Добірка неочевидних ресурсів для пошуку референсів для будь-яких задач

В інтернеті буває непросто знайти потрібну картинку-референс. Зазвичай за ними спочатку йдуть на стоки або Pinterest, але якщо вам потрібні тематичні ресурси, ми зібрали кілька хороших джерел. Вони допоможуть знайти натхнення чи потрібний приклад для роботи.

Навіщо потрібні референси

Референси потрібні, щоб зрозуміти, які поширені рішення конкретних дизайн-задач. Наприклад, як оформлюють головні екрани сайтів з оренди автомобілів або як створити свого персонажа з певними характеристиками 3D. Референси, як і мудборди, потрібні всім художникам, ілюстраторам, дизайнерам, геймдизайнерам.

Референси з людьми

Midjourney невичерпне джерело зображень людей у різних позах та різному одязі

Нейромережа дозволяє вам використовувати різні образи, міксувати одяг, змінювати пози. Це зручний інструмент, він може побудувати образ зі складними фактурами та несподіваними персонажами, які нечасто зустрічаються разом у природі. Наприклад, розкішні хутра та Дональд Трамп, що танцює.

Щодо референсів рук теж можна не турбуватися: нейромережа після весняного оновлення V5 малює п’ять пальців і будує анатомічно правильне зображення.

Adorka Stock ресурс, створений художниками для художників

Одне з багатьох складнощів для ілюстраторів та художників — знайти нестандартні фігури чи моделі плюс-сайз і зі справжніми тілами, складками, зморшками. Особливо важко доводиться тим, кому потрібні невідредаговані зображення.

З цією проблемою зіткнулася художниця Сара Форд і почала фотографувати себе, щоб допомогти мистецькій спільноті з референсами. Поступово до ініціативи приєдналися й інші художники та ілюстратори.

Ресурс має у своєму розпорядженні велику кількість зображень — з різними фігурами, у складних ракурсах, з крилами, русалочими хвостами та іншою пишнотою без краплі ретуші. Всі моделі для знімання використовують білизну, що облягає, щоб підкреслити анатомію. Фотографії безплатні, щотижня з’являються нові пози для малювання.

SketchFab — крутий ресурс з фокусом на 3D

У SketchFab всі моделі для референсів можна крутити та збільшувати. Зображення діляться за категоріями: автомобілі, анатомія людини, інтер’єр, персонажі, архітектура, селебріті.

Завантаження зображень платне, але будь-яку модель можна безплатно відкрити у браузері та збільшити, поміняти ракурси.

І головне, можна крутити руки!

Character Design References — велика візуальна бібліотека з величезною кількістю референсів персонажів

Ресурс для тих, хто втомився копатися в Pinterest — на вас чекають ретельно відібрані дошки на різні теми: анатомія, виразні фігури, персонажі коміксів, фігури з мечем. Зручний розподіл референсів на теми дає можливість швидко знайти потрібне зображення в різних ракурсах і стилях малювання, а головне, ви не застрягнете на півдня в переходах на зайві картинки.

На сайті багато бордів з анатомією: від класичних зображень до експресивних.

Reference Angle — обов’язковий для всіх художників, яким важливим є малювання з натури

Тепер вас не буде мучити питання, як намалювати бородача в окулярах на три чверті: ви точно знатимете і зможете легко знайти сотню референсів, щоб правильно побудувати таку складну фігуру. І без гугл-малюнків.

Сервіс підбирає картинки живих людей у потрібному ракурсі. Зліва – тривимірна модель голови, яку можна крутити у різні боки. Ви можете вибрати стать, вік, емоції, положення рота, відкриті чи заплющені очі. На кожен запит припадає в середньому по 600 зображень у потрібному ракурсі. Сервіс є безплатним.

Generated Humans — сток із зображеннями облич людей, згенерованими нейромережею

На сайті понад два мільйони портретних фото людей різного віку, статі, раси. Вони створені штучним інтелектом, але виглядають правдоподібно.

Колективний портрет людей приблизно одного віку, однієї статури, але різних рас. Помітно, що фігури створені нейромережею, але, як робочий матеріал, такі зображення підійдуть.

Можна безплатно звантажити до 10 тисяч зображень, просто залишивши адресу пошти на сайті.

Руки

У картинах гіперреалістів та реалістів Хав’єра Арізабало, Омара Ортіза та Даніеля Майдмена

У цих художників ви зможете знайти детальні зображення рук у різних положеннях, яких, швидше за все, на фотостоках немає.

Human BioDigitalанатомічний атлас у 3D

Це сайт для медиків, художників та всіх, кому цікавий устрій людського тіла. Тривимірні схеми доступні безплатно після реєстрації. Користувач може подивитися на все тіло повністю або кожен орган окремо. Є фільтр по системах – наприклад, у ньому можна залишити лише скелет чи лише м’язи. При перегляді можна приховувати будь-які органи, щоб докладніше розглянути, що під ними.

Референси біосвіту

Ocean Image Bank — підводний світ

Це колекція безплатних фотографій риб, ссавців, раків та крабів, коралів та медуз. Швидко знайти потрібне можна за ключовими словами англійською мовою.

Minden Pictures — дика природа

Цей ресурс допоможе, якщо на звичних стоках вам не вистачає фотографій мурахоїдів, шакалів, гієн, бізонів та інших створінь. У кожної тварини в середньому є по 100 фотографій з різних ракурсів: тих, що стоять, сидять, лежать або ті, що біжать. Але завантажити фото можна лише з водяним знаком чи за гроші.

Nicky Bay на Flickr — комахи

Цей ресурс допоможе, якщо вам потрібно знайти якийсь рідкісний вид метелика, тропічну муху або павука-птахоїда.

Comedy Wildlife Photo — смішні фотографії тварин

Це галерея щорічного конкурсу, в якій викладають знімки звірів із різними виразами та незвичайними позами.

Референси з містами, машинами, старими вивісками та їжею

«Google Карти»

У режимі панорами вам покажуть конкретну вулицю чи будинок майже у будь-якій точці світу. Знімки оновлюються раз на кілька років, і конкретний сезон там вибрати не можна — але якщо точна правдивість і пора року для вас некритичні, можна сміливо брати панорами як референси.

У сервісі можна скоригувати ракурс: подивитися на будівлю знизу, зверху чи прямо. Зручно шукати якусь конкретну будівлю або просто віртуально «гуляти» вулицями у пошуках натхнення.

New Old Stock — старі фотографії

Якщо вам потрібні старі автентичні міські краєвиди та інтер’єри, їх можна підібрати тут. Шукати щось конкретне на сайті не дуже зручно, оскільки тут немає фільтрів. Але якщо потрібно просто надихнутися естетикою XIX-XX століть, погортати галерею буде корисно.

Auto Salon Singen — автомобілі

Просто вибираєте виробника і відкриється розділ галереї з автомобілями – від старих до сучасних. Кожну машину знято в різних ракурсах, можна крупним планом розглянути деталі кузова та салону.

 

Foodiesfeed — їжа

На цей фотосток викладають знімки окремих продуктів, готових страв та процесу приготування. Є зручний пошук за ключовими словами.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску