Blog Imena.UA

Рай серед пустелі: в США створять високотехнологічне місто мрії за $400 млрд

Мільярдер і колишній керівник Walmart Марк Лорі представив концепцію екологічного мегаполіса під назвою Телоса. Він розрахований на 5 млн осіб і буде зводитися з нуля в пустелі США. Його мета — «створити більш справедливе і стійке майбутнє». Проєктуванням міста займеться всесвітньо відома архітектурна компанія Bjarke Ingels Group (BIG). Залишилося лише розібратися, де його побудувати, і залучити $400 млрд фінансування.

Відповідно до представленого плану, територія міста становитиме понад 60 тисяч га. Проєкт передбачає екологічну архітектуру, стійке виробництво енергії та посухостійку систему водопостачання. Крім того, місто спроєктоване так, щоб жителі могли добиратися до роботи, школи та інших міських установ протягом 15 хвилин.

Згідно з офіційним сайтом проєкту, пошук місця для будівництва ще триває. Серед можливих варіантів — Невада, Юта, Айдахо, Аризона, Техас і область гір Аппалачі.

Щоб візуалізувати утопічну мрію Лорі, архітектурна компанія Bjarke Ingels Group (BIG) створила кілька цифрових зображень. Вони демонструють покриті зеленню житлові будівлі та автономний транспорт, який рухається по сонячних вулицях повз самокатників і пішоходів.

На іншому зображенні представлений хмарочос під назвою Equitism Tower, який описується як «маяк для міста». Будівля оснащена водосховищем, аеропонічними фермами та енергогенеруючим фотоелектричним дахом, за допомогою якого він зможе «поширювати все, що виробляє».

На першому етапі місто буде вміщати 50 тисяч осіб і займати 607 га. За попередніми оцінками, будівництво обійдеться в $25 млрд. Очікується, що загальна вартість проєкту сягне $400 млрд, а число жителів досягне 5 млн протягом 40 років.

За словами організаторів, фінансування надійде з декількох джерел, в тому числі від приватних інвесторів, благодійних організацій, федеральних і державних грантів і субсидій на економічний розвиток. Вони сподіваються, що отримають відповідь від чиновників «дуже скоро», а перші мешканці зможуть заселитися до 2030 року.

Нова міська модель

Крім інноваційного дизайну, в місті також планується забезпечити прозорість управління — так звану «нову модель суспільства». Мешканці зможуть брати участь в ухваленні рішень і складанні бюджету, а також спільно володіти землею через громадський фонд. Лорі описав свій проєкт як «найбільш відкрите, справедливе та інклюзивне місто у світі».

У 2014 році Лорі заснував компанію jet.com. У 2016 році він продав її Walmart, а сам очолив відділ електронної торгівлі рітейлера в США. У 2021 році Лорі покинув компанію і повідомив, що на пенсії планує попрацювати в реаліті-шоу, консультувати стартапи та побудувати «місто майбутнього».

На офіційному сайті Телоса Лорі розповідає, що надихнувся американським економістом і соціальним теоретиком Генрі Джорджем. Інвестор наводить «серйозні недоліки» капіталізму, багато з яких, на його думку, пов’язані з «моделлю землеволодіння, на якій будувалася Америка».

«До теперішнього часу міста, побудовані з нуля, швидше нагадували проєкти у сфері нерухомості, — стверджує Лорі. — Вони не націлені на людей».

Компанія BIG проєктує нове місто не вперше. У січні 2020 японський автовиробник Toyota повідомив, що планує побудувати нове місто на 2 тисячі осіб під назвою Woven City. Планується, що воно буде розташовуватися біля підніжжя вулкана Фудзіяма, а BIG займається розробкою генерального плану.

І хоча цей проєкт значного менше Телоса, Woven City не менше примітний: у ньому також буде тестуватися автономний транспорт, а розумні технології та роботи-асистенти — обслуговувати жителів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: CNN