Сонячна фарба — якби стіни могли виробляти енергію

Використання сталих видів енергії набирає обертів, а використання чистої енергії для енергетичних потреб житла стає дедалі простішим через все більшу кількість інноваційних технологій та ініціатив. У деяких країнах (наприклад, США) існують урядові програми, що передбачають фінансову допомогу домовласникам в облаштуванні житлових будинків енергогенеруючими сонячними батареями, а покрівельні черепиці, розроблені компанією Ілона Маска (Elon Mask), що також функціонують як сонячні батареї, відкрили нову сторінку у використанні сонячної енергії. Видання Futurism повідомляє, що інновація з Австралії готова зробити чисту енергію ще більш привабливою.

10_paint

«Сонячна фарба»

Команда дослідників Королівського технологічного інституту Мельбурна (RMIT, Royal Melbourne Institute of Technology) розробила фарбу, яка може бути використана для отримання чистої енергії. Фарба поєднує оксид титану, який вже використовується у багатьох фарбах для стін, з новою сумішшю: синтетичним сульфідом молібдену. Останній діє так само, як силікагель, відомий споживачам, як речовина, яку можна знайти в упаковці безлічі товарів, адже, поглинаючи вологу, цей гель захищає їх від пошкодження.

Відповідно до звіту на сайті RMIT новий матеріал поглинає сонячну енергію та вологу з навколишнього повітря. Потім він здатен розподілити воду на водень та кисень, збираючи водень для використання в паливних елементах або для живлення транспортного засобу. «Просте додавання нового матеріалу може перетворити цегляну стіну на ресурс для збору енергії та виробництва палива», – пояснив провідний дослідник інституту, д-р Торбен Данеке (Dr. Torben Daeneke).

Майбутнє енергії

Незважаючи на те, що комерційно доступною фарба стане лише через п’ять років, Денеке вважає, що її виробництво буде дешевим. Він також заявляє, що фарба буде ефективною в різних кліматичних умовах: від місцевостей з вологими погодними умовами до місцевостей з гарячим і сухим кліматом поблизу великих водних об’єктів:

«— Будь-яке місце, де у повітрі є водяна пара, навіть віддалені райони, що знаходяться далеко від води, підійде для того щоб виробляти паливо».

Фарба може бути використана для покриття областей, які не отримують достатньо сонячного світла, щоб виправдати розміщення сонячних панелей на них, максимально збільшуючи здатність будь-якого об’єкта створювати чисту енергію. Будь-яка поверхня, придатна для фарбування – паркан, сарай, собача будка – може бути перетворена в енергогенеруючу структуру. Коли цей новий матеріал буде доступний споживачам, він стане однією з інноваційних технологій, перелік яких постійно зростає, що рухають людство від викопного палива до чистих поновлюваних джерел енергії.

БІЛЬШЕ ПРО ЗЕЛЕНУ ЕНЕРГЕТИКУ:

Джерело: Futurism, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

«Піщана батарея» для опалення цілого міста у Фінляндії

3D-друк, рослинна шкіра та біорозкладні кросівки: у пошуках екологічної альтернативи взуття

Сонячні вікна набирають популярність у світі. Як вони працюють?