми залишимо харківську статистику далеко позаду, адже технічне рішення, яке розгортається зараз у київському метрополітені – одне з найсучасніших у світі!», – коментує подію Ольга Устинова, генеральний директор Vodafone Україна.

Технічні особливості проєкту

Нагадаємо, що у липні 2019 року оператори в рамках тендеру обрали компанію Huawei у якості постачальника рішення для будівництва спільної 4G мережі у столичному метрополітені. Для надання послуг 4G на станції «Академмістечко» розгорнута всього одна базова станція виробництва Huawei, але завдяки спеціальному програмному забезпеченню вона транслює дані у виділених частотних діапазонах кожного з трьох операторів. Зараз для розгортання 4G на станції Академмістечко Київстар, Vodafone Україна та lifecell використали частоти у діапазоні 1800 МГц: смуги шириною 20 МГц, 20 МГц і 15 МГц відповідно до ліцензій на 4G кожного з операторів. Але у майбутньому також буде уведений в експлуатацію діапазон 2600 МГц, що дозволить збільшити місткість та забезпечити кращу якість та швидкість мобільного інтернету.

Проект передбачає розміщення всього однієї базової станції на трьох операторів, однак використовується кілька антен, які направлені в різні сторони. В даному випадку одна антена націлена в сторону вестибюлю, друга дивиться в напряму платформи станції.

Проєкт передбачає розміщення всього однієї базової станції на трьох операторів, однак використовується кілька антен, які направлені в різні сторони. В такій ситуації одна антена націлена в сторону вестибюлю, друга дивиться в напрямку платформи станції (див мал. внизу)

«Ситуація, коли мільйони киян та гостей столиці, які щодня користуються метрополітеном, мають доступ до швидкісного мобільного інтернету на поверхні, але все ще не мають 4G в метро під землею, авжеж, неприпустима. Тепер ми очікуємо максимальної підтримки від Київради та прийняття відповідних рішень депутатами – без цих кроків оператори просто не можуть рухатись далі», – підкреслив Ісмет Язиджи, головний виконавчий директор lifecell.

«Всі три мобільні оператори об’єднали зусилля, щоб запустити довгоочікуваний 4G інтернет якомога швидше на першій станції київського метро. І все, що нам необхідно для запуску на решті станцій – відповідне рішення депутатів Київради», –  коментує запуск Олександр Комаров, президент Київстар.

Загальний проєкт розгортання швидкісного мобільного інтернету в метро оцінюється в 150 млн грн, ці кошти заплатить «велика трійка».

В майбутньому оператори планують охопити 4G-зв’язком не тільки самі станції, але й вестибюлі, ескалатори та тунелі. Тобто будь-який пасажир метро отримає можливість безперебійно користуватися 4G-зв’язком будь-де під землею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Як залишатися на звʼязку в критичній ситуації? Поради від Держспецзв’язку

eSIM захоплює світ? Перспективи та проблеми технології

Що робити, коли не працює мережа вашого оператора, мобільний інтернет

ЄС запровадив безкоштовний роумінг для українців