Library of Babel: бібліотека, в якій зберігаються всі шедеври минулого і майбутнього

У 1941 р. було опубліковано оповідання Хорхе Луїса Борхеса «Вавилонська бібліотека», де він описав всесвіт-бібліотеку. Люди, «недосконалі бібліотекарі», присвячують своє життя дослідженню нескінченної кількості полиць у пошуках такої праці, яка могла б служити покажчиком до інших книг.

Проєкт the Library of Babel – втілення фантазії Борхеса. Джонатан Базайл (Jonathan Basile), кандидат наук із порівняльного літературознавства, створив сайт, який повторює описи цього всесвіту. Нам же надається можливість досліджувати тексти у пошуках істини.

Устрій бібліотеки

У розповіді всесвіт описується як нескінченна бібліотека, яка складається з шестикутних приміщень. Чотири стіни із шести зайняті книжковими шафами, на кожній знаходиться по п’ять полиць.

На полицях – по 32 книги у 410 сторінки. Кожна сторінка містить близько 3200 випадкових знаків, які іноді складаються в осмислені слова або комбінації символів.

У такій бібліотеці немає двох абсолютно ідентичних книг, і, як пише Борхес, там знайдеться все, навіть «правдива розповідь про твою смерть».

За твердженням Борхеса, всі розміщені тексти у всесвіті представляють ітерацію 22 літер, пробілів, ком і крапок. А в the Library of Babel Джонатан Базайл використав англійський алфавіт (26 літер) і ті ж 3 символи.

Отже, вебсайт, як і оригінальна всесвітня бібліотека, містить все, що було і буде колись написано. Наприклад: фраза «читачі imena.ua найкращі», виконана транслітом, знаходиться у шестикутнику, номер якого складається з 3254 символів.

Навіщо?

Ми впевнені, що це перше питання, яке виникає у читача. У чому сенс створювати бібліотеку, яка нескінченно повторює символи?

Автор проєкту вважає, що бібліотека зможе стати в пригоді науковцям, художникам та письменникам у пошуках натхнення. В інтерв’ю Los Angeles Times Джонатан пояснив свою мотивацію. Багато в чому його відповідь нагадує про безрезультатне паломництво героїв Борхеса у пошуках універсального каталогу. Начебто автоматизована робота з бібліотекою, якої не було у тому всесвіті, дозволить знайти шедеври минулого та майбутнього.

«‎Бібліотека створює болісне передчуття, що вона створена з розумною метою: десь у цих книгах криються всі роботи, загублені в пожежі Олександрійської бібліотеки, і кожен шедевр майбутнього, але вони втоплені нескінченними сторінками марення»  ‎— Джонатан Базайл.

Технічний бік бібліотеки

Архітектура, за якою побудована the Library of Babel, досить складна, і Джонатан Базайл приділяє їй пильну увагу у своїй книзі — Tar for Mortar. Назва надсилає нас до біблійного фрагмента про будівництво Вавилонської вежі. Книга Буття, 11:3: «І стали в них цеглини замість каменів, а земляна смола замість вапна».

Повна побудова вихідної архітектури неможлива, тому що сам Борхес дав опис нескінченної бібліотеки, тому на сайті ми отримуємо доступ до шестикутників за їхніми номерами й не можемо просто «пройти коридорами та сходами».

Що стосується алгоритму, спробуємо пояснити те, що ми змогли осмислити.

Кожна книга закодована в наступному форматі: nnnnnnn(n)-w1-s1-v1, де перше число номер шестикутника, представлений у тридцятишестеричній системі числення, друге стіни, третє полиці, четверте томи. Але найцікавіше — те, що текст генерується, ігноруючи номер тому. Вся полиця вважається за 13 120 сторінок (32*410), кожна сторінка унікальна. Цей номер якраз і служить для створення тексту.

Так, наприклад, перша сторінка у другому томі позначатиметься числом 411 (410 від першого тому + 1 від другого). Це число потім служить для генерації унікального сиду у звичній нам десятковій системі та перекладається у двадцятидев’ятерічну (26 літер алфавіту, пробіл, крапка і кома), яку ми бачимо на сторінці у вигляді комбінації символів. Завдяки цьому бібліотеці годі й виділяти величезні обсяги пам’яті для зберігання книг.

Згідно з автором, у бібліотеці міститься близько 10^4677 книг. Для порівняння: за різними версіями, кількість видимих атомів у нашому всесвіті становить від 1079 до 1081.

Алгоритм the Library of Babel працює й у зворотний бік. Як число, прогнане через алгоритм, розгортається як знаків на сторінці, і знаки стають номером сторінки. При цьому сторінка нікуди не зникне: ви можете переписати номер, «пройти» по бібліотеці вручну і все одно виявите ту саму інформацію.

Висновок

Хоча проєкт і не несе особливої практичної користі, досить цікаво погратись та дослідити сайт. Сама ідея про те, що можна було б відновити втрачені пам’ятки літератури, дійсно зачаровує. Дуже шкода, що не все так просто з пошуком.

Користувачі, які досліджують сайт, діляться цікавими випадками на Reddit і навіть намагаються знайти осмислене зображення, згенероване з урахуванням тексту.

Посилання на бібліотеку

Книга Tar for Mortar (доступна безкоштовно англійською та португальською)

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Чому розробники штучного інтелекту залучають поетів та письменників

Shenzhen Zhongshuge: як влаштований найфантастичніший книжковий магазин у світі

Сайт на WordPress «з нуля»: як створити, «підводні камені» та виправлення помилок. Частина 3

Сайт на WordPress «з нуля»: як створити, «підводні камені» та виправлення помилок. Частина 2