Unitree Robotics — реальний конкурент Boston Dynamics. Відео

Всі пам’ятають роботів від американської компанії Boston Dynamics? Останнім часом про них практично нічого чутно, але буквально пару років тому всі ми захоплювалися їх акробатичними трюками й жартували про повстання машин. Можливо, коли-небудь компанія нас ще здивує, ну а поки свою увагу варто звернути на китайську компанію Unitree Robotics. У травні 2019 року вона показала світу чотириногого робота AlienGo, який дуже схожий на американського SpotMini. Виявилося, що китайська копія має більшу гнучкість і вміє виконувати такі трюки, які роботові-собаці від Boston Dynamics навіть не снилися.

Для початку варто поговорити про SpotMini – що ж він вміє? Boston Dynamics позиціює його як робота для допомоги на будівельних майданчиках, де він дійсно може стати в пригоді. Наприклад, він може вільно переміщатися в приміщенні з драбинами, тягати на собі важкі мішки та навіть буксирувати багатотонні вантажівки. Також робота можна оснастити механічною рукою, яка здатна відкривати двері й піднімати предмети.

Китайський робот робить сальто

У китайського робота AlienGo такої руки немає, але зате у нього більше всіляких датчиків і рухомих елементів. Завдяки всьому цьому, робот здатний не тільки нахилятися вперед і назад, але і здійснювати нахили й повороти тулуба. Також, дивлячись на відеоролик, складається відчуття, що він набагато легше робота SpotMini. Можливо, саме завдяки цьому він і може виконувати сальто і швидко вставати на ноги з лежачого положення. Та й в цілому рухи китайського робота виглядають більш плавними, тоді як американський SpotMini рухається уривчасто.

Примітно, що AlienGo був створений на основі робота Laikago. Його 24-кілограмовий попередник був розроблений компанією Unitree Robotics у 2017 році та відрізнявся здатністю піднімати предмети вагою до 7 кілограмів. Виробник досі покращує цього робота і на даний момент він має назву Laikago Pro. Сьогодні він настільки кмітливий і сильний, що може разом зі своїми «родичами» піднімати людину й тягнути за собою важкий автомобіль.

Найкращий виробник роботів

Дивлячись на можливості робота AlienGo можна з упевненістю сказати, що у молодої компанії Unitree Robotics є всі шанси стати популярнішими заснованої в 1992 році Boston Dynamics. Навіть якщо китайські роботи не зможуть і далі дивувати новими здібностями, вони можуть привернути увагу покупців низькою вартістю. Ціна робота SpotMini від Boston Dynamics поки невідома, але вона явно буде високою. Компанія Unitree Robotics ж, у свою чергу, пропонує купити робота Laikago за 45 000 доларів. Здається, це цілком прийнятна ціна за такого помічника.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Unitree Robotics

Читайте также:

Новий Atlas від Boston Dynamics

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT