18 трендів розвитку бізнесу і технологій у новому році

2018-й щойно розпочався, і всіх нас цікавить траєкторія розвитку технологічного світу: починаючи з криптовалют, закінчуючи культурою Кремнієвої долини. Спробуємо охопити і проаналізувати основні напрямки разом із Аземом Ажаром (Azeem Azhar) – він стратег, підприємець, аналітик і куратор тижневика Exponential View, витяги з якого адаптовані для цього огляду. Автор зазначає, що багато тенденцій, зокрема, взаємодія декількох технологій, які швидко удосконалюються, будуть розвиватися і надалі. Зміна клімату залишиться нагальною проблемою.

111

Як сказав Білл Гейтс: «Більшість людей переоцінюють те, що вони можуть зробити протягом одного року, і недооцінюють те, що вони можуть зробити за 10 років». Більшість річних прогнозів переоцінюють здобутки майбутніх 12 місяців і недооцінюють силу тенденцій у довгостроковій перспективі. Пропонуємо вам ознайомитися з 18 галузями, за якими, безумовно, буде цікаво спостерігати у 2018-му.

Міжнародні відносини, політична економіка та інститути управління

Всі вони матимуть гостру потребу в нових шаблонах, оскільки ми вступаємо в нову фазу цифрової революції. Шаблони повинні розроблятися публічно, з широким колом учасників. Три основні теми для дослідження:

  • Масові глобальні платформи – Facebook, Google, Amazon тощо – визначають нову політичну економію. Їхній корпоративний суверенітет буде порушувати суверенітети держав. У той час самі держави будуть взаємодіяти з платформами, щоб отримати передбачувані економічні вигоди. Великі платформи знають, що уряд намагатиметься утримувати свою владу за допомогою регулювання або законодавства, тому ці компанії збільшать свої зусилля, щоб закріпити переваги платформи та підвищити базові орієнтири, на основі яких буде влаштовано їх роботу у наступні роки.
  • Національні стратегії AІ з’являться в більшій кількості країн. Результат? Більше підстав для співпраці і більше приводів сперечатися щодо інтелектуальної власності, конфіденційності, приналежності даних і робочих ліцензій.
  • Політична культура Кремнієвої долини – і те, як вона відображається в ПЗ, корпоративній культурі і стратегії – продовжуватиме залишатися предметом багатьох дискусій. Долина найматиме сторонніх фахівців для вирішення цих проблем або, швидше за все, тільки для видимості їх вирішення. Це триватиме багато років. І перш ніж ми відчуємо, що щось не так, блокчейн-підприємці створять механізми управління на всіх рівнях. Вони будуть робити це з ретельним, ідеологічним обрамленням, що стане загрозою для нас в найближчі десятиліття, адже за цей час блокчейн-мережі захоплять багато важливих ресурсів. Це суттєва зміна, тому що інформаційні технології впливають на те, як ми будуємо своє розуміння світу, як сприймаємо власний вибір і як діємо в цьому світі. Коротше кажучи, вони впливають на наше розуміння того, що «є», і того, що «повинно бути».

Кремнієва долина все ще в лідерах, але інновації поширюються

Європа і Центральна Америка лідирують в декарбонізації своїх енергетичних ланцюжків. Китай робить величезні успіхи в широкомасштабній електрифікації систем міського транспорту. Його акцент на AІ, підтриманий державою і вітчизняними технічними гігантами, буде проявлятися у нових методах і широкомасштабних реалізаціях. І не лише в сфері стеження за громадянами.

США зіткнуться з погіршенням ситуації в сфері охорони здоров’я і соціальній галузі та сфокусуються на внутрішніх проблемах, а також стануть менш привабливими для деяких підприємців. А бізнес-культура США, орієнтована виключно на корпоративний прибуток, не матиме стимулу для інновацій в тих напрямках, які впливають на соціальну структуру. Цікаво, що Євросоюз надаватиме можливості для інновацій завдяки своїй здатності залучати ширші групи зацікавлених сторін, а не тільки забезпечувати конкуренцію. Зокрема, варто спостерігати за інноваціями в області відкритого банкінгу та конфіденційності в Європі.

Продовжуватиметься прогрес в інших інноваційних центрах. Найближчим часом ми навряд чи отримаємо африканську компанію, яка зможе конкурувати з технічними гігантами США, але побачимо значущі інновації в таких областях, як агротехнології та розподілена енергетика. Проте, найбільші технокомпанії світу, як і раніше, будуть базуватися переважно в Кремнієвій долині. Одна з них, скоріше за все, Apple, в цьому році перевищить позначку в $1 трлн ринкової вартості.

