«Зелені» дахи — як у технологічному Нью-Йорку розвивають міські ферми та сади

Катерина Кай, мандрівниця та блогер, розповідає у своєму блозі про те, як у Нью-Йорку влаштовано міське фермерство — поєднання сучасних технологій із зеленими насадженнями та збиранням врожаю фруктів чи овочів.

За її словами, тема урбан-фермерства є досить актуальною в Штатах — лише на одному майданчику колективного фінансування Kickstarter налічується понад 1 тис проектів про таке фермерство. В Нью-Йорку Катерина Кай відвідала три різних ферми на дахах багатоповерхівок.

Brooklyn Grange | Navy Yard Farm

Це — найбільша ферма в світі з тих, що розташовані на дахах: площа цього об’єкту складає понад 6 тис кв м, або 65 тис кв футів. Щоб доставити на дах ґрунт, засновники цієї форми підіймали на висоту сьомого поверху вантажним краном пакети із землею — загалом так вони підняли 1361 кг землі.

Периметр ферми прикрашено висадженими соняхами, бо новоспечені урбан-фермери гадали, що так зможуть захистити основну масу рослин від вітру — але це не спрацювало. Також тут розводять бджіл та є птахоферма. Частково завданням ферми є проведення уроків для школярів, на яких вони наочно можуть побачити, звідки на їхніх кухнях з’являються овочі, фрукти та інші харчові продукти. За рік ферму відвідують близько 17 тис гостей.

Щоб відвідати цю урбан-ферму, потрібно замовити платний тур. Ферма прибуткова: продукцію — овочі, салати, прянощі, соуси та мед — продають ресторанам та кафе, а також на фермерських ринках. Саму ферму використовують також в якості локації для проведення заходів та фотосетів.

Brooklyn Grange | Ферма на даху в районі Квінс

Цю ферму можна відвідати без тура — щорічно з весни по осінь на вихідних тут продається широкий вибір овочей та зелені. З ферми відкривається чудовий вид на Манхеттен.

Тут є пташник, а також вирощують декоративні міні-помідори — ground cherry tomatoes. Разом ці дві ферми вирощують на основі органічних технологій близько 22,5 т подукції на рік.

Edenworks Grows у Брукліні

А це — тепличне господарство на даху, де розводять рослинну продукцію та рибу. Серед використовуваних технологій — аквапоніка: рослини вбирають фільтровану воду з ємностей, де перед тим жили риби (така вода насичена органічними добривами). Для вирощення тут використовують різні сорти рукколи, базиліку та інші трави. Теплиця використовується в якості дослідницького центра перед запуском великого тепличного комплексу на даху в Лонг Айленд Сіті у 2016 році. Останній стане центром виробництва органічної продукції для ресторанів.

Також варто згадати про North Brooklyn farms. Ця ферма цікава не лише своїм розташуванням на території колишнього цукрового заводу Domino у Вільямсбурзі, но и тем, что они предлагают доставку свежих овощей и зелени по подписке ($45 за одну Magic Box).

Джерело: medium.com

Читайте также:

Майнінг підвищує забруднення повітря та вартість електроенергії

Роботи Boston Dynamics знялися у рекламі пива

Руйнівні сили вимагають сміливих рішень: прогноз Forrester на 2022 рік

Як працює вертикальне фермерство на прикладі однієї компанії