Організатори YEP Incubators — про переможців та другий набір студентських проектів

Нещодавно в Києві відбувся перший випуск учасників YEP Incubators. YEP – це інноваційна екосистема підтримки та розвитку молодіжного підприємництва в Україні, яка включає в себе мережу академічних бізнес-інкубаторів в українських університетах. Про враження від реалізації проекту та новий набір молодих учасників нам розповідає Андрій Заікін, засновник мережі академічних інкубаторів YEP, та Ксенія Семенова, PR менеджер YEP Incubators.

Ксенія Семенова

Ксенія Семенова

Про перший випуск YEP Incubators

8 червня в Unit City відбувся перший DemoDay мережі академічних інкубаторів YEP. Випускники програми презентували свої проекти у форматі пітчингу перед представниками бізнесу, інвестиційних фондів, менторами та експертами. Протягом вечора також працювала демозона, в якій гості тестували прототипи резидентів інкубатора YEP.

YEP – це перша в Україні мережа академічних бізнес-інкубаторів. Ми запустили її у 4 університетах: НАУ, КНУ, КНЕУ, ДонНТУ. Для нас перший випуск був дуже важливим. Багато інкубаторів та акселераторів пішли з України, суспільство почало розчаровуватися. Ми працювали з командами, щоб показати високий рівень підготовки і дати зрозуміти, що бізнес-інкубаторам є місце в університетах. Набір до першої програми розпочався 7 лютого 2017 року. 25 відібраних команд протягом 2 місяців розвивали власні проекти. Ми задоволені першим випуском. Деякі наші резиденти ще до 8 червня перемагали на хакатонах і конкурсах, зробити перші продажі свого продукту, деякі ведуть переговори з інвесторами. Нам є чим пишатися.

Андрій Заікін

Андрій Заікін

Нічого б не вийшло без нашого партнера, CISCO. Вони дуже ризикували, тому що в Україні — це перша мережа академічних інкубаторів, тому що ніхто з нас раніше не запускав інкубатори, не було ніяких гарантій успіху. Але нам пощастило, і в CISCO також задоволені результатом, ми продовжимо співпрацювати в наступному сезоні. На жаль, не всі команди дійшли до прототипу проекту. Видно було, хто більше працює, той мав кращі результати. Деякі команди довго не могли визначитися з бізнес-моделлю, часом навіть з темою. Але формат YEP дозволяє студентам експериментувати, шукати себе і свій проект. Частина резидентів була індивідуальними учасниками. Тобто можна було приходити і вчитися бізнесу без команди та ідеї.

Про переможців першого випуску

Переможцем першого випуску стала команда Smart BeeHive, вони отримали головний приз від генеральних партнерів Cisco Ukraine та ERC — сертифікат на участь у програмі польського акселератора Business Link Poland у Варшаві. Це команда з кафедри електроніки Національного авіаційного університету, а маркетолог у них — першокурсниця з Національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Дуже цікава команда. Вони багато разів брали участь у конкурсах, хакатонах. Спочатку вони всюди програвали, але потім почали перемагати. Довго не могли визначитися з проектом, бо у них є ще інша розробка розумного поливу кімнатних рослин. Зрештою зупинилися на Smart BeeHive — системі, що допомагає бджолярам доглядати за вуликами та автоматизує роботу пасіки.

По 10 тис грн на послуги SMM-просування та брендінгу від компанії GoFriends Digital отримали проекти TVStyle — сервіс для пошуку та купівлі речей з телешоу, та IP Bot — бот, який допомагає реєструвати торгові марки та патенти через мессенджер. Взяти участь в міжнародному форумі Innovation Market зможе команда проекту Type&Hide, що розробила мессенджер, який захищає ваше електронне спілкування від сторонніх очей.

Команда BoardGameTopia — онлайн-конструктор настільних ігор — отримала сертифікат на ексклюзивний пакет послуг від Gravitec.net на 50 тис грн. Стартап iSEE, що допомагає незрячим людям орієнтуватися в просторі за допомогою смартфона, став фаворитом ізраїльського інвестиційного фонду JSCapital та отримав сертифікат на річну підтримку від фонду в рамках «Advisoring services for Investor Relations».

Квиток до півфіналу другого набору в Телеком-акселератор від RadarTech та «Київстар» дістався одразу двом командам: сервісу, що переводить шкільні підручники у VR — Curious Reality та Smart BeeHive. Декілька переможців будуть вже у цю суботу на фестивалі YouthDay в Маріїнському парку в науково-технічній зоні. Тому запрошуємо з 11 до 17 години 24 червня приходити і знайомитися з їхніми проектами.

19478091_10213793291773380_928394470_n

Про виживання стартапів

Ми не уникнемо того, що 90% стартапів провалюються, 80% провалюються в перший рік. Є проблема у тому, що пишуть і говорять зазвичай про історії успіху. Створюється образ стартапера, як такого собі «золотого» хлопчика чи дівчинки, які особливо нічого не роблять, лише ходять по тусовкам і конференціям і купують собі дорогі гаджети.

Насправді власний бізнес — це велика робота команди людей. Чим більше якісних програм розвитку підприємництва запускається, тим краще. Уявіть, що в Україні в рік запускають, наприклад, 100 стартапів. Це значить, що, у найкращому випадку, 10 з них будуть дійсно працювати, відкриють компанію, працевлаштують людей, платитимуть податки, створюватимуть нові продукти чи сервіси. Майбутнє більше не за великими компаніями, а за малим бізнесом і стартапами. Тому чим раніше люди починають вчити підприємництво, тим краще. У віці за 30 років часто вже є сім’я, діти, багато обов’язків, і люди менш схильні ризикувати, починаючи власну справу. То чому не починати в університеті, або навіть у школі?

