Дихаючи в спину Ілону Маску — сонячний електрокар від голландців

Не встигло людство звикнути до думки, що зовсім скоро електричні машини стануть не унікальним, а абсолютно нормальним видом транспорту, знайшлися ті, що захотіли піти ще далі. Компанія Lightyear (дослівно «світловий рік») з Нідерландів прагне перенести зелені види транспорту на безпрецедентні висоти, працюючи над тим, щоб дати світові автомобіль, який працює не за рахунок звичайної електроенергії, а за рахунок енергії, виробленої від сонця. Більш детально – у адаптованому перекладі матеріалу з ресурсу Futurism.

12_Lightyear

Світловий рік

На власному сайті прогресивні норвезькі автобудівники стверджують, що «кожного року всі автомобілі світу разом проїжджають відстань, яка дорівнює одному світловому року». Мета їх діяльності полягає в тому, щоб до 2030 року людство «проїжджало» цей світловий рік не на викопному паливі, як це відбувається сьогодні, а – на енергії сонця.

Компанія Lightyear сподівається подолати одне з головних обмежень електричних транспортних засобів – відстань. Масове розповсюдження електромобілів може бути стримане через брак інвестицій у створення інфраструктури зарядних станцій. На тому ж таки сайті норвежців говориться, що «лише 3% населення світу живе у межах 100 км від загальнодоступної зарядної станції».

Доторк світла

Обіцяний компанією Lightyear транспортний засіб буде оснащуватися енергією, що зберігається в акумуляторі, який можна зарядити як зі стандартної розетки (3,7 кВт), так і за допомогою сонячних батарей, що розміщуються в корпусі автомобіля. У місцевостях, де багато сонячного світла, наприклад, на Гаваях, автомобіль теоретично може працювати без підзарядки місяцями. Навіть без прямих сонячних променів автомобіль долатиме значну відстань. «Залежно від конфігурації акумулятора автомобіль розрахований на відстань від 400 до 800 км», – зазначено у розділі «Часті питання» на ресурсі норвезької компанії.

Ефективність технології ще слід довести. Компанія планує випустити 10 автомобілів вже у 2019 році і ще сотню – у 2020-му. Поки що вартість також є значним бар’єром для широкого розповсюдження такого транспортного засобу. Попереднє замовлення автівки обійдеться у €19 000 (близько $21 700), але її повна вартість на разі складає €119 000 ($135 800). Проте, якщо обіцянки компанії справдяться, економія на пальному – колосальна. У будь-якому разі, не можна заперечувати, що авто від компанії Lightyear – цікаве доповнення до модельного ряду електромобілей, тож варто стежити за розвитком цієї технології, оскільки перший прототип вже зовсім скоро з’явиться на дорогах.

БІЛЬШЕ НА ЦЮ ТЕМУ:

Джерело: Futurism, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Електролітак компанії Doroni святкує свій перший пілотований політ

Від органів на запит до аналізу стародавньої ДНК: 10 передових технологій 2023 року від MIT

«Тостер розміром з людину»: як виглядає самоврядний автомобіль від Zoox