Більше інвестицій в технології на пізніх етапах

Наслідуючи приклад Softbank, кількість фондів розміром більше $5 млрд значно збільшиться тепер, коли інвестиційний вектор розвитку монополістів є зрозумілим. Вони прагнуть підтримувати перспективних гравців на регіональному і глобальному рівнях (варто звернути увагу на стартапи Careem і Didi Chuxing, які створюють додаткову конкуренцію на ринку послуг спільних поїздок). Це може створити прогалини у фінансуванні на ранніх посівних етапах інвестування, про що вже свідчить уповільнення зростання початкового капіталу в Європі та США.

Стек програмного забезпечення AІ окремо від традиційного ПЗ

Цей тренд включатиме:

  • Нові механізми інтерфейсу. Один з них – голосові команди, як для введення, так і для виводу інформації. Другий – зображення, завдяки яким вбудовані камери будуть забезпечувати інформацією системи машинного навчання.
  • Вузькоспеціальне обладнання (від Google та інших) і нові фреймворки (TensorFlow і його конкуренти).
  • Хмарні обчислення, оскільки все більша частка даних обертається в тій галузі, де це необхідно.
  • Нову парадигму розробки ПЗ, за якою кращі розробники будуть пропонувати моделі з високим ступенем параметризації.

Штучний інтелект, як інвестиційний пріоритет для великих компаній

Після декількох років прототипів сьогодні на перший план виходять технології автоматизації та програмного забезпечення штучного інтелекту. У цю сферу й надалі будуть інвестувати значні кошти. Однією з груп переможців стануть AI-стартапи 2013/2014, які тепер перетворюються в серйозні компанії зі значними прибутками і швидко зростають. Кращі бізнеси, як стартапи, так і гравці, які встигли зарекомендувати себе, будуть поєднувати інвестиції в AI із стратегічними і організаційними змінами. Ті ж фірми відмовляться від простих уявлень про ланцюжки постачання даних, щоб переглянути свою бізнес-модель навколо ефектів мережі даних і циклів блокування AI.

AI все більше розширює людські можливості

Колективні зусилля дослідницького співтовариства продовжують вражати, оскільки ми бачимо поступові досягнення в областях за межами глибокого машинного навчання, наприклад: стимульоване навчання, конкуруючі мережі, one-shot навчання і метод машинного навчання без вчителя. Однак, ми навряд чи зможемо наблизитися до людиноподібного штучного інтелекту і штучної свідомості.

Дискусія про те, як AI впливатиме на зайнятість

Суперечка про вплив роботів на людську працю перейде від фокусу на скороченні робочих місць до того, як допомогти працівникам пристосуватися до неминучих змін. Різні країни будуть дотримуватися різних підходів. Ті, хто поєднує інвестиції в соціальні послуги (наприклад, освіту і соціальний захист) і підтримку раціонального підходу до підприємництва та інновацій, впораються зі своїм завданням найкращим чином.

Ми також будемо прагнути більшого прогресу в розумінні питань довіри та справедливості в алгоритмічних системах. Завдяки ініціативам законодавців і громадських активістів етичність штучного інтелекту стане актуальним питанням.

Криптотехнології почнуть демонструвати корисність

У 2018 році активність в децентралізованих додатках і протоколах, заснованих на токенізаціі, збільшиться. На передній план нарешті вийдуть тверезо налаштовані команди, які збираються разом, щоб вирішувати реальні проблеми, використовуючи унікальні атрибути технології блокчейн.

Ми побачимо, що розробники AI все частіше експериментують з ефективною комбінацією штучного інтелекту і блокчейн. Ці області включають в себе обмін даними, спільне використання моделей, блок-схем і смарт-контрактів для організації взаємодії між машинами.

Гроші, вкладені в крипту, переважать скандали

Голослівні прес-релізи, спекулятивні інвестори і тіньові розробники завжди виходять на ринок задовго до того, як сама технологія стає корисною. Увесь цей галас затьмарює прогрес в області технологій, оскільки все більше користувачів обманюються через шахраїв, а коментатори орієнтуються на спекулянтів.

Однак, у новому році це може бути неважливо, тому що кожна дискусія про криптовалюти підвищує їхню актуальність на ринку. Ми побачимо більший спектр продуктів для інституціональних інвесторів і, найголовніше, інвесторів з високою чистою вартістю, які бажають отримати доступ до цього класу активів. Криптовалютна бульбашка може і луснути, а може і ні.

Відсутність безпілотних автомобілів

Розробка безпілотних авто і цього року привертатиме багатьох фахівців, інвесторів і оглядачів, але певні перешкоди потребуватимуть тривалого часу для вирішення, не зважаючи на в цілому дружні до технології міські врегулювання. Автор цього огляду вважає, що жоден масовий автономний автомобіль не буде представлений громадськості в 2018 році.

