Робот ALPHRED2 — чотириногий робот, що здатен триматися на двох ногах

Ми доволі часто розповідали вам про роботів від американської компанії Boston Dynamics і останнім часом особливу увагу приділяли чотириногій моделі під назвою SpotMini. Вона дійсно цікава, тому що наявність чотирьох ніг надає їй силу, що вистачає навіть для буксирування багатотонної вантажівки. Також варто відзначити, що у неї є механічна рука, яка може відкривати двері та піднімати різні вантажі. У крутості робота SpotMini немає ніяких сумнівів, але у нього є чотириногий конкурент під назвою ALPHRED2. Є підозра, що він кращий за нашого улюбленця.

Чотириногий робот ALPHRED2 розроблений командою інженерів під назвою RoMeLa, яка за свою історію встигла попрацювати навіть з великими авіаційними компаніями Boeing та Lockheed Martin. Зовні він нічим не примітний і має характерний для більшості роботів «голий» корпус, дивлячись на який можна побачити електромотори та інші складові частини робота. Відмінності від інших роботів укладені в конструкції ніг — в той час як у того ж SpotMini вони згинаються тільки в одну сторону, в ALPHRED2 вони рухаються в обидва боки, що забезпечує велику рухливість і відкриває нові можливості.

Конструкція робота з чотирма ногами

Чотири однакові ноги робота закріплені на вертикальних моторизованих петлях. Кожна з них складається з трьох секцій, що теж відрізняє його від інших побратимів, кінцівки яких складаються тільки з двох частин. На кінці кожної ноги є додаткові секції трохи менше, завдяки яким робот може утримувати предмети та зберігати рівновагу, коли встає на дві ноги.

Так, на відміну від SpotMini, робот ALPHRED2 вміє вставати на дві ноги та перетягувати предмети. Більш того, при необхідності він може утримати рівновагу на трьох ногах і сильно вдарити кінцівкою яка звільнилася. Варто визнати, що вдарити цей робот може дуже сильно — на другій хвилині відео можна побачити, як він вибиває закріплену дерев’яну дошку. Такий здібності роботу SpotMini від Boston Dynamics явно не вистачає, тому що в майбутньому він буде використовуватися не тільки в будівництві й рятувальних операціях, а й брати участь в боях.

Для чого потрібен робот?

За словами розробників, швидкість пересування робота ALPHRED2 по рівній поверхні становить півтора метра в секунду. Крім звичайної ходьби, він здатний досить високо стрибати та кататися на роликах. Переконатися в цьому можна подивившись відеоролик нижче — розробники закріпили на його корпусі крихітні колеса, щоб робот пересувався, відштовхуючись ногами від підлоги.

Як видно, можливостей у робота ALPHRED2 хоч відбавляй. Однак, на жаль, цей робот навряд чи надійде в продаж і буде кимось використаний найближчим часом. Швидше за все, дослідники продовжать удосконалювати своє дітище, бо у нього є маса перспектив. Як варіант, він може бути корисний в будівництві та навіть виконувати обов’язки персоналу в кафе і ресторанах.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Новий Atlas від Boston Dynamics

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT