10 ігор для смартфонів, які спочатку створювалися для консолей і ПК

Під час відключень електроенергії ваші консолі та ПК у більшості випадків перетворюються на непотрібні шматки пластику. Портативні консолі та потужні ноутбуки є не у всіх, та і заряд витрачати не особливо хочеться. І раніше за таких обставин ви були б обмежені виключно мобільними іграми.

Але у 2022 році на смартфонах вистачає портів «великих» ігор з консолей і ПК, які майже нічим не відрізняються від своїх першоджерел. Зібрали для вас десятку подібних ігор, щоб проводити блекаути було трохи веселіше.

The Talos Principle

Студія Croteam відома насамперед завдяки своїй серії шутерів Serious Sam, у яких акцент робиться на знищенні величезних натовпів ворогів. Але у 2014 році розробники здивували всіх, випустивши філософську головоломку The Talos Principle. Яка моментально стала однією з найкращих у своєму жанрі.

У The Talos Principle потрібно в ролі робота вирішувати різноманітні головоломки, зав’язані на грамотному використанні особливих пристроїв на кшталт лазерів і вентиляторів. Складність пазлів поступово зростає, тож уже до середини будьте готові неабияк поламати собі голову.

Але приваблює The Talos Principle навіть не геймплеєм. Через вивчення філософії та міфології різних культур місцевий сюжет охоплює дуже багато комплексних тем, які можна звести до спроб вивчити суть людського життя. Жодна інша відеогра не говорить про філософію так само вдало, як це робить The Talos Principle.

У версію для смартфонів увійшла повна оригінальна гра, але, на жаль, без вкрай якісного доповнення Road to Gehenna. Зате працює порт все одно відмінно.

IOS | Android

Planescape: Torment

Planescape: Torment вийшла під час золотої епохи класичних RPG, але навіть на тлі їхніх опрацьованих світів і величезних сценаріїв вона все одно зуміла виділитися. Адже в якій ще грі можна переконати іншого персонажа, що його не існує — і він назавжди зникне зі світу насправді? З подібних дивовижних відкриттів і складається вся місцева історія.

Головний герой — такий собі Безіменний, який нічого не пам’ятає про себе. Але є натяки, що до початку подій гри він зробив щось за межею жахливого. І тепер його завдання — заново знайти себе, паралельно намагаючись прийти до спокути.

У Planescape: Torment в основному все тримається на розмовах, роль битв у грі зведена до мінімуму. Цим підходом, до речі, надихалися розробники Disco Elysium. Також Planescape: Torment відрізняється величезним простором для рольового відіграшу, екстравагантними напарниками і постійним відчуттям дотику до чогось унікального. Адже гідних аналогів гри так і не вийшло (якщо не брати до уваги спірну Torment: Tides of Numenera).

Гра прекрасно працює на смартфонах, але будьте готові до великої кількості дрібного тексту і значків. Тож що більший у вас екран, то комфортнішим видасться проходження.

IOS | Android

Star Wars Knights Of The Old Republic

Ще одна класична RPG, тільки вже більш сучасна і за всесвітом «Зоряних війн». Причому це одна з найкращих ігор за франшизою, яка зуміла вивести інтерес до періоду Старої Республіки на масовий рівень.

У світі Knights Of The Old Republic головну загрозу становлять ситхи Реван і Малак. З атаки на корабель останнього і стартує гра. У ролі солдата Республіки, який зрештою стане джедаєм, вам належить зібрати свою команду і досліджувати різні планети, щоб зупинити ситхів.

Гра вдало поєднує глибину RPG 90-х років і відносну доступність для незнайомої з правилами системи D20 аудиторії. Канонів «Зоряних війн» гра дотримується вкрай відповідально, а велика кількість квестів і персонажів допоможуть затриматися у світі Старої Республіки на десятки годин.

На смартфони гру адаптували дуже добре, інтерфейс і управління відчуваються відмінно на невеликих сенсорних екранах.

IOS | Android

Grand Theft Auto San Andreas

Гра, яка зайвого представлення не потребує. San Andreas навіть у 2022 році продовжує залишатися для мільйонів гравців по всьому світу найкращою частиною серії GTA. Ця частина стала по-справжньому народною, тому гравці регулярно повертаються в неї через багато років після першого проходження.

Grand Theft Auto San Andreas розповідає історію Карла CJ Джонсона, який повернувся в рідний штат Сан-Андреас після смерті матері. І моментально опиняється втягнутим у місцеві кримінальні сутички, які потенційно можуть призвести до хаосу в усьому штаті.

Десятки різноманітних місій, ще більше варіантів для сторонніх розваг, унікальна система фізичних параметрів головного героя і безліч секретів — у Grand Theft Auto San Andreas вийде пропасти на довгі години. І це навіть без онлайн-складової, до якої Rockstar додумається в наступній частині, але повноцінно реалізує тільки в GTA V.

Версія San Andreas для смартфона вийшла гідною і місцями працює навіть краще, ніж аналог з PlayStation 2. І нехай керування дещо перевантажене, все одно пройти гру можна без проблем.

IOS | Android

Hyper Light Drifter

Перша гра студії Heart Machine одразу стала інді-хітом. Розробники надихалися класикою рівня The Legend of Zelda, а в оповіданні сконцентрувалися на історії зруйнованого, але все одно прекрасного світу. Історія до того ж стала дуже особистою для головного розробника Алкса Престона (Alx Preston, без «а» в імені), який під час створення паралельно боровся з хворобою серця.

Гра розповідає про безіменного Мандрівника, який досліджує руїни світу, що пережив велику катастрофу. У Мандрівника є доступ до технологій минулого, які можуть відновити вмираючі землі. Але заважати йому будуть не тільки монстри, а й загадкова хвороба, через яку головний герой повільно наближається до смерті.

Hyper Light Drifter виглядає і звучить неймовірно красиво. Гра ідеально вхопила естетику постапокаліпсису, в якому все одно хочеться жити. Та й грати в неї дуже приємно, адже розробникам вдалося підтримувати рівень складності, який постійно кидає суворий виклик, але все одно залишається чесним.

На смартфони Hyper Light Drifter адаптована відмінно, тож зануритися в місцеву історію вийде без особливих проблем.

IOS

Final Fantasy VII

Класика жанру JRPG і багато в чому якщо не найкраща, то точно найпопулярніша частина серії Final Fantasy. Яка успішно живе й у 2022 році завдяки серії ремейків-переосмислень. Оригінальна Final Fantasy VII стала натхненням для авторів по всьому світу, а її геймплей та історія анітрохи не застаріли.

Сюжет концентрується на найманці Клауді Страйфі, який на самому початку бере участь в атаці на реактор, що видобуває енергію планети під назвою мако. Але історія дуже швидко розганяється і перетворюється на масштабну розповідь про жадібність корпорацій, стародавні цивілізації та потенційний кінець світу.

Нехай вас не бентежать карикатурні моделі персонажів у грі, адже все інше в ній вкрай серйозне. Десятки годин основного сюжету, приблизно стільки ж — додаткових секретів. Величезний простір для креативу в місцевій бойовій системі та прекрасна музика. У Final Fantasy VII немає відверто поганих елементів, а застаріла графіка на невеликих екранах смартфонів виглядає цілком стерпно.

До того ж мобільну версію забезпечили геймплейними поліпшеннями. Наприклад, прискоренням геймплея і пропуском випадкових битв. Так що грати буде комфортно за будь-яких умов.

IOS | Android

The World Ends with You

Ще одна чудова JRPG, яка масовою стати так і не змогла, але все одно в певних колах стала культовою. Усе завдяки численним унікальним особливостям, які виділяють The World Ends with You на тлі інших ігор жанру. Замість пунктів команд для битв — управління жестами, замість фантастичних локацій — не зовсім звичайна, але все-таки японська Сібуя. І так у всьому.

Сюжет розгортається навколо так званої Гри Женців. Її учасниками стають головні герої гри. І від результатів залежатиме вся їхня доля.

The World Ends with You буквально цілком пронизана японською молодіжною культурою. Вона тут проявляється в дизайнах і локаціях, у розмовах і битвах, навіть в одязі героїв. Нічого подібного на The World Ends with You ігрова індустрія так і не випустила.

Оригінальна гра по максимуму використовувала можливості Nintendo DS, наприклад, її два екрани. Мобільна версія подібних нововведень позбавлена, але сенсорне управління все одно лягло на The World Ends with You ідеально.

IOS | Android

The Witness

Геймдизайнер Джонатан Блоу почав роботу в ігровій індустрії ще в середині 90-х. Він встиг докласти руку до консольних портів Doom, Flow, Deus Ex: Invisible War і Thief: Deadly Shadows. Але зараз він насамперед відомий завдяки своїм головоломкам Braid і The Witness.

Основа останньої здається оманливо простою. Вам потрібно досліджувати острів і розв’язувати головоломки, вся суть яких зводиться до проходження лабіринтів (або з’єднання точок, тут як хочете). Але дуже швидко головоломки обростають новими особливостями. І ось уже підказки до проходження вам потрібно шукати в геометричних фігурах, оточенні та звуках.

The Witness вичавлює зі своєї концепції все — і навіть більше. Паралельно вона намагається викликати у вас розлогі філософські роздуми, але при цьому ні до чого не примушує і жодних висновків не нав’язує. Практично дзен-буддизм в ігровому форматі.

З огляду на основу геймплея, на сенсорних екранах The Witness відчувається ідеально. Ніби гру спочатку і розробляли для смартфонів.

IOS | Android

Life is Strange

Перша частина Life is Strange продовжує залишатися однією з найкращих ігор у жанрі інтерактивного кіно і у 2022 році. Вона настільки гарна, що навіть продовження від тих же розробників не зуміли наблизитися до її рівня.

Історія розповідає про дівчину Макс Колфілд, яка повернулася із Сіетла в містечко Аркадія Бей, де пройшло її дитинство. Тепер їй належить освоїтися з новими знайомими та налагодити стосунки зі старими. Все ускладнюється появою у Макс надздібностей, завдяки яким вона може відмотувати час.

Life is Strange непогано працює як інтерактивний серіал з безліччю розгалужених виборів. Але набагато сильніше гра приваблює як вивірена до дрібниць історія про американських тінейджерів, у яких вистачає проблем і конфліктів. Щось подібне міг би подарувати нам Netflix у найкращих своїх проявах.

З огляду на простоту і доступність управління, Life is Strange добре грається на смартфонах. І навіть графіка особливо не постраждала.

IOS | Android

Terraria

Terraria регулярно називають «Minecraft у 2D», але це помилкове порівняння. Адже якщо Minecraft насамперед про креативність у будівлях, Terraria виводить на перший план рольові елементи. Видів зброї, ворогів і особливих локацій тут задосить. І багато ключових моментів саме автори Minecraft підгледіли у Terraria.

Втім, тут теж можна облаштувати собі палац під найвишуканіші смаки. Однак вистачає в Terraria і босів, і незвичайних умов. Наприклад, в один момент вам доведеться боротися з псуванням, яке поступово пожирає всі біоми.

На смартфонах Terraria грається нормально, нехай велика кількість дрібних значків і може трохи заплутати.

IOS | Android

Читайте также:

Epic Games назвала топ-20 ігор 2023 року

Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Криза геймдева в Японії та вихід китайських інвесторів на ці терени