Intellecom та зв’язок у стандарті LTE — старт вже у 2016-му?

Компанія Intellecom вже до кінця 2016 року готова розгорнути нову мережу по технології LTE TDD. Оператор має повну підтримку з боку виробників обладнання та отримав позитивну відповідь з боку декількох відомих інвесторів, не пов’язаних з російським капіталом, які готові профінансувати проект. Наразі все залежить від рішення регулятора.

Про це представники оператора заявила на спільній презентації разом з Ericsson та Huawei, в рамках якої вперше в Україні наживо продемонстрували можливості четвертого покоління зв’язку. На заході відбувся тест стандарту LTE TDD у діапазоні 2300 МГц (Band 40), який сьогодні підтримують більшість сучасних смартфонів.

Оператор Intellecom — «Інтелектуальні комунікації» — працює в стандарті WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access), це одна з технологій безпровідного широкосмугового доступу до інтернету. Свого часу технологія WiMAX була заявлена як 4G, оскільки забезпечує широкосмуговий доступ до Інтернету зі швидкістю, набагато вищою, ніж пропонували перші технології в області 3G (UMTS/WCDMA, CDMA2000 1x EV-DO Rev.A).

Компанія «Інтелектуальні комунікації» була заснована в 1999 році і до запуску мобільної версії WiMax надавала послуги широкосмугового бездротового зв’язку в бізнес-секторі. У 2011 році компанія змінила бренд на Giraffe. Наразі WiMAX від Giraffe пропонує мобільний широкосмуговий доступ до мережі Інтернет зі швидкістю до 20 Мбіт/сек.

Але на сьогодні технологія WiMAX вже є застарілою і не розвивається. Більше того: виробники згорнули випуск відповідного обладнання і вже не підтримують його. Це додає проблем з технічним обслуговуванням вже встановленого обладнання. На зміну WiMAX йде нова прогресивна технологія — TDD LTE. Більшість закордонних WiMAX-операторів демонтують обладнання і впроваджують мережі TDD LTE.

Чи актуальний LTE для України?

За прогнозами, у 2020 році буде нараховуватися 9,1 млрд мобільних абонентів, з них — 4,1 млрд будуть складати абоненти LTE. Також експерти очікують появи 1,5 млрд IoT-пристроїв і 11-кратний приріст трафіку, частка відео в якому буде складати 70%.

Саме тому є актуальною впровадження мереж LTE (Long-Term Evolution). Це — найбільш поширена і перспективна технологія бездротового зв’язку, яка відповідає стандартам четвертого покоління. Головною перевагою є висока швидкість передачі даних.

Еволюція мобільного широкосмугового доступу

Еволюція мобільного широкосмугового доступу

Сфери застосування LTE дещо інші, ніж у 2G та 3G. Окрім доступу до швидкісного інтернету в будь-якому місці, LTE можна використовувати в «розумних» машинах, транспорті та інфраструктурі, для віддаленого контролю високоточних пристроїв та взаємодії людей з інтернетом речей (IoT).

Поточний стан пристроїв LTE TDD

Поточний стан пристроїв LTE TDD

Оскільки стандарт LTE в основному націлений на передачу даних, для голосового зв’язку тут використовується  технологія VoLTE (Voice over LTE — голос по LTE). Вона забезпечує передачу голосу по мережі LTE і базується на IP Multimedia Subsystem (IMS). VoLTE має втричі більшу ємність голосу та даних, ніж мережі 3G UMTS — і вшестеро більші, ніж мережі 2G GSM.

З 2012-го VoLTE є комерційно послугою у Південній Кореї, США, Гонконзі, Сінгапурі, Японії та Європі. Її основні переваги:

  • висока якість голосу HD Voice;
  • перенесення сесії на інший пристрій;
  • швидкісне з’єднання (1-2 сек.);
  • найвища якість відео-конференцій.
Еволюція LTE-TDD

Еволюція LTE-TDD

Слід зазначити, що LTE працює на різних частотах: від 450 МГЦ до 2600 МГц. Є також плани розвитку LTE на частотах 3,4-3,8 ГГц і вище. Але для технології TDD LTE найбільш популярним є діапазон Band 40 з частотою 2300МГц. Цю технологію вже підтримують 1424 комерційних пристрої (згідно із звітом Ofcom, травень 2016) — і цей показник зростає.

«—Сьогодні майже всі нові пристрої підтримують стандарт LTE TDD, отже з точки зору терміналів немає жодних обмежень для впровадження цієї технології», — говорить Чжоу Хаодзе, директор Huawei Ukraine.

