У метавсесвіті кожен зможе звучати як Морган Фрімен

Більшість компаній, що створюють технології для метавсесвіту, концентруються на візуальній складовій онлайн-світів. Як виглядатимуть аватари? Яким чином зображатиметься NFT-мистецтво? Чи буде у віртуальних кімнатах такий самий безлад, як і в реальних?

При цьому набагато менша увага приділяється звуку, а саме тому, як розмовлятимуть аватари. Голос стане основним компонентом віртуальних світів, а компанії, що займаються його розробкою, можуть стати ключовими гравцями метавсесвіту.

Просторовий звук

Метавсесвіту потрібен по-справжньому хороший просторовий звук. Якісна його реалізація з низькою затримкою допоможе створити відчуття присутності. Не дивно, що такі компанії, як Meta та Microsoft, інвестують у його розробку, щоб підвищити інтерес до свого VR-обладнання та платформ.

«Просторовий звук дуже важливий під час зустрічей, особливо групових бізнес-нарад», — стверджує Філіп Роуздейл, засновник одного з найперших віртуальних світів Second Life.

High Fidelity, інший стартап Роуздейла, запущений після його виходу з Second Life, розробляє обладнання забезпечення просторового звуку, яке, серед інших, використовують Clubhouse і Spatial Web. Своєю чергою Second Life використовує звукове рішення від стартапу Vivox, який у 2019 році був придбаний Unity.

Однак це партнерство може припинитися: цього року Роуздейл повертається в Second Life як стратегічний радник і допомагатиме компанії будувати метавсесвіт. «Ми безумовно розглянемо можливість використовувати просторовий звук High Fidelity у Second Life», — сказав він.

Помічники

Штучні голоси допоможуть «олюднити» помічників у метавсесвіті. Google й Amazon вже давно експериментують зі своїми помічниками, наділяючи їх цілим рядом голосів, у тому числі від таких знаменитостей, як Джон Ледженд та Ісса Рей.

У метавсесвіті, ймовірно, буде доступно більше налаштувань для особистих помічників, серед яких може бути й візуальний компонент. А значить, можна буде поспілкуватися з помічником віч-на-віч, а не просто з «голосом з нізвідки». Як, наприклад, із Mica, демо-версію якої представила Magic Leap.

А що щодо настроювання зовнішності та голосу? Це також можливо: за останні роки технологія створення голосу за допомогою штучного інтелекту досягла величезних успіхів. Завдяки цьому ваш майбутній помічник зможе виглядати та розмовляти як будь-яка обрана вами знаменитість.

Голоси користувачів

У віртуальному світі ви зможете вибирати, яким голосом хочете розмовляти. Протягом багатьох років Voicemod надавала технологію зміни голосу для геймерів. Тепер компанія хоче долучити ці можливості в онлайн-світах і бути голосом метавсесвіту, як стверджує CEO Voicemod Хайме Бош.

Нещодавно Voicemod запустила нову ініціативу щодо ліцензування, щоб безпосередньо інтегрувати свою технологію у сторонні продукти, у тому числі навушники та AR/VR-гарнітури. За словами Боша, протягом наступних кількох місяців може з’явитися перше обладнання із вбудованою функцією зміни голосу.

Щоб змінювати та імітувати різні голоси, наприклад, як у робота або у Дарта Вейдера, Voicemod раніше використовувала цифрову обробку сигналів (digital signal processing, DSP). Тепер компанія покладається на машинне навчання, щоб створювати штучні голоси з нуля.

Однак ціль полягає не тільки в тому, щоб ви почали розмовляти зовсім по-іншому, але й у тому, щоб покращити якість звуку та прибрати фоновий шум. Навіть такі невеликі зміни допомагають створювати почуття присутності в одному приміщенні з іншими людьми.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Protocol

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження