«Counter-terrorists win» — військові розробки «Мережевого кластеру високих технологій»

В лютому цього року було анонсовано створення «Мережевого кластеру високих технологій», а вже вчора, 15 червня, всього через 4 місяці після анонсу, відбулася перша експозиція високотехнологічної продукції подвійного призначення компаній, що входять до складу кластера. Представлені розробки повинні вирішувати нагальні потреби армії України і підіймати рівень технологічного оснащення та обороноздатності нашої держави.

Нагадаємо, що Мережевий кластер високих технологій – це громадська спілка приватних hi-tech компаній та спеціалістів, які займаються високотехнологічними розробками продуктів подвійного призначення для системної підтримки безпеки та обороноздатності України. Основне завдання кластеру — координація взаємодії початківців приватних компаній і великих підприємців, а також, співпраця з профільними міністерствами та відомствами.

В кластері немає єдиного керівника, а для його обслуговування створена сервісна команда під назвою UA.RPA — Українська агенція з перспективних науково-технічних розробок. Саме UA.RPA відповідає за внутрішню взаємодію всіх учасників, зовнішнє спілкування з потенційними замовниками (в особі держави) та інше.

Євген Уткін, президент KM Core та ініціатор створення кластеру, відзначив, що всі продукти, представлені Мережевим кластером високих технологій, можна поділити на 4 групи за ступенем готовності: стадія проектних розробок та досліджень, стадія виготовлення прототипу, стадія тестового виробництва та фінальна — серійного виробництва.

Євген Уткін: «Подібні експозиції досягнень кластеру ми будемо проводити декілька разів на рік»

Євген Уткін: «Подібні експозиції досягнень кластеру ми будемо проводити декілька разів на рік»

Експозицію відвідав також президент України Петро Порошенко, який пообіцяв, що всіляко сприятиме тому, щоб ці розробки в найкоротший термін почали використовуватися у військах.

Петро Порошенко: «Я хотів би зробити все можливе, щоб скоротити відстань від ідеї до застосування новітніх технологій у військах»

Петро Порошенко: «Я хотів би зробити все можливе, щоб скоротити відстань від ідеї до застосування новітніх технологій у військах»

Представлену готову продукцію, прототипи та проекти Мережевого кластеру можна поділити на наступні групи: розвідка, броньована техніка, літальні апарати, зв’язок та тренажери. Далі — більш докладно про кожну групу розробок.

Розвідка

Іноді набагато швидше та вигідніше кардинально модернізувати вже готову продукцію, ніж створити щось нове з нуля. Данило Ситников, технічний директор компанії UA.RPA, розказав як це відбувається на прикладі модернізації застарілих радянських пристроїв нічного бачення, призначених для використання офіцерами. Ці прилади постачались в Україну ще в 1980-х  та здатні працювати лише за умов активного підсвічування. Це означає, що наші вороги можуть бачити нашу техніку на відстані 16 км, а ми їх здатні побачити тільки з дистанції 400 м. Фахівці компанії UA.RPA замінили світлочутливий датчик на новітній сенсор, що в 1 млн разів більш чутливий (0,25 мікролюкс замість 0,2 люкси) та отримали збільшення дальності виявлення цілей супротивника вночі до 1,5 км без активного підсвічування, наприклад за рахунок світла від Місяця, притому що ворог тепер взагалі не може засікти прилад.

Модернізований прилад нічного бачення: новітня електроніка в старому корпусі

Модернізований прилад нічного бачення: новітня електроніка в старому корпусі

Також спеціалісти замінили електроніку, джерело живлення та механіку. Тепер від звичайної батареї для мобільного телефону система може працювати до 5 годин. Крім того, нова система не боїться денного світла, якщо випадково відкрити діафрагму, то матриця не згорить (на відміну від старої системи). Модернізація старих систем обійдеться в 3-4 рази дешевше, ніж купівля нових, більш того — за 4 місяці можна модернізувати всі системи нічного бачення, що є на озброєнні ЗСУ.

Максим Спіранський, представник компанії KM Defence, проінформував про роботу комп’ютерізованого тактичного розвідувально-ударного комплексу «Кропива». Алгоритм наступний: розвідник спостерігає за місцевістю, і якщо бачить ворожі війська, то дальноміром замірює відстань до цілі. Після цього далекомір автоматично передає на планшет координати цілі, розвідник вручну класифікує ціль (вказує, чи це танк, чи БТР, чи жива сила) — далі ця інформація через комунікаційний модуль передається в штаб, де приймають рішення про ураження. Фактично від знаходження цілі до першого постріла проходить всього 20-30 секунд, якщо у штабі швидко приймуть рішення про знищення цілі.

