LTE — це не стільки швидкість, скільки нові можливості

Lifecell та Ericsson провели відкрите тестування мережі LTE. Під час заходу компанії також продемонстрували нові можливості, які стануть доступними користувачам після впровадження 4G в Україні. В першу чергу мова йде про три основні переваги, що відрізняють LTE від попередніх поколінь зв’язку: висока швидкість передачі даних, можливості масового споживання відео та поширення продуктів Інтернету речей (IoT).

Citius, Videos, IoTs

Висока швидкість означає зовсім інший рівень комфорту для абонента. Тому першою помітною перевагою LTE стане поліпшений користувацький досвід при використанні додатків, що вимагають високої швидкості передачі даних. Наприклад, під час перегляду онлайн-відео, мобільного геймінгу або використання онлайн-додатків віртуальної реальності.

Андерс Лундквіст

Андерс Лундквіст

«— У мережі 3G абоненти періодично стикаються із затримками і буферизацією. Здавалося б − всього декілька секунд. Однак, за даними дослідження Ericsson, вже після 4 секунд очікування 10% користувачів відмовляються від перегляду відео, а ще 40% закривають додаток після 10-секундної затримки», − коментує важливість високої швидкості передачі даних для абонентів Андерс Лундквіст, керівник напрямку еволюції мобільних мереж Ericsson.

Вимоги до пропускної здатності інтернет-каналу в залежності від онлайн-сервісу. Джерело: Ericsson Smartphone Lab (2016-12)

Вимоги до пропускної здатності інтернет-каналу в залежності від онлайн-сервісу. Джерело: Ericsson Smartphone Lab (2016-12)

 

Підпис. Які переваги у швидкості надає 4G у порівнянні з 3G в реальних умовах? Середня швидкість у 3-5 разів вище. Джерело: Дослідження Ericsson, з використанням сервісу Ookla «Speedtest Intelligence data»

Переваги у швидкості, що надає 4G у порівнянні з 3G в реальних умовах: середня швидкість у 3-5 разів вище. Джерело: Дослідження Ericsson, з використанням сервісу Ookla «Speedtest Intelligence data»

Зараз в структурі трафіку в Україні майже немає відео, відзначає спікер. Хоча загалом в світі кожної секунди через мобільні мережі прокачуються сотні гігабайт відео.

Структура трафіка, який генерують мобільні додатки. Низька швидкість мобільного інтернету в Україні призводить до того, частка відео складає усього 10-12%, в той час як в США та ЄС на відеоперегляд припадає більше 50% усього трафіка

Структура трафіку, який генерують мобільні додатки. Низька швидкість мобільного інтернету в Україні призводить до того, що частка відео складає усього 10-12%, в той час як в США та ЄС на відеоперегляд припадає більше 50% усього трафіку

Підпис. За прогнозами, в 2022 році частка відео в загальному обсязі трафіку досягне 75%

За прогнозами, в 2022 році частка відео в загальному обсязі трафіку досягне 75%

Додатковий фактор споживання трафіку – доповнена (AR) та віртуальна реальність (VR). Як Google, так і Facebook демонструють великий інтерес до цієї тематики. Так, в квітні цього року Facebook представила бета-версію віртуального середовища для спілкування Spaces. Абоненти потрапляють у віртуальну кімнату, в якій представлені їхні цифрові аватари, відтворені по фотографії з профілю в Facebook. Учасникам бесіди доступні інструменти для малювання (в тому числі об’ємних об’єктів), а також більш звичні функції, як от селфі.

VR-платформа Daydream від Google дозволяє більш інформативно відвідувати музеї та місця по всьому світу, переглядати відео, як у персональному кінотеатрі. Платформа доповненої реальності Google Tango може застосуватися в магазинах, музеях тощо.

Ще один важливий фактор збільшення трафіку – мобільні ігри. Pokémon GO – перша гра для смартфонів, що використовує виключно мобільний трафік. Однак на горизонті вже майорить так званий Cloud Gaming. Особливість цієї технології в тому, що всі обчислення виконуються в хмарі, а на мобільний гаджет передається тільки відеосигнал – екранне зображення.

Розгортання LTE в Україні

Костянтин Сотников, начальник департаменту управління технологіями і забезпечення контролю lifecell відзначає, що Україна відноситься до однієї з небагатьох країн світу, в яких відсутня стільникова мережа 4-го покоління. Втім, вже в наступному році ситуація має кардинально змінитися на краще. За словами голови НКРЗІ Олександра Животовського, умови тендеру на розгортання LTE на частоті 2600 МГц будуть анонсовані вже через тиждень, а самі конкурсні торги відбудуться в січні 2018 року. Будівництво мережі можна буде розпочати в лютому наступного року. Що стосується розгортання LTE в діапазоні 1800 МГц, то умови тендеру оголосять в січні, а самі торги пройдуть приблизно в березні наступного року. Запуск мережі LTE в цьому частотному діапазоні розпочнеться приблизно в липні.

