Blog Imena.UA

Карантин обвалив якість потокової передачі Netflix, YouTube та інших сервісів

Епідемія коронавірусу  привела до того, що більшість країн Європи була вимушена ввести жорсткі карантинні обмеження, примусивши своїх громадян сидіти вдома, а не ходити на роботу. Хтось з них зміг перейти на дистанційний режим роботи, але значна кількість людей під час карантину просто дивиться телевізор, в тому числі – відео з використанням таких відомих стримінгових сервісах як Netflix та YouTube.

Наслідком вимушеної відпустки біля ТВ став різкий стрибок інтернет-трафіку, який призвів до перевантаження каналів багатьох інтернет-провайдерів. До того ж, масла у вогонь підлив відомий сервіс Pornhub, який відкрив для жителів Італії та деяких інших країн Європи безкоштовний доступ до преміум-підписки до кінця карантину в країні. Це значить, що підписники зможуть качати ще більше відео у високій якості. За оцінками експертів, люди, які залишаються вдома через новий коронавірус, можуть спричинити майже 60-відсоткове збільшення обсягу трафіку.

Але якщо для одних це стало лише незручними перебоями у відтворенні відео, то для інших – серйозною проблемою, оскільки люди не могли отримати доступ до критично важливих для них веб-ресурсів, наприклад, сайтів медичних закладів, урядових порталів, засобів онлайн-навчання, тощо.

ЄС б’є на сполох

Як наслідок, Netflix та інші розважальні компанії почали терміново знижувати бітрейт відеопотоку в Європі.  Подібне обмеження планується запровадити на найближчі 30 днів, але воно може бути подовжено і далі. Вважається, що подібні заходи зменшать трафік відео в європейських мережах приблизно на 25 відсотків.

Netflix вже не вперше зменшує бітрейт відеосигналу. Ще у 2011 році компанія впровадила технологію, яка підтримує стабільний відеопотік у зонах інтернету з низькою пропускною здатністю. Сьогодні Netflix також почав застосовувати адаптивну систему, яка автоматично регулює якість потокового відео на основі доступної пропускної здатності. Суть його в тому, що цей інструмент автоматично визначає, яка величина потоку найбільш оптимальна для глядача, щоб не було затримок в трансляції сигналу. Якщо пропускна здатність каналу невелика, відео автоматично транслюватиметься з меншою роздільною здатністю. Тому не варто очікувати якості сигналу на рівні HD або 4K.

YouTube та Amazon Prime також знизять якість передачі в ЄС, щоб уникнути перевантаження інтернет-каналів, оскільки десятки мільйонів європейців, обмежених заходами карантину, перейдуть на роботу з дому.

«Ми беремо на себе зобов’язання тимчасово перемкнути весь трафік в ЄС на стандартну якість за замовчуванням», – йдеться в повідомленні компанії Google.

Таке рішення компанії прийняли після того, як комісар Європейського союзу Тьєррі Бретон (Thierry Breton) закликав потокові платформи зменшити навантаження на телеком-інфраструктуру континенту. Потокове відео зазвичай є основною часткою інтернет-трафіку, зазначає BBC News, разом із геймінгом, в той час як різні технології віддаленої роботи, веб-пошта та відеоконференції створюють порівняно менші навантаження на мережі.

Втім, деякі інтернет-провайдери заявили, що їхні мережі мають достатній запас для роботи під час підвищеного попиту. Британський провайдер телекомунікацій BT нещодавно оприлюднив заяву, в якій повідомив, що хоча денний трафік у будній день збільшився в межах від 35% до 60%, він все ще становить лише половину від середнього пікового використання ввечері. Vodafone та TalkTalk, які надають аналогічні послуги домогосподарствам Великобританії, оприлюднили схожі запевнення, але також відзначили збільшення веб-трафіку.

Однак, хоча зараз мобільні мережі витримують навантаження, надалі вони можуть опинитися під підвищеним тиском, оскільки карантинні заходи для сповільнення пандемії стають все суворішими та ширшими. Потокове відео може складати 60% чи навіть більше трафіку у фіксованих та мобільних мережах, а запланований на 24 березня запуск OTT-сервісу потокового мовлення Disney+ (DIS.N) у Великобританії, Ірландії, Франції, Німеччині, Італії, Іспанії, Австрії та Швейцарії здатний створити нові проблеми.

Звичайно оптимальний варіант для інтернет-провайдерів та телеком-операторів – модернізувати свої мережі, вклавши значні інвестиції в інфраструктуру, вважає Ерік Брукман (Eric Broockman), головний директор з технологій Extreme Networks, американської компанії по випуску мережевого обладнання. Але це потребує чимало часу та коштів. А все, що можуть зробити оператори за короткий період часу для зменшення тиску на свої мережі та забезпечення надійного підключення для всіх користувачів – це деприоритизувати несуттєвий трафік. Саме до такого типу відноситься відео.

Ситуація в Україні

За оцінками експертів, в Україні нараховується всього 60-70 тисяч користувачів  Netflix, тому навряд чи вони можуть якось впливати на завантаження каналів інтернет-провайдерів. Водночас в країні є понад 10 мільйонів користувачів відеосервісу YouTube. І українці вже напевно відчули на собі певні проблеми в роботі цього сервісу: так, іноді відтворення відеороликів відбувається з великою затримкою і в найнижчій якості. Правда, останній параметр автоматично підвищується, коли навантаження на мережу знижується. Загалом, слабкі обмеження в рамках карантину, які дозволяють людям вільно виходити на вулицю, та досить помірна популярність ОТТ-сервісісу в країні поки що не призвели до перевантаження інтернет-каналів. Але невідомо, що буде далі, адже влада обіцяє посилити карантинні заходи. До того ж, робітникам інтернет-провайдерів тепер буде складніше добиратися до робочого місця. Всі ці фактори можуть негативно вплинути на якість зв’язку.

Джерело: The Verge, Reuters, Gadgets360

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: