5 кліпів, за які не соромно — як поп-культура звертається до суспільного резонансу

Хто сказав, що популярна музика — це виключно розважальні мотиви, надмірна кількість «силікону» в кадрі та прославляння марнотратства та розкішного життя? Ми знайшли щонайменше 5 сучасних кліпів популярних виконавців, які цікаві не лише в якості відеоробіт, але й несуть у собі потужний емоційний, психологічний та соціальний підтекст.

Sia – The Greatest

5 вересня 2016-го року співачка Sia презентувала свою нову відеороботу — цього разу із вже знайомою нам дівчинкою-танцівницею, але на складну і болючу трагічну тему: розстріл відвідувачів нічного LGBTQ-клубу у Орландо. Подія, котра стала справжною трагедією не лише для гомосексуальної спільноти і засвідчила проблеми із контролем обігу зброї (та надала чергові аргументи хоплофобам проти прав людини захищати себе та своїх близьких за допомогою вогнепальної зброї), постає тут у незвичній формі поєднання трагічного, болючого і життєстверджуючого. Особлива «фішка» кліпу — деталі та хореографія Райана Геффінґтона (Ryan Heffington). У постановці задіяно 49 танцівників:

The Black Eyed Peas – #WHERESTHELOVE

Відомий поп-гурт нашої юності повернувся у 2016-му — щоби перезаписати свій хіт початку «нульових» у новому сучасному звучанні із кадрами зіткнень із поліцією, сирійськими біженцями, війнами, протестами та запитанням до усіх нас, що ми маємо робити із терористами, насиллям поліцейських та нашим життям, у якому так багато дискримінації та ненависті:

DJ Shadow feat. Run The Jewels – Nobody Speak

Цю відеороботу знімали в Україні — і вона чудово лягає на контексти сучасної геополітичної ситуації на міжнародній арені (особливо з огляду на чвари і безпорадність у багатьох міжнародних структурах стосовно воєн та політичних конфліктів):

Крихітка – Без імені

Було би неправильно обійти увагою деякі відеороботи українських виконавців. Трек та відео гурту «Крихітка» були створені за мотивами реального SMS-спілкування волонтерів тилу та добровольців і військових Збройних Сил України під час першого року оборонної війни проти російської збройної агресії на Сході:

Антитіла – У книжках

Одна із найпотужніших відеоробіт за 25 років кліпмейкерства в Україні — свого роду данина тим, хто за ці 2 роки загинув на захист України. Тарас Тополя, вокаліст гурту АНТИТІЛА: «Він вивчить всі кольори, цифри і букви, закінчить школу, інститут. Дізнається кохання і дружби, радості і розчарувань. Можливо стане великим винахідником або відомим коміком, можливо напише важливий програмний код, чи врятує комусь життя… Але вже ніколи не дізнається одного – голосу тата.»

Читайте также:

Чому YouTube – найздоровіша інтернет-економіка

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Library of Babel: бібліотека, в якій зберігаються всі шедеври минулого і майбутнього

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом