Як безкоштовно через інтернет дізнатись про власника земельної ділянки

Ми днями розповідали про те, як змінилась ситуація із електронним урядуванням в Україні за декілька років. Серед сервісів, що почали роботу протягом цього кварталу — доступ до електронного кадастру. «Громадське радіо» підготувало корисну покрокову інструкцію для тих, хто шукає інформацію про власників землі в інтернеті — хочемо поділитися нею із вами.

1. Заходимо на сайт кадастрової карти.

2. Вибираємо земельну ділянку і клікаємо на неї. Відкривається віконце, і там вибираємо «Інформацію про право власності та речові права». При цьому важливо не сплутати цю вкладку із іншою функцією — «Замовити витяг». Функція замовлення витягу з Державного кадастру працює лише для власників цих ділянок та нотаріусів, тому сторонній користувач нічого не отримає у відповідь на подібний запит.

3. Далі обираємо спосіб авторизації — в нашому випадкові це email та пароль.

4. Вводимо свою електронну адресу та придумуємо пароль.

5. Далі треба ще пройти авторизацію через банківський підпис BankID або функцію Єдиного цифрового підпису. Для більшості інтернет-користувачів підійде BankID на основі «ПриватБанку» чи «Ощадбанку».

6. Потім повертаємося до вибраної нами ділянки – підтверджуємо, що ми не робот; і дивимось власників ділянки.

Важливо знати, що власник земельної ділянки зможе потім дізнатися, хто цікавився його ділянкою.

Велика перевага нового електронного кадастру — безкоштовний доступ до інформації; але не обійшлося і без недоліків. Зокрема, помічено, що в ряді випадків дані можуть бути застарілими чи некоректними щодо вказаних форм власності на конкретну ділянку; а ще кадастр і реєстр нерухомості мають різні бази, тому їх відомості можуть не співпадати. Тобто по можливості дані кадстру треба перевірити по реєстру нерухомості, а якщо чогось нема в одному реєстрі, то це може бути в іншому.

Нагадаємо, раніше один із координаторів електронного урядування в Україні Яніка Мерило оприлюднила перші результати роботи електронної бази Державного земельного кадастру. За її словами, вже за 7 днів з початку роботи цього ресурсу кількість запитів показала неабияку затребуваність нової електронної державної послуги у населення.

Джерело: «Громадське радіо»

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

12 стартапів з України на CES 2023