Створено найкращу інтерактивну карту Марса: вивчіть планету як ніколи раніше

Що ви можете зараз розповісти про планету Марс? Швидше за все, ви скажете, що вона пофарбована в червоний колір, колись давно вона була вкрита водою і, можливо, на ній існувало життя. Також це єдина планета, заселена роботами – прямо зараз там працюють марсоходи Perseverance та Curiosity.

Чи можете ви дивлячись на фотографію Марса показати, де знаходиться кратер Гейла? Чи маєте ви уявлення про розташування кратера Езеро, який у давнину міг бути величезним озером? Швидше за все, більшість людей цього зробити не можуть, але у нас з’явилася чудова можливість вивчити планету Марс вздовж і впоперек завдяки інтерактивній карті, зібраній з тисяч знімків, зроблених космічним апаратом Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). На створення цієї карти пішло шість років, тому вона як мінімум варта того, щоб ви зайшли та подивилися на неї.

Інтерактивна карта Марса

Найдокладніша карта Марса була створена фахівцями з Лабораторії візуалізації планет Брюса Мюррея. У проєкті було залучено 110 000 фотографій, зроблених вбудованою камерою станції Mars Reconnaissance Orbiter, яка розпочала роботу у 2006 році й досі крутиться навколо планети на висоті від 250 до 316 кілометрів над її поверхнею.

Космічна дослідницька станція Mars Reconnaissance Orbiter

Для склеювання тисяч фотографій, зроблених на бортову камеру HiRISE автори проєкту розробили спеціальний алгоритм. Однак близько 13 000 знімків алгоритм зіставити між собою не зміг — робити це довелося вручну.

«Протягом 17 років MRO відкриває нам Марс таким, яким його ніхто раніше не бачив. Ця мозаїка — чудовий спосіб дослідити зображення, які ми зібрали», — зазначив один із розробників карти Річ Зурек.

Кожен піксель на інтерактивній карті відповідає області на Марсі площею 25 квадратних метрів. Усього на ній міститься близько 5,7 трильйона пікселів — праця була титанічна, тому на створення карти пішло шість років. На карті Марса можна побачити порожні ділянки, проте це пов’язано лише з тим, що апарат Mars Reconnaissance Orbiter ще не зняв ці області або над ними на момент знімання були щільні шари хмар.

За словами керівника проєкту Джея Діксона, їхнім головним завданням було створення карти, доступної для всіх:

«Прямо зараз нею можуть скористатися школярі. Моя мати, якій щойно виповнилося 78 років, теж може її використати. Ціль полягала в тому, щоб знизити бар’єри для людей, зацікавлених у вивченні Марса». — говорить Джей Діксон.

Як користуватися інтерактивною карткою Марса

Користуватися інтерактивною картою Червоної планети дуже просто. Для цього потрібно перейти на сайт Murray-lab та рухати її за допомогою комп’ютерної миші або свайпами на екрані смартфона.

Знизу перераховані 16 найбільш значних місць на Марсі: кратер Езеро, кратер Гейла, кратер Гусєва, плато Мерідіана і таке інше. Якщо натиснути на ці кнопки, можна швидко перейти на місце, що цікавить.

На лівому верхньому куті екрана є кнопки для збільшення масштабу, обертання камери, додавання місця до закладок тощо. Загалом є все для детального вивчення Марса.

У багатьох людей карта може гальмувати. Це нормально, тому що йдеться про зображення розміром 5,7 трильйона пікселів і найдетальнішу карту Марса у 2023 році.

Де знаходяться марсоходи на Марсі

Особливої уваги варті кратери Езеро та Гейла, бо саме там зараз працюють марсоходи Perseverance та Curiosity. На інтерактивній карті можна побачити шлях, який вони вже встигли пройти.

Марсохід Perseverance

 

Марсохід Curiosity

Ударний кратер Езеро має діаметр 49 кілометрів та був утворений близько 3,1 мільярда років тому. На його території працюють марсохід Perseverance та перший в історії марсіанський вертоліт Ingenuity. Літальний апарат допомагає марсоходу прокладати найпростіший шлях без ям та каміння. А марсохід, своєю чергою, займається збиранням марсіанського ґрунту. У 2030-х роках зразки будуть відправлені на Землю і вивчені в лабораторних умовах — можливо, саме тоді вчені відкриють позаземне життя.

Пройдений шлях марсохода Perseverance кратером Езеро

Кратер Гейла має діаметр близько 154 кілометрів, вік його оцінюється в 3,5 — 3,8 мільярда років. На його поверхні працює марсохід Curiosity, який опустився на поверхню Червоної планети у 2012 році. Передбачалося, що він працюватиме максимум 686 земних діб, але він функціонує досі — станом за червень 2022 року марсохід Curiosity подолав 28 кілометрів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: IFL Science

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році