Автоматизиований комплекс для керування артелерією

Автоматизований комплекс для керування артилерією

 

Віськова форма з футляром для мобильних пристроїв

Віськова форма, адаптована для носіння мобильних пристроїв

Після першого пострілу вносяться необхідні коригування. При цьому в програмному забезпеченні можна позначити спеціальні захищені зони, куди не можна стріляти, наприклад, дитячі садки, школи, ринки. Також система здатна працювати разом з радарними антимінометними системами. Правда, Максим Спіранський відзначив, що повноцінних мережевих комплектів в АТО поки що мало, оскільки для користування ними потрібне попереднє навчання солдатів та офіцерів. А от Android-планшетів для артилеристів та  розвідників застосовується дуже багато — в зону АТО вже передано до 3 тисяч пристроїв.

Прострелений в зоні АТО планшет. Всього за рік в зону АТО було передано близько 3 тисяч планшетів

Прострелений в зоні АТО планшет. Всього за рік в зону АТО було передано близько 3 тисяч планшетів

3D-міношукач виконує тримірне сканування об’єктів на глибині до 3м. Є функція автоматичної ідентифікації вибухового пристрою.

3D-міношукач виконує тримірне сканування об’єктів на глибині до 3м

3D-міношукач виконує тримірне сканування об’єктів на глибині до 3м

Електровелосипед SKYETON має 8-ступеневу коробку передач,  каркас виконано з карбону, швидкість до 30 км/год, запас ходу — 20-25 км.

Раму електровелосипеду виконано з карбону

Раму електровелосипеду виконано з карбону

Зв’язок

В UA.RPA розробили декілька інноваційних пристроїв для зв’язківців та розвідників. Наприклад, короткохвильова радіостанція дальнього зв’язку здатна працювати на відставні до 600 км. Застосування новітньої технології Software Defined Radio (SDR) дозволяє за рахунок звичайної зміни firmware кардинально змінювати прилад, наприклад міняти частоти, модуляцію, застосовувати будь які алгоритми шифрування. До речі, по принципу SDR працює рація на марсоході Curiosity.

Короткохвильова радіостанція дальнього зв'язку праюцє на базі новітньої технології Software Defined Radio (SDR)

Короткохвильова радіостанція дальнього зв’язку працює на базі новітньої технології Software Defined Radio (SDR)

Також на базі технології SDR працює широкосмугова портативна радіостанція УКХ/НВЧ-діапазонів, що  призначена для рядових солдатів. Та окрім SDR, тут реалізований принцип динамічної топології мережі. Тобто кожна станція є прийомопередавачем, і якщо декілька станцій поставити в ряд, то кожна буде підтримувати потужність сигналу рівно настільки, скільки треба для зв’язку з наступною станцією. Це дозволяє скоротити енергоспоживання та зменшити потенційну можливість для противника сканувати наш сигнал. Крім того, технологія динамічної топології мережі дозволяє обходити перешкоди для радіосигналу. Рації мають криптозахист AES-256, також дуже важливо, що при потребі можна дистанційно знищити ключі та перепрошити систему – «ліквідувати» рацію, що опинилась у супротивника. Вартість такої радіостанції складає близько $1 тис., що фактично дорівнює ціні якісного смартфону.

Широкосмугова портативна радіостанція УКХ/НВЧ-діапазонів підтримує принцип динамічної топології мережі

Широкосмугова портативна радіостанція УКХ/НВЧ-діапазонів підтримує принцип динамічної топології мережі. Корпус зразка виготовлено на 3D-принтері

Крім того, фахівці компанії представили новітній радіоелектронний сканер ефіру, також з використанням SDR-технології, що працює в діапазоні від 0 до 60 МГц. До сканеру підключається звичайний ноутбук, або ж промисловий  комп’ютер з дисплеєм, на якому можна бачити активність в радіоефірі.

Літальні апарати

Безпілотний літальний апарат UAViter призначений для розвідки в оперативно-тактичній глибині. Радіус керованого польоту складає 100 км, тривалість польоту – 14-15 годин, висота польоту — до 5 км, а корисне навантаження — 23 кг. Апарат здатний передавати відео зображення в форматі HD за будь-яких погодних умов.

Безпілотний літальний апарат UAViter стартує зі спеціальної катапульти

Безпілотний літальний апарат UAViter стартує зі спеціальної катапульти

Безпілотний літальний апарат поля бою — октакоптер. Час польоту складає до 55 хвилин,  тактичний радіус дії — до 16 км, висота польоту — до 1 км. Корисне навантаження дорівнює 5,5 кг. Апарат запущений в серійне виробництво.

