Олексій Шершньов, ilaya — про biotech-реабілітацію замість протезування

Збройний конфлікт на Сході України та загальна непроста ситуація в державі призвели до появи великої кількості інноваційних розробок. За неповні два роки з’явились нові військові технології та пристрої; впроваджено рішення з енергоефективності, що допоможуть позбутися залежності від сусідніх країн; оновлюється медицина.

Медична компанія ilaya в Києві вже понад 10 років застосовує біотехнології в ортопедії-травматології, а з початком АТО та появою великої кількості поранених українців з’явився спільний з People’s Project проект із реабілітації поранених. Про лікування з використанням клітинних технологій, збір коштів та плани на майбутнє нам розповів Генеральний директор медичної компанії ilaya та засновник соціального проекту «Біотех-реабілітація поранених» Олексій Шершньов:

12626042_1020648238006013_11922818_n_041637907

— Почнемо з методики. Яку саме технологію використовують фахівці Вашого проекту?

Технологія заснована на природних здібностях стовбурових клітин – це попередники всіх клітин в організмі людини. Завдяки спеціальним технологіям ми отримуємо з них клітини кісткової, хрящової, шкірної та інших тканин. Цими клітинами заселяється спеціальний носій у вигляді твердого кісткового блоку або кісткових чіпсів (пластичної маси), який вводиться в місце травми.

Головна перевага біотехнологій в ортопедії-травматології — це можливість відновити власну кістку. Крім того, використання технологій дозволяє в кілька разів скоротити період відновлення після травми, а значить швидко повернутися до повноцінного життя, уникнувши багатьох ускладнень, характерних для тривалого лікування. А часто — і врятувати людину від ампутації, на відміну від традиційної медицини, яка у випадку значного дефекту кістки, як правило, застосовує протезування, що призводить до значного обмеження у рухах та регулярних операцій із заміни протезу.

— На сьогоднішній день такі біотехнології доступні тільки в Києві чи й в інших регіонах України?

Наша технологія — це власна розробка біологів і лікарів медичної компанії ilaya, яка практично не має аналогів не лише в Україні, а й у світі. Щодо діяльності нашої компанії — поки що ми працюємо лише у Києві.

— Реконструктивно-відновлювальне лікування з використанням клітинних технологій — це вже стандартна процедура чи ні? Які країни вже використовують цю технологію? Чим відрізняється Ваша розробка?

Біотехнології в ортопедії-травматології у світі лише починають розвиватися. Подібний нашому, але набагато молодший досвід роботи у такому напрямку ми бачили лише у одного з провідних військових госпіталів США, в той час, як наші спеціалісти успішно практикують біотехнології вже 11 років. Головне, що заважає біотехнологіям розвиватися — це потужне протезувальне лобі. До останнього часу лікарі провідних країн одразу направляли пацієнтів на протезування, не зважаючи на їх вік. Але зараз поступово приходять до того, що своє та живе — завжди краще, намагаються у першу чергу зберегти кінцівку. Утім, протезувальний бізнес поки що сильніший, адже за ним — величезні прибутки.

DAV_9835

— Розкажіть про команду лікарів, які займаються біотех-реабілітацією поранених. Скільки людей і яких саме спеціальностей задіяні в проекті?

Наші спеціалісти — це відомі науковці, в основному вихідці з Інституту невідкладної і відновної хірургії ім. В.К. Гусака (м. Донецьк), де вони і розробили технологію та впровадили її в практику. Свій досвід вони оприлюднили у понад 100 наукових публікаціях та презентували результати на багатьох науково-практичних конференціях, у тому числі за кордоном. Це доктор медичних наук, ортопед-травматолог вищої категорії Володимир Оксимець та біологи-біотехнологи Дмитро Зубов та Роман Васильєв. Нещодавно до нашої команди приєднався нейрохірург Володимир Грицик, який також має гарний досвід у застосуванні клітинних технологій. На підході ще декілька фахівців. Наші біологи мають величезні амбіції з застосування клітинних технологій у інших напрямках: стоматології, ендокринології, офтальмології, гінекології та інших. Але великою проблемою є пошук досвідчених клініцистів у такий інноваційній галузі.

DSC_0087

— Хотілося би знати детальніше про співпрацю із «People’s Project» та благодійниками. Як змінилась ситуація із благодійними внесками від звичайних громадян за ці 2 роки (за Вашими спостереженнями)?

«People’s Project» — це найбільша та найпрозоріша краудфандингова платформа, яка заслужила довіру багатьох небайдужих громадян та організацій. Завдяки ним на лікування наших бійців вже зібрано близько 10 млн гривень. А це — зекономлені кошти держави, крім того, витрачені набагато ефективніше, ніж це робить зараз держава, оплачуючи ампутації. До допомоги нашим бійцям також приєдналися багато організацій та різноманітних об’єднань: гурт «Друга ріка», благодійні фонди «Життя з надлишком», «Руєвит», «Фонд оборони країни», компанії «Інтерпайп», «Електролюкс» та інші.

З боку держави поки що допомогла лише Нововолинська міська рада, але ми зараз активно ведемо перемовини з Міністерством соціальної політики, тому сподіваємось, що скоро держава більш активно допомагатиме бійцям. Адже економічна ситуація в країні важка, тому за 2 роки кошти у небайдужих громадян значно виснажилися.

— Звідки надходить устаткування та матеріали для біотехнологічного лікування? Це українське виробництво чи закупівля за кордоном?

Закупки здійснюємо у закордонних постачальників, тому і вартість нашого лікування залежить від курсу долара США.

— «Біотех-реабілітація поранених» існує вже більше року. Чи можете Ви поділитись статистикою: скільком пацієнтам за цей час вже допомогли, скільки поранених може прийняти центр одночасно?

Станом на сьогодні у проект прийнято 45 поранених в АТО, а у більшої частини з них є високі результати лікування. Зараз ми маємо для пацієнтів проекту лише чотири ліжка, тому в місяць можемо взяти чотирьох поранених. Адже ортопедичне лікування займає кілька місяців, а дуже часто до нас потрапляють бійці, яким ще до відновлення кістки потрібно подолати остеомієліт та відновити м’які тканини.

— Ви вже згадували, що ведете перемовини з деякими державними органами про співпрацю. Чи є якась реакція від МОЗ на ваші розробки і підтримка реабілітації поранених бійців?

Поки що ми підписали документи про співробітництво лише з НАН України та Міноборони. Багато представників держави у медицині на словах дуже радо зустрічають нашу ініціативу, в той час вже думаючи, як би не пустити нас в «свою» вотчину. Розповідають відверту неправду, залякують бійців, що вони не можуть самостійно обирати, де лікуватися. Зараз з нами співпрацюють лише кілька лікарів з трьох державних установ. Але ж це звичайний шлях будь-якої інновації. Час працює на нас і проти них, поступово стає все більше поранених, які уникли інвалідності завдяки клітинним технологіям.

— Які плани «Біотеху» на цей рік?

План-мінімум — продовжувати рятувати нових бійців у заданому темпі. План-максимум — розпочати лікування ще у кількох напрямках медицини та все ж таки залучити до співпраці державу, адже біотехнології «лікують» і її — допомагають заощадити значні кошти. За нашими підрахунками, на утримання інваліда з ампутацією держава витрачає до 3 млн гривень, у той час як наше лікування — вдесятеро дешевше. Та хіба можна скласти вартість повноцінному життю? Скільки коштує погратися в футбол з сином чи обійняти доньку власними руками?

Сподіваємось, у цьому році зробимо ще більше добрих справ для наших героїв!

Доменний реєстратор №1 в Україні imena.ua

Читайте также:

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман