Робот RoCycle з MIT може сортувати папір і пластик на дотик. Відео

Перед переробленням сміття для повторного використання, необхідно розсортувати їх по типу матеріалу, з якого він зроблений. На даний момент цим займаються спеціальні робочі, і їх праця вкрай стомлює — мало того, що їм можуть попастися предмети зі шкідливими речовинами, так і робота сама по собі одноманітна і нудна. Незабаром сортуванням сміття можуть зайнятися роботи — в Лабораторії штучного інтелекту Массачусетського університету створили конструкцію, яка може на дотик відокремлювати паперове сміття від пластикового і металевого.

Робот-утилізатор отримав назву RoCycle, і його головна особливість полягає в руках, які завдяки датчикам легко визначають матеріал предмета і викидають в відповідну сміттєву урну. Датчик для вимірювання деформації поверхні визначає розмір об’єкта, а пристрій для визначення тиску розпізнає його крихкість. Завдяки їм робот може розпізнати м’який папір і більш жорсткий пластик. Металеві предмети визначаються легко — датчики вимірюють провідність матеріалу.

Руки робота зроблені з матеріалу, який легко розтягується. Кожна з них може виконувати як функцію як лівої, так і правої руки, і виконує більш динамічні дії, ніж кінцівки інших роботів. Завдяки такій конструкції, необхідність в повітряних насосах для утримування предметів повністю зникає.

При цьому, у робота RoCycle є слабкі сторони. Наприклад, він здатний піднімати тільки нерухомі предмети — в цьому випадку точність захоплення дорівнює 85%. Однак, якщо предмет рухається по конвеєрній стрічці, точність різко падає до 63%. Також може бути таке, що металеве сміття знаходиться всередині паперового пакета, і робот помилково викине його не в ту урну.

Дослідники мають намір виправити всі ці недоробки. Вони вважають, що роботу необхідна система комп’ютерного зору, щоб вона працювала спільно з роботизованими «органами дотику».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Verge

Читайте также:

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT

Алмазні батареї з ядерних відходів — чи зможуть вони замінити літій-іонні акумулятори

Робот татуювальник від стартапу Blackdot