Октакоптер для ближньої розвідки.  Час польоту складає рекордні 55 хвилин

Октакоптер для ближньої розвідки. Час польоту складає рекордні 55 хвилин

Учбовий літак K10 Swift має  швидкість до 220 км/год, дальність польоту — 900 км, а розхід топлива — всього 14 л на годину. Екіпаж — дві людини, в багажному відділені можна розмістити 40 кг ваги.

Броньована техніка

Багатофункціональний автомобіль Козак-2 розроблений на базі шасі Iveco та оснащений дизельним двигуном від цього ж виробника. Має до 9 посадкових місць, запас ходу 900 км, балістичний захист – ПЗСА-6. Повна вага складає 15 тонн, притому корисне навантаження — 4 тонни. Застовані шини типу runflet, завдяки чому машина може пересуватися навіть якщо гума прострелена.

агатофункціональний броньваний автомобіль Козак-2 має до 9 посадкових місць

Багатофункціональний броньваний автомобіль Козак-2 має до 9 посадкових місць

Автомобіль Козак-2 оснащений тепловізором, GPS-навігатором, клімат-контролем

Козак-2 оснащений тепловізором, GPS-навігатором, системою клімат-контролю

Броньований штабний автомобіль на базі КамАЗ відрізняється балістичним захистом на рівні ПЗСА-4, корисне навантаження складає до 8200 кг.

Броньований штабний автомобіль на базі КамАЗ

Броньований штабний автомобіль на базі КамАЗ

Автомобільний штабний модуль призначений для проведення оперативних нарад в польових умовах. Стіни модуля виконані з бронесталі, є звуко- та теплоізоляція. Окрім робочих місць для проведення нарад з конференц-столом та кріслами є інтегровані системи радіозв’язку та телефонного зв’язку, мережеві фільтри для запобігання зчитування інформації, електросистема з автономним генератором та система обігріву.

Автомобільний штабний модуль призначений для проведення оперативних нарад в польових умовах

Автомобільний штабний модуль призначений для проведення оперативних нарад в польових умовах

Автомобільний штабний модуль оснащений електросистемою з автономним генератором та системою обігріву

Автомобільний штабний модуль оснащений електросистемою з автономним генератором та системою обігріву

Тренажери

Фахівці кластеру розробили авіатренажер для літака МіГ-29. Даний тренажер вже застосується в повітряних силах країни, створено спеціальний клас передполітної тактичної підготовки льотчиків.

Авіатренажер для літака МіГ-29, що вже застосується в повітряних силах України

Авіатренажер для літака МіГ-29, що вже застосується в повітряних силах України

Інтерактивний лазерний комплекс для тренувань зі стрільби призначений для початкового відпрацювання стійки, дихання, утримання зброї, прицілювання та спуску. Є імітація стрільби на 50, 100, 200, 300 и 500 м для приміщень обмежених розмірів. Наразі тривають випробовування тестового зразка.

Інтерактивний лазерний тир імітує стрільбу з відстані  50, 100, 200, 300 и 500 метрів. Призначений для приміщень обмежених розмірів

Інтерактивний лазерний тир призначений для приміщень обмежених розмірів

Інші розробки

  • автоматизована система управління ресурсами (на базі SAP Defenсe);
  • комплект управління та розвідки «КУТ-Р»;
  • комплект модернізації станції звукометричної розвідки АЗК-7;
  • комплект модернізації самохідної артилерійської установки 2С1/2С3;
  • комплект модернізації реактивної системи залпового вогню «Град» БМ-21;
  • бойовий балістичний шолом;
  • телескопічний складний приклад автомату;
  • рукоятка переносу вогню;
  • пістолетна рукоятка автомату;
  • багатофункціональна кліпса підгонки індивідуального спорядження;
  • аналітична платформа шифрування даних;
  • польовий маршрутизатор тактичної ланки управління з підтримкою VoIP-телефонії (ТК ТИП-1);
  • центральний телекомунікаційний комплект (у контейнерному виконанні) (ЦТК ТИП-3);
  • автономне мобільне джерело електроживлення великої ємності;
  • продуктовий вертикально інтегрований кластер «Броня».

Читайте также:

Добірка неочевидних ресурсів для пошуку референсів для будь-яких задач

Нейромережі, які розфарбують ваші фотографії

Суперсили Київстар: підсумки року та плани на майбутнє національного оператора

Huawei представила в Україні планшет MatePad 11, ультраширокий дисплей MateView GT та десктоп-ПК MateStation S