Про переваги та головну мету YEP Incubators

YEP розвиває підприємницьку культуру в українських університетах та підтримує студентські стартапи на ранніх стадіях. Це той випадок, коли найголовніше мати велике бажання і працьовитість, щоб потрапити в інкубатор. Нас не цікавить, чи мав стартап перші продажі і чи були в нього інвестори. Нас навіть не цікавить чи команда остаточно визначилася з ідеєю і чи є в ній всі необхідні для реалізації проекту компетентності. Серед менторів програми Альона Калібаба, Віктор Компанєєц, Ігор Стефурак, Дмитро Гадомський та інші люди, які мають власні бізнеси, працювали в акселераторах, запускали стартапи чи інвестували в них.

Нещодавно Western NIS Enterprise Fund та StartupAmsterdam визнали YEP найкращим проектом на конкурсі ініціатив, що розбудовують стартап-екосистему міст. Це важлива нагорода не тільки для нас, а взагалі для України, нас бачать міжнародні партнери. Ми тісно працюємо з AIP Poland, Business Link Poland, StarTAU Tel-Aviv, IdeeaLab Estonia, University of Tartu, TUKE Startup Centre, Technical University of Kosice.

Організаційна команда постійно розвивається, ми не боїмося визнати себе недосконалими, тому щодня навчаємося. Гриша (COO YEP) зараз ганяє нас по онлайн-курсам з підприємництва і менеджменту. У серпні команда інкубатора їде на тиждень до Варшави переймати досвід інкубатора Business Link. Андрій зараз пише відповіді на запитання інтерв’ю з Ізраїлю, де за програмою MASHAV вчиться створювати екосистему стартапів.

Щодо показників успішності YEP. Наша мета — перетворити студентські ідеї в продукти та сервіси. Отже успіх будемо міряти проектами, що заробляють гроші, отримують інвестиції, мають клієнтів. Але глобально ми хочемо, щоб підприємництво стало невід’ємною частиною вищої освіти в Україні.

Про співпрацю з державними вишами

Під час першого набору YEP (ми називаємо його пілотним) нам тільки сприяли. Кожен з чотирьох інкубаторів розташовується в державному ВНЗ, тому співпраця з університетами для нас — ключовий елемент роботи. У кожному університеті ми провели зустріч з керівництвом, підписали меморандум про співпрацю. У кожному для нас знайшлося приміщення для роботи резидентів. В Національному авіаційному університеті ми працюємо у просторі неформальної освіти NAU HUB. Там до запуску інкубатора університет навіть частково допоміг нам з ремонтом приміщення.

Нас підтримувала не тільки адміністрація ВНЗ, а і локальні спільноти. Мало хто знає, але у кожного університету є досить потужні неформальні локальні інформаційні ресурси (NAU Informal, KPI Live, KNEU Media тощо), часом навіть свої відеостудії. Саме активна спільнота університетів дуже нам допомогла в інформаційному полі. Для нас також важливо, що локальні команди інкубаторів, тобто люди, які безпосередньо організовують роботу резидентів, допомагають їм з проектами, — це студенти і працівники університетів. Ми тренували ці команди до початку набору резидентів, і зараз вони володіють необхідними знаннями про бізнес-процеси, проектний менеджмент, роботу з командами.

В YEP університети не інвестують в проекти і не претендують потім на долю в стартапі. Водночас, і студенти не платять за участь в інкубаторі. Деякі університетські інкубатори в Європі працюють за іншою моделлю. Університети виступають у ролі інвесторів — вкладають в стартап гроші, але отримують у ньому відсоток. Ми розуміємо, що екосистема в Україні не на тому рівні, щоб інвестиції в студентські стартапи були звичною справою. Але наша мета — розбудувати потужну екосистему для розвитку молодіжного підприємництва в Україні, сформувати партнерство держави, бізнесу, венчурних фондів, освіти та експертного середовища.

Про другий набір студентських проектів

По-перше, другий набір буде вже не в чотири інкубатори, а мінімум у шість. Ми розширюємося! І ці інкубатори тепер будуть не тільки у Києві і Покровську. Але це ми анонсуємо трошечки пізніше. Протягом літа у нас буде кілька подій, пов’язаних з другим набором. Ми проведемо зустрічі студентів з нашими менторами, щоб вони упевнилися в їх компетентності. Звісно, будемо шукати майбутніх резидентів також у соцмережах. Потрапити в програму може кожен студент. Необхідно зібрати команду однодумців, яка горить ідеєю. А от з ідеєю вже складніше. Щоб придумати хорошу ідею треба час і розумові зусилля 🙂

У цю суботу, 24 червня, на фестивалі YouthDay в Маріїнському парку у всіх охочих буде можливість протестувати свою ідею перед менторами YEP і дізнатися, які у них шанси потрапити в інкубатор. Щоб не пропустити набір дуже радимо підписатися на нашу сторінку в Facebook. Окрім новин про проект і команди також постійно ділимося корисною для підприємців-початківців інформацією. Більше інформації про YEP є на нашому сайті.

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди