Сайт на WordPress «з нуля»: як створити, «підводні камені» та виправлення помилок. Частина 1

Чи можна зробити крутий сайт з нуля без програмування та коду? Напевно ваша відповідь буде позитивною, якщо ви вже мали певний досвід роботи з хмарними вебконструкторами типу Wix та Tilda. Але сьогодні варто забути про Tilda, якщо мова йде про серйозні проєкти. Річ у тому, що Tilda має російське коріння, тому доступ до серверів конструктора може бути заблокований в будь-який момент, та і взагалі краще не мати справу з ворожими продуктами.

Замість блочних конструкторів сайтів, таких як Tilda, ми радимо вам обрати платформу WordPress, систему з відкритим вихідним кодом. В цій серії статей ми продемонструємо, що створити сайт на WordPress не важче, ніж на Tilda, а користуючись безліччю плагінів та шаблонів дизайну від різних розробників ця CMS стає набагато є більш універсальною та надає значно більше можливостей.

WordPress сьогодні є найпопулярнішою системою керування контентом у світі, на ній працює більш ніж 35% всіх сайтів в інтернеті, і це число постійно зростає. Vogue, Skype, Sony Music і навіть офіційний сайт Білого Дому (White House) також розроблені на цій CMS. І саме завдяки такій популярності для WordPress випускається величезне число плагін-модулів, які дозволяють фактично нескінченно нарощувати функціональність вашого сайту.

Сайт видання про моду Vogue зроблений на WordPress

Найчастіше WordPress використовують для створення блогів та новинних сайтів. Але на цій CMS цілком можливо робити інші проєкти, наприклад, інтернет-магазини, корпоративні сайти, лендінги та інші.

В даній статі ми створимо сайт на WordPress з нуля. Що нам для цього потрібно? Власне тільки доступ до інтернету, доменне ім’я та хостинг. В цьому майстер-класі я покажу не тільки покроковий алгоритм створення сайту, але також можливі проблеми та шляхи їх вирішення.

Крок 1. Реєстрація домену

Для створення сайту нам потрібне власне доменне ім’я. Найкраще, коли воно складається з одного слова, легко запам’ятовується, коротке і безальтернативне в написанні. Але що робити, якщо доменне ім’я, яке вам подобається, вже зайнято?

Перший варіант – спробувати зареєструвати його в іншій доменній зоні, можливо там є вільні комбінації. Другий варіант – змінити в імені одну чи пару літер. Щоб зрозуміти, як це робиться на практиці, зайдіть на сайт будівельного супермаркету «Епіцентр» і зверніть увагу на доменне ім’я вебресурсу.

Дотримуйтеся наступного алгоритму:

  1. Придумайте доменне ім’я для свого сайту, краще – кілька варіантів.
  2. Зайдіть на сайт реєстратора доменних імен і перевірте, чи це доменне ім’я не зайняте іншою особою.
  3. Якщо ім’я вільне – негайно зареєструйте його.

Загалом реєстрація доменного імені коштує грошей. Але існують доменні зони, у яких реєстрація здійснюється абсолютно безплатно. В Україні безплатною доменною зоною є pp.ua. Тобто ім’я сайту буде мати вигляд sitename.pp.ua. Для отримання такого імені достатньо пройти процедуру реєстрації у провайдера, вказати свої дані та пройти верифікацію за допомогою SMS. Адже імена в зоні pp.ua реєструються по номеру телефону.

З точки зору SEO-просування ім’я в зоні pp.ua нічим не відрізняється від інших зон.

Але варто акцентувати, що безплатно доменне ім’я – це не дуже хороший варіант. Насамперед тому, що використання безплатного домену може негативно вплинути на імідж вашого проєкту. Тому сайт pp.ua годиться хіба що для тестових завдань чи некомерційних персональних сайтів. Якщо у вас серйозний проєкт – беріть собі нормальний платний домен. Тим більше, що далі ми розкажемо, як придбати хороший платний домен – але в підсумку все ж отримати його безплатно.

Розглянемо як це працює на практиці. Для реєстрації доменного імені скористаємося послугами imena.ua, оскільки це найбільший в Україні реєстратор. Але можна звернутися і до будь-якого іншого реєстратора, головне, щоб він мав акредитацію від ICANN, міжнародної корпорації з керування доменними іменами та IP-адресами.

Отже, заходимо на сайт. Вводимо в рядок пошуку бажану назву сайту, припустимо, що ми хочемо зробити сайт з продажу квітів. Які варіанти доменного імені нам підходять… ну, наприклад: flowers, kvity латиною чи «квіти» кирилицею. Пробуємо перший варіант і бачимо, що він вже зайнятий майже по всім доменним зонам, зате квіти – в деяких зонах вільний. Обираємо потрібну доменну зону, для прикладу, квіти.com.ua і тиснемо «Зареєструвати».

В наступному екрані обираємо «Новий клієнт», вводимо ім’я, прізвище, контактний телефон та email. Клацаємо на погодження з текстом сервісної угоди та переходимо до наступного кроку.

Тепер нам треба обрати строк, на який ми хочемо сплатити доменне ім’я. Мінімальний термін – на рік, максимальний – на 10 років. В принципі, при сплаті за кілька років наперед знижки немає, але це дозволяє застрахуватися від інфляції та не хвилюватися про те, щоб кожен рік сплатити вчасно. Заповнюємо профіль клієнта і поповнюємо баланс для нашого облікового запису. Це можна зробити за допомогою картки Visa/Mastercard, Приват24, Paypal і навіть готівкою через банк. Поки баланс не поповнений – домен не буде сплачено. Важливо: після сплати ваше доменне ім’я стане активним тільки через кілька годин, максимум – через добу. Після реєстрації ви отримаєте на пошту лист з вашим логіном та кодом клієнта.

Але якщо до сплати доменного імені ви з будь-якої причини передумали і вирішили відмовитися від обраного варіанту, вам потрібно зайти у свій кабінет, обрати в меню «Послуги», потім клацнути на домен, а далі в меню обрати команду «Видалити замовлення».

Наступний важливий крок – прописати IP-адресу вашого сайту. Нагадуємо сутність DNS, тобто доменної системи імен – вона полягає в тому, що кожному доменному імені відповідає IP-адреса хоста, де розміщений сайт. Це можна зробити тільки після вибору хостингу для сайту, адже від цього залежить IP-адреса сайту. Вам треба прописати IP-адресу, надану провайдером, в налаштуваннях домену в особистому кабінеті на сайті imena.ua. Для цього заходимо в меню Послуги, клацаємо по нашому домену, далі обираємо пункт Налаштування домену (DNS та редиректи), і далі «Перейти до налаштування домену». В новому вікні DNShosting вводимо IP-адресу хоста напроти доменного імені.

В цьому випадку ми створили субдомен Photo до свого основного домену і вводимо адресу хоста, де розташований новий сайт. Але ще раз нагадую, що після створення ваш домен чи субдомен стане активним тільки через кілька годин, максимум – через добу. Після реєстрації домену можемо перейти до вибору хостингу.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Library of Babel: бібліотека, в якій зберігаються всі шедеври минулого і майбутнього

Сайт на WordPress «з нуля»: як створити, «підводні камені» та виправлення помилок. Частина 3

Сайт на WordPress «з нуля»: як створити, «підводні камені» та виправлення помилок. Частина 2

Яку платформу вибрати замість Tilda? Огляд варіантів