Для чого створили стрибучий робот? Відео

Перший крок людини на Місяць був зроблений в 1969 році, в рамках американської космічної місії «Аполлон-11». Астронавти Ніл Армстронг і Базз Олдрін пробули на поверхні Місяця цілих 2 години та 30 хвилин, і більшу частину цього часу їм довелося вчитися ходити. Вони зрозуміли, що ходити по Місяцю вкрай складно, і їм краще пересуватися стрибками — так вони краще зберігали рівновагу і швидше доходили до потрібної точки. Такий спосіб пересування найкраще підходить і для космічної техніки, тому вчені зі Швейцарії створили стрибучого робота під назвою SpaceBok.

Своїм зовнішнім виглядом він нагадує роботів SpotMini від компанії Boston Dynamics. Він теж оснащений чотирма ногами, але використовує їх не для ходьби, а для стрибків. За розрахунками швейцарських вчених, на Місяці робот зможе підстрибувати на висоту до двох метрів, відриваючи від поверхні всі свої чотири ноги. Під час кожного такого «польоту» він буде встигати ставити ноги таким чином, щоб після приземлення тут же відштовхуватися знову і пересуватися далі.

Стрибучий робот

Всі рухи будуть максимально плавними, тому що кінцівки робота оснащені спеціальними пружинами. Вони накопичують енергію для кожного стрибка і пом’якшують падіння. Робот уже тестувався всередині спеціальної кімнати, де відтворено місячні умови з низькою гравітацією — він зміг підстрибнути на 1,3-метрову висоту.

Щоб перевірити, наскільки добре робот опускається на чотири ноги, дослідники поклали його на бік і змусили відскакувати від двох стінок. Як це виглядало, можна подивитися на 51 секунді відео, представленого нижче. Робот впорався зі своїм завданням настільки добре, що вчені навіть пограли за допомогою нього в деяку подібність тенісу.

У майбутньому дослідники хочуть протестувати робота в більш реальних умовах. Наприклад, вони можуть загнати його в спеціальний полігон або зовсім вивести в пустелю, де повно каменів і інших нерівностей. Цікаво — чи втримається він на ногах, або перевернеться і зламається?

На яку тварину схожий робот?

При створенні стрибучого робота, швейцарські вчені надихалися африканськими антилопами виду спрингбок. Їх недарма називають антилопами-стрибунами — вони пересуваються переважно за допомогою стрибків, відриваючи від землі всі свої чотири ноги. Вони здатні підстрибувати на висоту до 2-3 метрів, і таким чином розганятися аж до 90 кілометрів на годину. Спрингбок вважаються одними з найшвидших тварин — їх можуть наздогнати тільки гепарди, що розвивають швидкість до 120 кілометрів на годину.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT

Робособака встановила новий рекорд Гіннеса в спринті на 100 метрів