Нейромережі, які розфарбують ваші фотографії

У жовтні 2022 року один зі співробітників Google, французький художник Еміль Валлнер, презентував сервіс Palette — цей інструмент на основі штучного інтелекту перетворює чорно-білі фотографії на кольорові.

Ми продовжили досліджувати можливості нейромереж і сьогодні розповімо про ще чотири проєкти зі штучним інтелектом, які допоможуть розфарбувати чорно-білі фото онлайн.

MyHeritage

MyHeritage – генеалогічний онлайн-сервіс, який надає безліч інструментів для роботи зі старими знімками. Їхній найпопулярніший проєкт — DeepNostalgia, дозволяє пожвавлювати людей на фотографіях за допомогою технологій машинного навчання.

Пізніше сервіс запустив ще й функцію озвучення фото. Користувачеві потрібно завантажити фотографію людини та невеликий текст-розповідь, написаний від першої особи. Як і в DeepNostalgia, нейромережа «оживить» фотографію та згенерує відеоряд.

Оповідання вестиметься портретом людини, що говорить, і доповниться фотографіями, що ілюструють різні життєві події.

Технологія розфарбовування фотографій придбана у проєкту DeOldify і заснована на машинному навчанні. Нейромережа не тільки розфарбовує чорно-білі фото, а й відновлює кольори на старих знімках, додаючи їм яскравість та чіткість.

Як зазначено на самому сайті, модель була навчена більш ніж на мільйоні фотографій-близнюків, проте «у деяких випадках технологія не в змозі визначити, якими були кольори насправді (наприклад, кольори певних предметів одягу), і це може призводити до неточностей у реконструкції палітри кольорів».

Вартість: всі вищеописані функції MyHeritage безплатні, але щоб ними скористатися, потрібно пройти реєстрацію (також безплатну). Усі фотографії незареєстрованих користувачів автоматично видаляються.

Palette

Як заявлено на сайті проєкту, інструмент для розмальовки чорно-білих фото Palette використовують у компанії Netflix Original.

На відміну від своїх конкурентів, сервіс не тільки безплатний, але й не вимагає попередньої реєстрації. Він дозволяє розфарбовувати й фотографії й відео.

Для порівняння ми завантажили ті самі фотографії, що й у попередній сервіс. Результати вийшли набагато кращими.

Так, лісовий кіт отримав своє природне забарвлення і навіть характерні зелено-блакитні очі. Фон також був опрацьований детальніше. Єдиним недоліком роботи нейромережі став жовтий у деяких місцях сніг.

Цікаво, що у сервісу є фільтри, що настроюються (як у додатках для обробки фотографій). Залежно від фільтра фотографія буде розфарбована у певних тонах із певною яскравістю фарб. Наприклад, фільтр «Лавандовий захід» позбавив снігу від жовтизни та надав знімку найбільшу схожість з оригіналом.

Обробка другої фотографії також була більш деталізована і квіти набули своїх реалістичних кольорів. До того ж розширилася палітра кольорів, що використовується — на цій обробленій фотографії вже видно сині, фіолетові та ніжно-рожеві відтінки.

Вартість: безплатно.

PicWish

PicWish – фоторедактор зі штучним інтелектом, який надає безліч інструментів для роботи з фотографіями. Ось деякі з них:

  • Покращувач фото (що підвищує якість зображення);
  • Видалення фото;
  • Видалення об’єктів з фото;
  • Перетворення картинки на текст;
  • Розфарбовування чорно-білих фотографій.

З розфарбовуванням фотографій PicWish впорався гірше, ніж інші редактори — на всіх завантажених фотографіях був відсутній колір, крім коричневих відтінків.

Вартість: протестувати усі функції можна безплатно.

Cutout.pro

Ще один фоторедактор з великою кількістю інструментів на базі штучного інтелекту для обробки фотографій.

Він може видаляти фон і окремі об’єкти на фото і відео, підставляти фон, створювати мультяшні аватари, генерувати зображення, анімувати зображення і багато іншого.

З розфарбуванням чорно-білих фотографій редактор впорався безперечно краще, ніж PicWish, але гірше Palette.

Додатково ми обробили чорно-біле фото сім’ї, і за результатом видно, що деякі фрагменти знімка (наприклад, ноги та руки пари) залишилися чорно-білими. При цьому заднє тло розфарбоване набагато більш детально і максимально схоже зі справжнім зображенням.

Вартість: безплатно користувач може обробити лише два зображення. За реєстрацію можна отримати ще дві безплатні обробки. 20 зображень коштуватимуть $5.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження