Майбутнє моди – інтелектуальний текстиль

Хто не мріяв про суперкостюм? Зрештою, всі ми еволюціонуємо разом з появою штучного інтелекту – і чи не повинен разом з нами еволюціонувати наша одяг? Контент-менеджер в Omnidya AI Аїша Трайтл розповіла, що являють собою інтелектуальні тканини і чим вони кращі за звичайні.

Вироби з «інтелектуального текстилю» знаходять широке застосування для екіпіровки військовослужбовців, космонавтів, учасників експедицій, альпіністів і спортсменів, а також в екстремальних умовах природних катаклізмів. Але що це таке?

Основна мета інтелектуального одягу – принести користь людині, яка її носить. Вона тісно пов’язана з технологіями й штучним інтелектом. Згідно зі статтею в The Journal of Textile Science & Engineering, розумний текстиль «складається з одиниці, яка працює як мозок, з можливістю пізнання, міркування й активації». Інтелектуальний текстиль не варто плутати з:

  • Пасивним розумним одягом – він просто надає додаткові функції в пасивному режимі.
  • Активним розумним одягом – він може поглинати пар, регулювати температуру і міняти колір.

Навіть уряд і престижні національні організації вступають в гру. Міністерство торгівлі США і Міжнародна асоціація промислових тканин зараз проводять щорічний саміт про інтелектуальні тканини, де обговорюються тренди розробки такого одягу. Досить цікаво, правда?

Hexoskin та Astroskin

Нещодавно Аїша Трайтл поспілкувалася з П’єром-Олександром Фурньє, засновником Hexoskin, компанії, що виробляє інтелектуальний текстиль. П’єр-Олександр Фурньє розповідає як вони впровадили штучний інтелект в Hexoskin:

«Ми використовуємо штучний інтелект для прогнозування, класифікації та оцінки. Тобто, ми можемо створити алгоритми, які оцінюють ризики за допомогою маркерів… У нас побудована ціла архітектура від датчиків до засобів зв’язку і пристроїв, таких як смартфони – і база даних. Штучний інтелект знаходиться між цією системою збору даних, і додатком, яким буде користуватися пацієнти. Зараз охорона здоров’я дуже трудомістка. Коли ви діджиталізуєте пацієнта, ви можете автоматизувати когнітивний процес. Ми думаємо, така когнітивна автоматизація скоротить витрати в охороні здоров’я і зробить його більш доступним. Автоматизація цих процесів – центральна причина того, чому ми використовуємо штучний інтелект».

Компанія також працює з різними системами охорони здоров’я в США, щоб створити нову програму, яка буде відстежувати стан пацієнтів з хронічними захворюваннями серця і органів дихання. Мета програми – покращити якість життя пацієнта і скоротити витрати на лікарняні системи.

Як буде розвиватися інтелектуальний текстиль? «Краща інтеграція, більш доступне виробництво і більше можливостей для дизайнерів», – вважає Фурньє.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Adobe представила VideoGigaGAN — модель для покращення якості відео

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива