Як правильно домовитися про ділове знайомство по email

Кажуть про теорію шести рукостискань та шість точок контакту для побудови нових взаємин. Але що робити, коли вам треба отримати термінове знайомство, розповісти про себе і домовитися про зустріч — і все це лише електронною поштою, без можливості особисто потиснути руку та зав’язати коротку розмову із малознайомими людьми?

Все складніше знайомитися у епоху LinkedIn

Всі знають, що у найпопулярнішій діловій соцмережі світу всі контактують з усіма — і тільки те й роблять, що представляють себе один одному. Втім, там повно тих, кого ви особисто не знаєте і про кого навіть їхнє резюме вам нічого не скаже — але вам до того байдуже. Інша справа, коли треба представити себе комусь, у кого із вами є спільні реальні знайомі. Зазвичай саме тут люди і припускаються помилки — і виглядає це приблизно отак:

«Привіт, Майкле

Було приємно зустрітися із вами минулого тижня на конференції. Ви згадали, що знаєте Алексу із Example Ventures. Вона — фантастична особистість, і я хотів би з нею познайомитися. Чи не могли би ви нас представити?

Дякую,

Метт»

Такий підхід спричиняє одразу декілька проблем.
Все було набагато простіше, коли пошта була паперовою

Все було набагато простіше, коли пошта була паперовою

Проблема: Ми ставимо себе на перше місце, а співрозмовника — ні

Ті, до кого ми хочемо достукатися у такий спосіб, зазвичай мають свої власні плани, розклад та обов’язки. Лише тому, що в нас була захоплююча бесіда за кавою чи келихом шампанського, вони не зобов’язані витрачати на нас свій час і допомагати зі знайомством, яке насамперед потрібно нам, а не їм.

Вирішення: Додайте вкладений файл із представленням себе тій особі, котра вас цікавить — свого роду чернетку для знайомства, або ж просто вставте прямо в текст цю чернетку тексту-знайомства для пересилці третій особі, з якою ви прагнете зав’язати ділове знайомство.

Проблема: Неясність цінності знайомства

Ми поняття не маємо, наскільки близько знайомі насправді Майкл та Алекса, а отже, лише виходимо із власних припущень. А що як насправді стосунки між ними двома далекі від оптимальних? А ми тут просимо одразу про розмову між ними двома — та ще й про нас, а не про їхні взаємини.

Вирішення: Поясніть причину, з якої вас цікавить саме це знайомство. Якщо Майкл зрозуміє, з якого дива нас раптом зацікавила Алекса, стане зрозуміло, у чому цінність знайомства із нами не лише для нас, але й для самої Алекси. Зрештою, кожен має отримати позитивні здобутки від нових зв’язків, чи не так?

Проблема: Повне ігнорування ніяк не виключити

Як би вдало ми не складали наш лист-запит, не можна виключати ситуацію, коли Майкл взагалі просто напише «ні» чи проігнорує нашого листаWith the email template above, Michael can easily say “no” or completely ignore our email. Аби дізнатися, чи не проігнорували вашого листа, можна використати сервіс Sidekick, але насправді краще врахувати можливість повного ігнорування — і зробити певні кроки, щоби цього ігнорування уникнути.

Вирішення: Замініть у запиті твердження на питання. Попросіть «Чи не могли би ви представити…» замість «Ви дуже зайняті, але я хочу попросити вас представити…»

Готуємо коректний email

З урахуванням усього сказаного вище лист, з якого не соромно почати знайомство, має бути приблизно такої структури:

[Привітання до співрозмовника за вашим вибором]

[Коротка інформація по контексту минулої недавньої зустрічі та суті прохання]

[Посилання на контакт, знайомства із яким ми шукаємо та обґрунтування, чому нам потрібне це знайомство і чому воно буде цікавим для іншої сторони]

[Заключне питання, яке підтверджує суть вашого проханя, а також інформація, котра допоможе у знайомстві із іншою людиною та дасть змогу отримувачу визначитися із ствердною чи заперечувальною відповіддю]

[Заключні слова]

А тому наш початковий лист варто відредагувати — і отримати приблизно такий текст:

«Привіт, Майкле

Минулого тижня було круто зустріти вас під час Orange Conference. Мені сподобалась наща розмова про іноваційне програмне забезпечення та створення крутих речей.

Коли ми обговорювали ПЗ, над створенням якого я працюю, ви згадали, що знайомі із Алексою із Example Ventures і що вона — експерт у цій сфері. Якщо ваша ласка, чи не могли би ви нас познайомити? Знайомство із Алексою було би добре для нашого проекту, і вона також могла би дізнатися про нашу розробку більше подробиць і скористатися цією можливістю.

Розумію, що у вас чимало власних справ, тому додаю до цього листа коротку інформацію для представлення мене Алексі якнайшвидше. Чи буде у вас час, аби представити нас один одному?

Дякую,
Mетт»

За матеріалами HubSpot

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік