Важча за Ейфелеву вежу і вища за Статую Свободи — все, що варто знати про арку-укриття ЧАЕС

Четвертий блок Чорнобильської АЕС (той самий, де стався вибух 1986 року) із 29 листопада 2016 року було закрито надійним конфайнментом. Цей унікальний об’єкт створювали майже 10 років фахівці міжнародного консорціуму NOVARKA на кошти понад 40 держав і організацій-донорів.

Від початку проект зведення Арки-укриття планували втілити до 2012-2013 років, однак терміни довелося перенести через відсутність коштів. Довжина Арки складає 165 м, її висота – 110 м. Вага споруди — понад 36 тис т. Проектний термін експлуатації НБК стаовить 100 років. Процес тотального виведення ЧАЕС з експлуатації розрахований на термін до 2064 року.

За словами голови департаменту ядерної безпеки Європейського банку реконструкції і розвитку Вінса Новака, точна контрактна вартість проекту — 1,424 млрд євро.

Конструкція є унікальною. Її проліт з півночі на південь становить 257,4 м, висота – 108,39 м, довжина – 150 м, безліч допоміжних систем, технологічний корпус з ділянками дезактивації, фрагментації і упаковки, саншлюзи і майстерні. Всередині арки знаходиться будівельний кран, який розбере залишки старого об’єкту укриття. На сьогоднішній день це — найбільша у світі рухома конструкція.

Раніше ми вже розповідали вам деякі факти про ЧАЕС та ядерну енергетику, тож нагадаємо їх вам:

Джерело: УНІАН

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Як виглядає офіс Nvidia – футуристичний робочий простір в оточенні природи