Чи здатне біонічне око перевершити людський орган зору?

Людське око — неймовірно складна частина тіла, тому не дивно, що вченим нелегко його реконструювати. Але це все-таки можливо і тепер дослідники представили перше у світі штучне 3D-око, яке не тільки перевершує інші пристрої, але і буде здатне бачити краще, ніж справжній орган.

Біонічні очі розробляють як спосіб відновити зір людям, які втратили здатність бачити, і, можливо, навіть тим, у кого його ніколи не було. Нині найбільш просунутими є версії пристрою від таких компаній, як Bionic Vision Australia і Second Sight, які вже успішно впровадили свою технологію у пацієнтів.

Обидва пристрої мають однакову базову форму, яка складається з пари окулярів з камерою в центрі. Отримані дані обробляються невеликим пристроєм, який знаходиться поза тілом, а потім відправляються на імплантат на сітківці користувача. Звідти сигнали передаються в зорові центри мозку.

Пристрої довели свою працездатність. Користувачі повідомляють про можливість знову бачити спалахи світла, вперше за багато років. На жаль, їх зір все ще не досить ясний, щоб вони могли орієнтуватися у просторі, та й інші дослідження показали, що такого роду біонічні очі можуть передавати спотворені зображення і вони занадто повільні, щоб зобразити швидкі рухи.

Але новий пристрій віщує значні поліпшення. Команда, очолювана вченими з Гонконзького університету науки та технології (HKUST), розробила те, що вони називають електрохімічним оком (EC-Eye).

Будова електрохімічного ока

 

Замість використання двовимірного датчика зображення, такого як камера, EC-Eye моделюється за реальною сітківкою з увігнутою кривою. Його поверхня всіяна безліччю крихітних світлових датчиків, призначених для імітації фоторецепторів на сітківці ока людини. Ці датчики потім прикріплюються до джгута проводів з рідкого металу, які діють як зоровий нерв.

Команда перевірила EC-Eye і результати показали, що він вже може відносно чітко захоплювати зображення. Око було встановлено перед екраном комп’ютера, на якому виникали великі окремі букви досить чітко, щоб їх можна було прочитати.

Хоча це істотне поліпшення в порівнянні з наявними моделями біонічного ока, зір EC-Eye все ще далекий від природного людського ока. Але, за словами команди, так може бути не завжди. Технологія має потенціал, щоб затьмарити реальний орган, використовуючи більш щільний масив датчиків і приєднуючи кожен датчик до окремих нанодротів.

Команда також говорить, що використання інших матеріалів в різних частинах EC-Eye може дати користувачам вищу чутливість до інфрачервоного випромінювання — в основному, до нічного бачення. В майбутньому чекає ще багато роботи, але EC-Eye виглядає багатонадійно.

Роботу пристрою можна побачити на відео нижче.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Nature

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман

Чи можна уникнути тестування на тваринах?

Стартап із Литви запропонував технологію 3D-друку нирки