Сайт на WordPress «з нуля»: як створити, «підводні камені» та виправлення помилок. Частина 2

Минулого разу, тобто на першому уроці по створенню сайту, ми обрали та зареєстрували доменне ім’я для нашого майбутнього сайту на WordPress, тепер треба обрати майданчик, де буде розміщено вебресурс – тобто хостинг-провайдера.

Крок 2. Вибір хостингу

Тут є кілька порад. Насамперед не варто брати shared-хостинг – там занадто багато обмежень, тож для наших завдань він не годиться. Я раджу обирати між VPS-хостингом та фізичним виділеним сервером (dedicated). Перший варіант дешевше і цілком підходить для початкового запуску власного сайту. Варто зауважити, що у VPS-хостингу можна для початку обрати бюджетний тариф з мінімальними ресурсами, а потім плавно нарощувати їх за потреби.

Після реєстрації доменного імені ви, скоріш за все, отримаєте листа від Imena.ua з пропозицією скористатися безплатним хостингом на віртуальному сервері на період до трьох місяців у партнерського хостинг-провайдера Mirohost. Щоб отримати безплатний хостинг, треба подзвонити в клієнтську підтримку і подати заявку, після того ви отримаєте на пошту дані для доступу у свій особистий кабінет на порталі хостинг-провайдера, Чому вигідно скористатися цим подарунком? Тому що цей хостинг- провайдер пропонує в панелі керування спеціальні інструменти для легкої інсталяції та адміністрування WordPress та MySql. А по-друге, він займає найбільшу частку ринку, що теж важливо. Втім, можна обрати будь-якого іншого хостинг-провайдера, що надає схожі умови.

В цілому наш алгоритм створення сайту буде виглядати наступним чином:

  • Інсталюємо WordPress, MySQL та все інше, що потрібно для роботи сайту, це робиться автоматично натисканням однієї кнопки
  • Обираємо потрібну тему для WordPress та «одягаємо» її на наш сайт
  • Налаштовуємо її під свої потреби
  • Встановлюємо додаткові необхідні плагіни, що оптимізують роботу сайту
  • Переходимо на протокол
  • Підключаємо Google Analitics 4 для аналізу статистики по сайту.

Крок 3. Встановлення WordPress

Заходимо в особистий кабінет на порталі Mirohost.net, і в кореневому меню натискаємо кнопку «Додати сайт».

Вводимо назву сайту без аліасу www – в цьому випадку я ввожу назву субдомену до основного домену itweek.com.ua. В додаткових налаштуваннях рекомендується все залишити без змін, тобто встановити сервер Apachе та найновішу версію PHP.

Чекбокс «Створити акаунт панелі керування» нам потрібний тільки тоді, коли ми хочемо створити додатковий обліковий запис для доступу в панель керування, тому залишаємо його порожнім. Тиснемо внизу «Додати сайт», чекаємо кілька секунд і бачимо, що сайт в панелі керування створено.

Тепер ми можемо встановити WordPress. Вказуємо будь-яку назву сайту, адже потім цю назву можна змінити, вводимо реальну електронну адресу, обираємо параметр «Нова база даних» та натискаємо «Встановити».

Через кілька секунд бачимо повідомлення, що Вордпрес встановлено, а логін-пароль адміністратора сайту надіслані на пошту. Обираємо пункт «Перейти до сайту» і бачимо що сайт недоступний.

Чому це відбулося? Тому що  після створення субдомену пройшло занадто мало часу і кеш DNS не встиг оновитися. Почекаємо кілька годин та зайдемо на створений проєкт сайту пізніше.

Якщо ви втратили пароль до адмін-панелі сайту?

Після створення сайту на вашу пошту мають прийти логін та пароль доступу до адмінпанелі сайту. Що робити, якщо такий лист не надійшов? Вводимо адресу адмінпанелі сайту, яка завжди буде мати вигляд: [доменне ім’я сайту]/wp-admin/ та обираємо опцію «Втратили свій пароль?».

Вводимо свою електронну пошту і через кілька секунд отримуємо листа з лінком на сторінку для скидання пароля. Переходимо на сторінку та вводимо новий пароль. Притому дефолтний логін завжди буде: admin.

Але є й ще один спосіб – змінити пароль в базі даних сайту через панель керування Mirohost. Для цього зайдіть у панель керування хостингом Бази даних, запустіть phpMyAdmin, далі в базі даних знайдіть – таблицю xxxx_users, відкрийте її. Там буде тільки один рядок, натисніть на «редагувати», потім знайдіть поле user_pass і в цьому рядку в стовпчику «Функція» з випадаючого списку оберіть MD5, а в полі «Значення» введіть новий пароль. Запам’ятайте чи запишіть його. Натисніть Вперед. Тепер в таблиці ви побачите зашифроване значення пароля.

Після відновлення пароля знову введіть в браузері строку доступу в адмінпанель у вигляді: [доменне ім’я сайту]/wp-admin/  Далі введіть логін-пароль доступу, щоб зайти в адмінпанель. На цьому черговий крок нашого майстер-класу завершено.

Як відкотити все назад?

До цього моменту навряд чи у вас могли виникнути якісь проблеми, але припустимо, щось пішло на не так. Всі проблеми бажано виправляти одразу, поки доволі просто відкотити все назад і почати з нуля.

Отже, як все відкотити на початок правильно? Слід зауважити, що сайт на WordPress частково зберігається у вигляді файлів в каталозі на диску, а частково – в базі даних MySQL. Тобто якщо ви просто видалите каталог свого сайту на хостингу, це нічого не дасть. Бо як тільки ви знову створите сайт і встановити туди WordPress, то побачите ті самі баги, що були раніше.

То як видалити правильно? Треба не тільки видалити всі файли через Менеджер файлів, але й очистити повністю базу даних через phpMyAdmin. І тільки після того встановити WordPress заново через панель керування. Якщо у вас будуть складнощі в цьому, вам допоможе техпідтримка провайдера.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Library of Babel: бібліотека, в якій зберігаються всі шедеври минулого і майбутнього

У британському університеті з’являться лектори-голограми

2500 стипендій для отримання Професійних сертифікатів Google від INCO за підтримки Google