Охорона здоров’я привертає підприємців

Чому? Перша генна терапія, затверджена американською регулюючою установою FDA, з’являється на ринку. Подальші схвалення аналогічних технологій, ймовірно, слід очікувати найближчим часом. А CRISPR, можливо, вперше почнуть випробовувати на людях вже цього року. Успіх застосування методів глибокого навчання в сфері електронних медичних записів, даних відстеження споживачів і медичних зображень додасть впевненості у створенні проривних додатків.

Нецифрова охорона здоров’я має величезну жагу до готівки. Старіння населення в поєднанні з кризою доступності якісної медицини як на державному, так і на приватному рівні, збільшить потребу в нових рішеннях, які можна забезпечити тільки завдяки цифровому здоров’ю на основі AI.

Нові кібератаки з точки зору масштабу або якості

Це може бути пов’язано з атаками, які використовують деякі технології машинного навчання: чати, природно-мовні генерації, більш розумні атаки з підбором пароля, захоплення підключених пристроїв або адаптивних систем, які дозволяють уникнути виявлення ураження машин.

Виборча інформаційна війна

Основні політичні партії, які беруть участь у виборах (і багато інших політичних груп, які не беруть), будуть використовувати як ніколи широкий спектр інструментів для таргетування, переконання і введення в оману виборців. Технології, чи не вперше за всю історію свого розвитку, будуть масово використовуватися для нечесної перемоги.

Уповільнений розвиток доповненої реальності

Прихильники AR і змішаної реальності будуть наполегливими, але можливість широкомасштабних змін, що надаються AI і блокчейном, особливо у Fintech, охороні здоров’я та енергетиці, приверне увагу більшої кількості підприємців. Найцікавішими будуть технології, які розширюють використання AR в промисловості. Прогресивні фірми почнуть нарощувати свої можливості в цих напрямках вже сьогодні, щоб отримати результати в майбутньому.

Обмеження в рекламі

Цифрова реклама була занадто інвазійною тривалий час, і в цьому році технології, що використовуються в рекламі, зустрінуться з низкою проблем. Розширені функції конфіденційності в iOS і Google Chrome, а також зобов’язання з надання даних відповідно до Генерального регламенту щодо захисту персональних даних ЄС (General Data Protection Regulation) можуть завдати шкоди рекламному ринку. Однак, Facebook і Google навряд чи помітять це, тому продовжуватимуть домінувати на ринку.

Продукування крипти vs. альтернативна енергетика

Потреби в додатковій енергії для виробництва віртуальних монет затьмарять розвиток і поширення поновлювальних джерел енергії. Ціна на них продовжуватиме знижуватися, але споживання енергії при видобутку криптогрошей зростатиме більш ніж на 20% щомісяця, якщо не провести масштабну корекцію системи і ціноутворення. За прогнозами, наступного січня майнинг крипти буде використовувати приблизно в 10 разів більше енергії, ніж сьогодні, змагаючись із загальним енергоспоживанням такої країни, як Італія.

Вплив етики на вибір та стратегію інвестування

Споживачі все частіше прийматимуть рішення про покупку чи вкладення грошей, спираючись на етичне позиціонування фірми. На це також вплинуть певні галузі, насамперед страхування, якому необхідно оцінювати ризики, пов’язані, наприклад, зі змінами клімату або нормативними зловживаннями в окремих країнах.

Маркс, Гаєк, Будда та Арістотель повертаються

Маркс – тому, що останній (50-річної давнини) консенсус між працівниками, роботодавцями і фінансовим капіталом сьогодні вже не працює, внаслідок чого деякі учасники ринку звертаються до минулого. Інші розглядатимуть комбінацію енергії, яка стає дедалі дешевшою (зменшення вартості виробництва до нуля) та все більш функціональних машин (зменшення середньої вартості праці людини) і стверджуватимуть, що лише стан радикального достатку або «кожному, згідно з його потребами», дійсно працює. Оглядачі, звичайно, згадають Маркса, але не оминуть увагою і критику його ідей Фрідріхом Гаєком. Ідеї Гаєка про ринок, як найбільш ефективний механізм виявлення та передачі інформації будуть привертати все більше уваги, оскільки мережі на кшталт блокчейн демонструють свою корисність, як системи координації ресурсів.

Арістотель знов підтвердить свою актуальність, адже ми стаємо багатішими, ніж будь-коли раніше, а його заклик до еудамоніі («людського розквіту») буде здаватися привабливішим для суспільства споживання. Важливість вчення Будди залежатиме від глибшого усвідомлення значення зосередженості та споглядання в нашій економіці залежних. Здатність зберігати спокій і відчуженість буде корисною якістю в бурхливі часи. І оскільки машини здаються все більш реалістичними, а нейронаука розплутує більше таємниць свідомості, спокійне споглядання суб’єктивного досвіду стане святинею для людства наших часів.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Джерело: Technologyreview

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження