Роботи вчаться кататися на роликах? Відео

У кожного типу роботів є свої сильні й слабкі сторони. Наприклад, двоногі механізми відмінно справляються з пересуванням по сходах, але при цьому не можуть сильно розігнатися. Колісні роботи, у свою чергу, здатні пересуватися тільки по відносно рівній поверхні, проте хваляться вельми високою швидкістю руху. У спробах розробити ідеального робота, інженери створюють гібридні механізми з оснащеними колесами ногами, але чому б їм просто не навчити людиноподібних роботів кататися на роликових ковзанах або ховерборді?

Таке питання поставили дослідники з університету Мічигану, і навчили робота Cassie від Agility Robotics зберігати рівновагу і пересуватися на так званих «hovershoes». Використаний засіб пересування складніше звичайного ховерборда, тому що він розділений надвоє і за своєю суттю схожий на роликові ковзани. Для руху вперед і назад, а також здійснення поворотів, необхідно нахилятися в різні боки.

Робот Cassie навчився кататися на роликах

Це досить складне завдання навіть для людини, але завдяки своєму широкому набору датчиків Cassie відмінно справляється з балансуванням і рухом. Він працює автономно, без допомоги людей — в цьому йому допомагає алгоритм побудови карти навколишнього середовища vSLAM, який виконується у вбудованому комп’ютері в режимі реального часу.

Співробітник Каліфорнійського університету в Берклі Байк Чжан поділився, що на розробку контролера, планувальника траєкторії руху і системи штучного зору їм знадобилося вісім місяців. За його словами, щоб навчитися балансувати на такого виду ховерборді людині необхідно всього лише кілька годин, але якщо він раніше ніколи не вставав на ковзани, йому буде потрібно набагато більше часу.

Слабкі сторони робота Cassie

Робот Cassie відмінно справляється з пересуванням по рівній поверхні з невеликими підйомами — це було доведено під час пересування по території університету. Однак, він може впасти при спуску по сходах або зіткненні з перешкодою, але інженери вже працюють над поліпшенням системи. Зокрема, вони хочуть навчити робота виявляти та об’їжджати перешкоди на високій швидкості та, звичайно ж, самостійно вставати на колісні платформи.

Очікується, що отримавши навичку їзди на ховерборді і інших колісних засобах пересування, роботи Cassie зможуть швидше доставляти посилки. Вони цим вже займаються, правда поки тільки крокуючи на двох ногах — недавно Ford оголосила, що вони будуть доносити посилки з вантажної машини прямо до порогу замовників.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Новий Atlas від Boston Dynamics

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT