CEO Facebook, Y Combinator та Tesla — про те, як створити майбутнє

Троє людей, які змінюють планету щодня, хоча вони — не політики, не проповідники і ніколи не ставили від початку мету змінити життя на планеті, але досягли саме цього ефекту. Хто вони, у що вірять і як пропонують побудувати майбутнє Землі?

Марк Цукерберг, Facebook

—Сьогодні на мене працює чимало людей, але від початку ніхто із них не був підзвітним мені; усі вони починали із різних ролей у Facebook. Поява та зростання людей у нашій компанії відбувається через те, що люди відчувають можливості, вони бачать, що ними можна скористатися.

Зараз у нас є свого роду «карта змін» на найближчі 10 років, які ми хочемо здійснити. Ми зосередимося на трьох речах: загальне підключення людства до інтернету, штучний інтелект в різних сферах життя та перехід до смартфонів та наступного покоління портативних гаджетів, в основі яких лежатиме віртуальна та доповнена реальність, а також робота штучного інтелекту. Здобутки ІТ у медицині, машини з автопілотом, машинне навчання пристроїв та систем — ми вже бачимо, як це працює і який потенціал це має.

Вважаю, що підприємцям замолоду варто обрати сферу чи питання, яке вони вважають найважливішими, і працювати над цим, але не поспішати із перетворенням цієї справи на окрему компанію, до тих пір, поки не переконаються, що обрана ідея та спосіб вирішення проблеми в цій сфері дійсно працюють на практиці. Ми у Facebook зробили це лише тоді, коли у наше починання інвестував Пітер Тіль. Саме він, до речі, дав мені пораду: «В світі, котрий змінюється настільки швидко, найбільшим ризиком є взагалі не ризикувати.» З цим я до певної міри погоджуюся й досі.

Джессіка Лівінґстон, Y Combinator

—Коли ми почали співпрацювати зі стартапами, ми мали на меті допомогти їм на початковій стадії, а потім вже познайомити із ефективними інвесторами та залучити кошти для реалізації ідей цих стартапів. Коли ми починали пограму у Кремнієвій Долині, ми ще не знали, яких масштабів вона набуде; те, що справи йдуть на краще, ми зрозуміли, мабуть, тоді, коли змогли продати Reddit, а згодом залучити інвесторський капітал до Dropbox.

Зараз Y Combinator став досить впливовим гравцем на ринку стартапів, одночасно вплинувши ще на низку індустрій. Озираючись назад, можу сказати, що завжди можна прагнути щось зробити краще, аніж ти вже зробив. Ми зокрема могли би залучити більше партнерів, бо довгий час фактично працювали лише я та Пол.

Успіх YC у світі венчурного капіталу — це сукупність декількох речей. Інколи навіть не хочеться ділитися якимись своїми напрацюваннями, але потім розумієш, що скопіювати повністю твій успіх у людей не не вийде. Одна із ключових складових нашого успіху — ми завжди були дружніми до засновників стартапів. Ми робили те, що робили, не лише заради грошей, як роблять інші. Зрештою, довгий час у нашій роботі взагалі ми не отримували ніяких грошей для себе.

Для людей, які запускають стартапи, у мене є декілька рекомендацій: навчитися самим писати код, вирішувати власну проблему, яка вас найбільше турбує, наполегливо працювати.

Коли робота Y Combinator лише починалася, у нас було дуже мало жінок-засновниць компаній. Ця сумна тенденція зберігалася у Долині донедавна, бракувало рольових моделей для жінок, тих, при погляді на яких розумієш «Я би теж могла розпочати власну справу, запустити компанію». Своєю роботою і в минулому, і в майбутньому я намагаюся це змінити.

Ілон Маск, Tesla, Space X

—В майбутньому одним із основних ризиків стане штучний інтелект: ви ніколи не знаєте, у якому напрямкові буде він розвиватися, завжди є ризик, що машини та технології, здатні до самонавчання, звернуть кудись не туди. Також не можна допускати концентрації цієї технології виключно в одних руках, демократизація штучного інтелекту та його загальна доступність, а не закритісь, має стати одним із головних завдань на майбутнє. Саме це стало причиною, чому наша команда взялася за створення проекту OpenAI.

Людство повільно думає та діє, але це як із мозком: ще ніхто не міг жити без кортексу чи лімбічної системи, хоча швидкість реакції та роботи у них різна. Саме тому і штучний інтелект ми маємо сприймати як цифрову ланку у прийнятті рішень, і не варто боятися, що AI потрапить до рук злого диктатора, бо ми всі частково є складовими штучного інтелекту у майбутньому.

Зараз дуже талановита команда працює над OpenAI, цей проект ми розпочали як неприбутковий. Люди, котрі працюють над цим, дійсно розуміють усю важливість моменту і необхідність мінімізувати можливі ризики у майбутньому. І ми досі шукаємо нових людей, котрі можуть приєднатися до проекту.

Зараз мій час в основному розподілено між SpaceX та Tesla. І звісно, частину часу я намагаюся присвячувати ще й OpenAI. До 80% витрат мого часу — це інжиніринг, дизайн та розвиток продуктів нового покоління. Чимало часу також зайняло спорудження фабрики, де машини самі зможуть відтворювати машини, роботизація Gigafactory та автономна робота Model 3 — головні наші завдання.

Читайте также:

Кращі VR та AR-пристрої в 2024

Тонкий еластичний і міцний, як сталь: чи може графен нарешті змінити наш світ?

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

У Гарварді створили «розумну» рідинувластивості якої можна програмувати