«− Ми розраховуємо, що нам знадобиться буквально кілька місяців для запуску в комерційну експлуатацію мережі 4G, оскільки закуповуючи 3G-обладнання, ми вже планували, що воно має бути сумісним з 4G. Тому перехід буде набагато простішим, ніж з 2G на 3G», − зауважив Костянтин Сотников.

Різниця в покритті між сотовими станціями на частоті 2600 МГц та 1800 МГц

Різниця в покритті між стільниковими станціями на частоті 2600 МГц та 1800 МГц

На сьогодні спектр 1800 МГц є найбільш популярним в світі для побудови мереж LTE. Частота 2600 МГц оптимальна лише для міст із щільною забудовою, оскільки мережа в цьому діапазоні має велику ємність (але стільникові станції відрізняються малим радіусом дії). Що стосується малонаселених районів, то там технічно вигідно розгортати LTE-мережі в спектрі 800 МГц або 900 МГц. Однак, запуск LTE в цьому діапазоні можливий лише після прийняття в Україні закону про технологічну нейтральність частот.

Найбільша кількість споживацьких пристроїв LTE FDD підтримує діапазон 1800 МГц, далі за популярністю – 2600 МГц, 2100 МГц та 800 МГц

Найбільша кількість споживацьких пристроїв LTE FDD підтримує діапазон 1800 МГц, далі за популярністю – 2600 МГц, 2100 МГц та 800 МГц

Найбільше LTE-мереж в світі працює в діапазоні 1800 МГц, а от на частоті 800 та 2600 МГц – в 2 рази менше

Найбільше число LTE-мереж в світі працює в діапазоні 1800 МГц, а от на частоті 800 та 2600 МГц – в 2 рази менше

Під час заходу була проведена серія тестів швидкості 4G-мережі, розгорнутої на обладнанні Ericsson в приміщенні офісу lifecell. Піковий показник сягнув 300 Мбіт/сек. Варто зазначити, що дана мережа по всіх параметрах була максимально наближена до того, що отримають українські абоненти після запуску мереж четвертого покоління. Під час демонстрації були використані комерційні смартфони, доступні у продажу на нашому ринку.

Базова станція LTE, яка буде використовуватися при розгортанні мережі lifecell в наступному році

Базова станція LTE, яка буде використовуватися при розгортанні мережі lifecell наступного року

Пікова швидкість при тестуванні в сягала 300 Мбіт/с. Слід зазначити, що таких показників можна досягнути лише в лабораторних умовах: біля базової станції, при відстуності атмосферних перешкод на навантаження на станцію

Пікова швидкість при тестуванні сягала 300 Мбіт/с. Слід зазначити, що такі показники можна отримати лише в лабораторних умовах: біля базової станції, при відстутності атмосферних перешкод та навантаження на станцію

Наступний тест: 5 смартфонів, на яких одночасно запущено додаток Speedtest. Швидкість upload знизилася до 42...86 Мбіт/с, швидкість upload − до 15...39 Мбіт/с

Наступний тест: 5 смартфонів, на яких одночасно запущено додаток Speedtest. Швидкість download знизилася до 42…86 Мбіт/с, швидкість upload − до 15…39 Мбіт/с

4G для смарт-сіті та Інтернету речей

LTE принесе користувачам ще одну дуже важливу перевагу − можливість масового створення проектів Інтернету речей. Концепція «підключених речей» вже давно знайома, проте саме мережі 4-го покоління виведуть її на новий рівень.

Йонас Неслунд

Йонас Неслунд

Йонас Неслунд, стратегічний директор напрямку мережевих рішень, пояснює:

«− Сьогодні активно розвиваються стандарти NB-IoT і CAT-M1, призначені для передачі даних від “підключених” пристроїв в LTE-мережах. Їх основні переваги − низька вартість IoT-модулів (всього $5-10), економне енергоспоживання (до 10 років без заміни батареї) і поліпшене покриття. Так, IoT-пристрої будуть залишатися на зв’язку як на віддалених ділянках полів, так і глибоко в підвалах − там, де смартфон давно перейшов би в офлайн-режим».

Наприклад, установка недорогих сенсорів заповнення всього на 1300 сміттєвих баках в мегаполісі може заощадити до $1 млн, а «підключення» каналізаційних люків − запобігти їх крадіжкам і вберегти людей від травм, що було доведено під час пілотного проекту Ericsson та іспанського мобільного оператора Telefonica. Для прикладу можливого використання IoT-технології в LTE-мережі, Ericsson продемонстрував учасникам заходу підключену за стандартом CAT-M1 вантажівку. Вона дозволяє відстежувати переміщення інших авто, зміни температури в кузові, відкриття дверей і можливі аварії − в режимі реального часу, за допомогою недорогих сенсорів, що працюють автономно до 10 років без заміни батареї.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту

Зоопарк без тварин – лише початок. Чому на нас чекає революція голограм