Відзначимо, що технологія LTE підтримує два режими. LTE TDD — це двосторонній зв’язок з тимчасовим розділенням сигналу. Зв’язок здійснюється завдяки тимчасовому ущільнення каналів передачі і прийому даних на одній частоті. Завдяки такому режиму досягається найоптимальніший перерозподіл ресурсів ліній радіозв’язку. При цьому виділяється різна кількість тимчасових інтервалів в низхідних (download) і висхідних (upload) каналах зв’язку.

Режим LTE FDD — це мобільний зв’язок, що має частотне розділення сигналу. В даному випадку сигнал розділяється на дві різні частоти. Одна частота для прийому даних (download), інша — для передачі (upload). Це дозволяє поліпшити якість зв’язку та зменшити затримки при передачі даних. Кількість каналів в обох напрямках (висхідні і низхідні канали зв’язку) зазвичай однакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як проходило перше в Україні тестування

В рамках події була проведена низка випробувань – тестування максимальної швидкості радіоінтерфейсу, голосових та відеодзвінків (VoLTE) та перегляду HD-відео через інтернет у режимі реального часу на декількох терміналах одночасно. В результаті тесту вдалося досягти пікових швидкостей завантаження у 210 Мбіт/с. Варто зазначити, що максимальна теоретично можлива швидкість за умови поєднання 20 МГц + 20 МГц у діапазоні 2300 МГц може складати 224 Мбіт/с.

В результаті тесту вдалося досягти пікових швидкостей завантаження 210 Мбіт/с

В результаті тесту вдалося досягти пікових швидкостей завантаження 210 Мбіт/с

Також присутнім журналістам вдалося перевірити, як працюють голосові VoLTE-дзвінки — зі смартфону LTE на інший смартфон у цьому ж стандарті; на мобільний телефон GSM мережі одного з українських операторів; на фіксований міський телефон. Крім того, учасники заходу могли переглядати відео у HD-якості з інтернету у режимі реального часу одночасно на 8 пристроях.

Коли слід очікувати на появу нового оператора?

Компанія Intellecom володіє загальнонаціональною ліцензією в діапазоні 2,3 ГГц (смуга 55 МГц), що дійсна до квітня 2019 року. Саме цей діапазон оператор хоче використати для розгортання новітньої мережі LTE TDD. Поки що оператору виділено частотну смугу всього у 55 МГц, в той час як для використання трьох частот, що переносять сигнал, потрібно щонайменше 60 МГц.

8 липня 2016 року компанія подала заявку в НКРЗІ на відкриття нової технології LTE TDD в рамках частот існуючої ліцензії на технологію WiMax, що морально застаріла, у відповідності до статті 40 Закону України «Про радіочастотний ресурс». Заявку буде розглянуто протягом 60 календарних днів.

«—Поява 4G в Україні означатиме створення зовсім нового ринку – з новими бізнес-моделями та поведінкою. Ці технології вже сьогодні активно застосовуються в усьому світі для розвитку міської інфраструктури, дистанційного управління пристроями та розкриття потенціалу Інтернету речей, – говорить Олександр Дорофій, виконавчий директор компанії Intellecom. – Розвиток індустрії телекомунікацій та впровадження новітніх технологій мобільного зв’язку суттєво впливає на ВВП будь-якої країни».

Після отримання ліцензії на використання частот оператору буде потрібно всього декілька місяців, щоб замінити обладнання в місцях обслуговування для існуючих абонентів.  Що стосується розгортання мережі по всій країні, то для цього потрібно близько 3 років та приблизно $400-500 млн. Наприклад, для покриття Києва, за попередніми оцінками, потрібно встановити близько 900 базових станцій. Скоріше за все, на початку Intellecom буде використовувати мережі інших операторів на умовах внутрішнього роумінгу в місцях із відсутнім власним покриттям. Також для голосового зв’язку VoLTE компанії буде потрібен інший номерний ресурс.

На сьогодні Intellecom обслуговує всього 8 тис абонентів; набрати достатню абонентську базу для компанії буде непросто. Але позитивну роль у реалізації такого завдання зіграє послуга MNP, якщо вона буде впроваджена на той момент. Після запуску зв’язку TDD LTE оператор заявив про намір відмовитися від використання бренду Giraffe. Варто зазначити, що декілька місяців тому оператор змінив власника: як повідомляють ЗМІ, новим мажоритарним акціонером компанії «Інтелектуальні комунікації» став Ігор Литовченко, засновник і екс-президент «Київстар».

Нагадаємо, що на сьогодні в Україні немає жодного LTE-оператора. Тендер на частотний ресурс для розгортання мережі 4G (LTE) має відбутися лише на початку 2018 року. До речі, представники Intellecom мають намір взяти участь в цьому тендері, навіть якщо компанія отримає дозвіл на відкриття нової технології  LTE TDD в рамках частот існуючої ліцензії на WiMax.

Читайте также:

«Ви повинні враховувати дані»: як прогнозисти моди використовують штучний інтелект, щоб виявити тренди

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж