Як буде виглядати Земля без води? Відео

Океани покривають більшу частину нашої планети, включаючи найдовший гірський хребет у світі й «мости», через які наші далекі предки могли переміщатися з одного материка на інший. Всі ці об’єкти та території не помітні нам під товщею води, але недавно співробітники космічного агентства NASA опублікували відеоролик, в якому все це було наочно показано. Автором відеоролика є планетолог Джеймс О’Донохью (James O’Donoghue), який вирішив показати, як би виглядала наша планета, якби на ній не було води. Судячи з усього, вона б віддалено нагадувала Марс, але вода на Землі навряд чи зникне найближчим часом, тому що її навпаки стає більше через поступове підвищення температури повітря і танення льодовиків.

Насправді, оригінал відео було створено в далекому 2008 році Хорасом Мітчеллом, який працював в NASA фізиком і аніматором. Планетолог Джеймс О’Донохью всього лише злегка відредагував швидкість відтворення анімації й додав показник того, наскільки багато води зникає в ході відеоролика. Від цього він став ще більш інформативним, тому що завдяки сповільненій дії нам стало видно те, що було практично непомітне раніше.

Планета Земля без води

На перших же хвилинах відео, коли океани поступово починають висихати, нам стають видно підводні краї кожного континенту, які також відомі як континентальні шельфи. За словами Джеймса О’Донохью, він уповільнив швидкість початкової частини відеоролика саме тому, що хотів показати розкриття краєчків кожного материка, які залишились під водою.

Деякі континентальні шельфи колись давно були сухопутними «мостами», через які древні люди переміщалися з одного континенту на інший. Наприклад, десятки тисяч років тому у наших далеких предків була відмінна можливість швидко переміститися з континентальної Європи до Великобританії або з Сибіру на Аляску. Також стародавні жителі Австралії могли легко перебиратися на острови, що знаходяться рядом з континентом без будівництва плавальних засобів.

Джеймс О’Донохью пояснив, що раніше такі сухопутні мости існували завдяки змерзлій під час Льодовикового періоду воді. Як тільки цей період пройшов, вода почала танути та тонкі проходи між материками зникли. Виходить, що якщо температура нашої планети продовжить підвищуватися, в майбутньому ми можемо втратити проходи між материками, які у нас є на даний момент.

«Мені подобається, як ця анімація показує, що дно океану настільки ж мінливе і цікаве за своєю геологією, як і континенти. Спустошення морів розкриває перед нами не тільки дно океанів, а й давню історію людства» — поділився Джеймс О’Донохью.

Також на відео можна побачити так званиі океанічні хребти. Ця мережа хребтів простягається на 60 000 км по всій земній кулі, причому понад 90% її площі прихована під водою. Можна помітити, що практично всі хребти розташовані в центральних частинах всіх океанів.

Якщо простежити за доданою в відео шкалою глибини океанів, можна помітити, що після зникнення 6000 метрів води практично вся вода зникає. Але щоб вона повністю зникла, потрібно дочекатися зникнення ще близько 5000 метрів, які заповнюють Маріанський жолоб.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Businessinsider

Читайте также:

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Час на кліматичному годиннику спливає…

У Швеції збудують найбільше у світі дерев’яне місто